Напишете въпрос свързан със санирането.
ivhand - специалист
Здравейте, въпроса ми е следния: Имам къща, по-голяма част от която е покрита с двускатен покрив, под който има таванско помешение(80 см надзид) На предната и задната фасада покривите не са двускатни ( не знам какъв е точния термин за тях, пращам ви схема , да но да ме разберете) Та решил съм да слагам топлоизолация от вата върху таванската плоча.Там където е двускатния покрив ми е ясно - нареждам рола от вата(не знам дали не трябва да се дюбелират).
Прикачен файл:
схема.png
схема.png (18.4 KиБ) Видяна 3264 пъти
Но на предната и задната стена където покрива е скосен за да сложа ватата върху плочата на практика трябва да махна целия покрив.А това не ми се прави (покрива е изграден от греди , върху тях плоскости OSB, и върху тях керемиди. Въпроса ми е дали не може да сваля керемидите, да закова по-високи летви за керемидите, да наредя Fibran върху OSB плоскостите между летвите, и върху него да наредя керемидите(както съм показал на схемата). Притеснявам се дали фибрана няма да се повреди лятото от високата температура на нагретите керемиди.Ако има по - подходящ материал за това моля споделете. Не знам как точно ще направя връзката на този фибран с външната топлоизолация та затова ако някой има идеи и опит нека да сподели
ivhand - специалист
искам да попитам и за топлоизолация на пода. От това което прочетох във форума разбрах че има 2 варианта
1 фибран - армирана замаска - настилка
2 талашитени плоскости подложка за ламинат- ламинат - не занм каква дебелина на талашита и дали топлоизолацията му е добра?
Правилно ли съмм разбрал, има ли друг вариант
кой от тях е по - добрия?
Фло - специалист
ivhand написа:
Въпроса ми е дали не може да сваля керемидите, да закова по-високи летви за керемидите, да наредя Fibran върху OSB плоскостите между летвите, и върху него да наредя керемидите(както съм показал на схемата). Притеснявам се дали фибрана няма да се повреди лятото от високата температура на нагретите керемиди.Ако има по - подходящ материал за това моля споделете. ако някой има идеи и опит нека да сподели
Фибрана би се повредил до няколко години,не заради високата температура под керемидите, а заради въздушната конвекция под тях т.е. постоянен приток на кислород,който окислява фибрана и предизвиква стареене.Със стареенето му се влошават свойствата на топлинно съпротивление заради които е използван.Там сложи вата и хидроизолация под керемидите.
8180 - майстор
Фло написа:
Фибрана би се повредил до няколко години,не заради високата температура под керемидите, а заради въздушната конвекция под тях т.е. постоянен приток на кислород,който окислява фибрана и предизвиква стареене.Със стареенето му се влошават свойствата на топлинно съпротивление заради които е използван.
Колега,
От краткото Ви присъствие тук забелязвам няколко повтарящи се, оригинални за Форума ни твърдения. Понеже тук сме творчески недоверчиви :), бих помолил да подкрепяте мненията си, освен с категоричен изказ, с числени данни и др. основания за достоверност.

Всичко старее, вярно. Аз например с 12мес./год, като при това ежечасно се окислявам. Засега ме устройва - измененията са основно козметични. Същото наблюдавам и с няколко полистиролни изделия край мен (някои на 30-40год.) - без функционални изменения. :?
професионал - специалист
Положена директно върху обшивката,топлоизолацията ще наруши вентилирането и,което би трябвало да се избегне,и затова е добре да помислиш за някакъв дистанционер между тях.Определено ватата би била по-добрия вариант,защото е с по-голям коефициент на паропропускливост(по-малко ще запарява обшивката) и е много по-устоичива на стареене,а що се отнася до пода,ако търсиш ефект топлоизолация-забрави талашитените плоскости-те са по-добре от гол бетон,но само толкова.Впрочем,виж какво ще излезе в гугъл за Isotec. :?
8180 - майстор
Тук дискусията се отклони от темата в посока плюсове, минуси, опасности при влагането на полистирен като ТИ.
Интересуващите се могат да се запознаят на:
viewtopic.php?f=2&t=33237

Тема "Може ли Fibran под керемидите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: