• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koleto84 - специалист
:? Баща ми преди около 20-тина години беше взел някакъв калъп за тежести от негов колега.
Сещам се,че го опреличавах ама точно на сач за палачинки т.е. на два сача захлюпени.
Отваряш щот са на панти слагаш олово,затваряш и айде на котлона или в огъня.
Като истине готова тежест.
Просто като идея.Дано ти свърши работа.
kiss9402 - специалист
Аз нямам проблем с топенето на оловото. Проблема идва от там, че трябва да стопя алуминии за да отля калъпа в който да отливам оловото. То стана малко сложно [-(
Въпросът е за направата на самия калъп не за леенето на оловото, но все пак БЛАГОДАРЯ !
svetliopi44 - Чирак...
Приятел ,гипса ти е бил слаб или си го купил стар и е дръпнал влага ... за това и калъпа се разкашква ...
Направи го със хубав силен гипс и после го инпрегнирай и ще те надживее ...

Впрочем това с чист гипс ли си го правил ... струвамисе че не е ,но може и да греша.
kiss9402 - специалист
:lol: ами всъщност този гипс е от времто на баща ми, такъв ми се намираше. Дали е заради това #-o ? Той не се разкашква а се спуква и как да го импрегнирам ? Може ли да смеся глина от тази дето е за пещи за да кара по-надълго и гипс :? ?
svetliopi44 - Чирак...
Не ти препоръчвам да го мешаш с глина .
Отиди и си купи една торба читав гипс -7лв.
Направи си нов калъп .
Импрегнирай го с нещо мазно и гладко... :-D ... течен парафин , WD-40 ,загрят безир ... имай на предвид че ще пие много ...
В гипса сложи малко предварително разтворено във вода Ц-200
Взимаш една кофичка от 1кг. Ц-200 и го разреждаш в 6-7 л. вода ...
Бъркаш гипса с тази вода , но го прави силен ... тоест гипса при отливката трябва да синее-сивее ,а не да е бял ... и трябва на допир да пари , а не да е студен ... направи 2-3 малки проби на забъркан гипс и ще го усетиш ...
kiss9402 - специалист
Много БЛАГОДАРЯ за съветите които ми даде, но това с Ц-200 не ми стана много ясно :? 1л ли да разреждам или в някакво съотношение, защото с разредено 1л лепило и гипс трябва да излея 1 милион калъпи.
mitaka_25 - напреднал
при гипса нищо не помага след максимум 10 отливания и започва да се руши,а относно импрегнирането представям си какъв пушек ще става ако го импрегнираш с горе посочените мазнотий,най-добре си намери накой фрезист и да ти направи един читав калъп не е задължително да е от алуминии може и от стомана първата отливка винаги е калпава калъпа трябва да се загрее и тогава стават перфектни :-D
svetliopi44 - Чирак...
:-D Това е отношението лепило-вода ... спред големината на калъпа си го пресметни ...
kiss9402 - специалист
Тука по нашия край читави стругари и фрезисти с микроскоп да ги търсиш няма да ги намериш [-( . Ако може някой да ми каже как да си отля алуминиев калъп ще съм му БЛАГОДАРЕН?
kiss9402 - специалист
Никой ли не знае как да стане номера 8-[ #-o [-(
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Дайте идея за калъп ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: