Напишете въпрос свързан със санирането.
Бай Член - специалист
vermouth написа:
Здравейте,
Отоплява се само 1 стая, която миналата година изолирах външно с 7 см стиропор, има и пвц. И въпреки всичко температурата там рядко скача до 20 градуса, но пък затова сметките си стигат 150-200 лв генерално. .
За разлика от другите колеги, ще запитам аз, с какво отопляваш тази само една стая? Времето за отопление какво е? Денонощно, целодневно или само вечер?
Щото аз пък съм в 150 кв.м. апартамент, дето само вечер като се прибера искам да ми е топло, ама с един радиатор докато стопли и то съмнало и го спирам да ида на работа. Няма изолация дето да топли, изолацията само се опитва да задържи топлината, ако я има ;)
schuldiner - майстор
vermouth,
На хартия няма значение къде е топлоизолацията. На практика - огромно. Когато ТИ не е заложена по проект, при външната имаш по-малко неизвестни. Някак механично се избягват голяма част от усложненията. На първо място, да си защитиш конструкцията от атмосферни влияния е по-важно от това колко ти е топло и какво плащаш - първо е имотът, после комфорт и сметки. След това, имаш лесен достъп. Дали при вътрешна ще ти е лесно при обзаведен апартамент? Частни случаи: имам апартамент, на който по СИ калкан са щранговете баня-тоалет-кухня. Като ги изолирам отвътре, ще останат в "замръзващата" зона; направих едната спалня с фибран вътрешно - стопли се, но се оказа, че не ми понася "атмосферата", вече не е спалня; има наченки на мухъл и трябва да се топли и проветрява по малко дори когато не се ползва; отскоро имам един малък разбойник - че рисува по стената е ясно, ама що трябва и да я дупчи?
Не знам дали изстудяват гаражите отдолу или просмуква влага, но нещо трябва да се направи. Ако ще и само латекс по таваните им (какво против може да имат собствениците?)... Според мен има смисъл от фибран по пода в апартамента, поне в отопляемите помещения.
Като ги направиш 10-15 такива въпросчета "за" и "против" единия и другия вид изолация, сам ще си решиш. Все пак ти си познаваш жилището и потребностите (вкл. режим на ползване) най-добре.
Отговарям на някои от въпросите. Апартаментът навремето /90-те години/ го обитавахме 4-ма човека и при реално използване на всички стаи ... нямаше пвц дограми или изолации ... отоплението беше с акумулираща в едната стая в другите някакви други ел. печки. Честно да си кажа, да не си спомням да сме имали проблеми тогава, беше си нормално топло. Както вече казах, последно време в апартамента живее само майка ми - в една от стаите. Отоплява се с конвектор делонги 3 кв ... включва се като се върне вечерта и през ноща или сутринта /ако е много студено/ се изключва. Другите стаи се отопляват само в крайни случаи /ако и отидем на гости/. Но всяко едно ходене е голямо преживяване - кухнята студ, банята студ. Както и да е ... апартамента е даденост. За изолация на подове, както писах, за мен е немислимо да правя изолация - да махам настилки, мебели и т.н. Достатъчно зает човек съм, за да се занимавам с подобни неща, да не говорим, че подобно нещо би било финансово бреме. Т.е. целите са ми 2: Слагане на дограма на външна тераса /или на стаите които излизат към терасата/ + изолация /или външна или вътрешна + тавани евентуално/. В по-далечни планове бих искал да газифицирам апартамента, което пък ще е свързано с евентуални ремонти в някои от стаите ... затова все пак си мисля, че най-малкото зло, което бих могъл да направя тази година е външна изолация на всички стени. Затова се съветвам относно ефективността и.

Тема "Много студен апартамент в много студен град" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: