Ако на вилата си ще ползваш само Wi-Fi няма смисъл да пускаш кабели до всяка стая, освен ако един безжичен рутер не е достатъчен за да лъчи в цялата вила. Тогава се поставят рутери(свързани с UTP) в определени стаи, като рутерите са настроени с еднакъв Ssid и Pass но на различни канали. Преноса на интернет по коаксиален кабел е по специален случай. Съществува и вариант за пренос на интернет през силовата мрежа.
bulhomes2 написа:Та мислех на новата вила да не вкарвам Lan кабели (освен до рутера естествено), ама тук виждам други съвети????Сложи си, не струва много, и аз слагам въпреки че имам Wi-Fi. Щети кажа защо поне аз слагам.
Бърза връзка между компютрите и разните други джаджи. Например много е досадно когато трябва да прехвърля един HD филм от единия компютър на другия и да чакам половин час, че и май час.
Ще кажете има стандарт N - и да си сложа такъв рутер. Да ама не всички джаджи, които имам го поддържат. Айде на компютрите ще слагам нови карти, ама на телевизорите и плеърите ? Въпреки че и подмяната на картите на компютрите ще ми струва много повече от прекарването на кабел.
Знам че Wi-Fi рутерите на N стандарт поддържат и G, но когато пусна на плеъра един филм HD, той просто не може да мине в реално време през рутера, и насича.
Да не говорим че когато рутера ми е през две три стени, не се вързвам към него на 54 MB, а на по-малко.
Демек LAN има смисъл за файловия трансфер, а Wi-Fi за Итернета и лаптопи.
Според мен едни 8 жила в стените са си много полезни, дори и да не се ползват засега. Пък и "инвестицията" ми е към 50 лв.