Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vaseto89 - специалист
Здравейте колеги!

Искам да си сложа парно на вилата,но никога досега не съм се занимавал с такива неща и си нямам на представа какво точно ми трябва...искам на приземния етаж(в механата) да имам камина с водна риза и на горния етаж да отоплявам 4 стай с площ около 50кв. с горе долу 6-7 радиатора :)
Единия проблем е,че често спира тока на вилата и какво ще стане ако има помпа ? Възможно ли е да се осъществи парното отопление без да има електрически консуматори или не е проблем това,че спира тока ?

Давайте колеги съвети,мнения и тн. да може да се ориентирам какво искам точно и да преценя какво ми предлага съответния майстор :)
vilhemovivi - специалист
Ако нямаш нужда за бойлера и зада незамръзва го направи с въздушен обмен.
kiss9402 - специалист
Здравей ! Може да се направи и по двата начина с UPS или да работи на самотек. За целта зимаш един учебник по физика за 8 клас и четеш основните принципи на термодинамиката. Попрочитеш туктаме и в интернет и си готов :mrgreen: . Този варян е малко по-труден за изпълнение откъм обем, материали и конструкция но пък е по-прост за работа. С UPS нищо сложно само че трябва да имаш по-голям акомулатор. С това каква камина и радиатори да избереш си остава твой избор [-( Приятна работа.

Поздрави !
vaseto89 - специалист
kiss9402 написа:
Здравей ! Може да се направи и по двата начина с UPS или да работи на самотек. За целта зимаш един учебник по физика за 8 клас и четеш основните принципи на термодинамиката. Попрочитеш туктаме и в интернет и си готов :mrgreen: . Този варян е малко по-труден за изпълнение откъм обем, материали и конструкция но пък е по-прост за работа. С UPS нищо сложно само че трябва да имаш по-голям акомулатор. С това каква камина и радиатори да избереш си остава твой избор [-( Приятна работа.

Поздрави !
Относно UPS-a ми е ясно как ще станат нещата :)
Ами примерно ако имам електрически консуматори в системата и какво става примерно пала си парното излизам да кажем за 4-5 часа,а през това време примерно спре тока за 1 час ?
Не съм запознат с такива видове системи и да не стане във вкъщи "мармалад" защото е пълно с "майстори" както знаем всички :)
Имам и друг въпрос колко kW камина ми трябва за 6-7 радиатора ?
kiss9402 - специалист
http://www.terratherm-bg.com/pdf/RADIATORI.pdf
Тук са дадени данните на всеки тип радиатор. Предполагам ще слагаш от тези независимо стари или нови те са по-добрият избор. Слагаш 15%-20% отгоре :roll: на сметкита за топлинни загоби и си готов. Вече ти преценяваш колко глидера да сложиш спрямо това каква е стаята изложение ,тип и изолацията. Ако слагаш панелни /ламаринени/ пак по същия начин.
А за UPS не се притеснявай при акумулатор над 100Ah няма да имаш проблем. Не искам да засягам колегата дал идеята за въздухообмена, но това е приложимо само за преходните сезони и то в южните райони от страната в противен случай само се опушват стените и варвят дървата-личен опит.

Поздрави !
vaseto89 - специалист
kiss9402 написа:
http://www.terratherm-bg.com/pdf/RADIATORI.pdf
Тук са дадени данните на всеки тип радиатор. Предполагам ще слагаш от тези независимо стари или нови те са по-добрият избор. Слагаш 15%-20% отгоре :roll: на сметкита за топлинни загоби и си готов. Вече ти преценяваш колко глидера да сложиш спрямо това каква е стаята изложение ,тип и изолацията. Ако слагаш панелни /ламаринени/ пак по същия начин.
А за UPS не се притеснявай при акумулатор над 100Ah няма да имаш проблем. Не искам да засягам колегата дал идеята за въздухообмена, но това е приложимо само за преходните сезони и то в южните райони от страната в противен случай само се опушват стените и варвят дървата-личен опит.

Поздрави !
Файла ми показва колега,че е повреден :( Но предполагам ми показваш алуминиеви радиатори от тези белите където всеки втори слага от тях :)
Tака като гледам ги дават по ~200W взависимост от размера им,самоче някак си не ми се връзва...как става избора на камината и радиаторите нещо не разбирам може ли на съвсем кратко да ми обясните :?
PCL82 - майстор
За вилата съм направли проект за гравитачма система и в момента чакам оферта от майстор оксиженист за изпълнението (черни тръби).

Не желая да поддържам акумулатор, който ще седи зимата на минусови температури, а да го мъкна напред назад също не искам.

Затова реших да я правя гравитачна. Даже в случай на енергийна криза ще съм независим.

Помпа обаче ще има, но тя ще свързана по един особен начин. Ще действа подобно на трипътен вентил и ще поддържа температурата на връщащата вода, за да няма конденз. Ще разбърква антифриза по 15 минути на ден, за да не се утаява. Отделно ще засилва гравитачната циркулация при нужда и ще върти водата към радиатори и бойлер в мазето, които ще са по-ниско от камината.

Тръбите при мен след изчисление излезнаха основно 1" и 3/4". На едно място имам 1 1/4" и 1/2" за лира в банята. За целта камината ще се преработва като се добавят още 4 извода (общо 3 кръга).
kiss9402 - специалист
Ами прости сметки например имаш общо 100 глидера всеки по 200W = 20 000w = 20kw без бойлера + 20% = 24kw ако слагаш бойлер зависи колко е голям + 4-6 kw. Стойностите са завишени но предполагам нямаш изолация :? .
Ако имаш въпроси [-(

Поздрави !
vaseto89 - специалист
PCL82 написа:
За вилата съм направли проект за гравитачма система и в момента чакам оферта от майстор оксиженист за изпълнението (черни тръби).

Не желая да поддържам акумулатор, който ще седи зимата на минусови температури, а да го мъкна напред назад също не искам.

Затова реших да я правя гравитачна. Даже в случай на енергийна криза ще съм независим.

Помпа обаче ще има, но тя ще свързана по един особен начин. Ще действа подобно на трипътен вентил и ще поддържа температурата на връщащата вода, за да няма конденз. Ще разбърква антифриза по 15 минути на ден, за да не се утаява. Отделно ще засилва гравитачната циркулация при нужда и ще върти водата към радиатори и бойлер в мазето, които ще са по-ниско от камината.

Тръбите при мен след изчисление излезнаха основно 1" и 3/4". На едно място имам 1 1/4" и 1/2" за лира в банята. За целта камината ще се преработва като се добавят още 4 извода (общо 3 кръга).
Доста интересно звучи колега !
vaseto89 - специалист
Вече чета около 3 часа :shock: и стигнах до извода,че най-добре е да си взема панелни радиатори с мощност около ~3-3.5кв за стая(стаите са ми почти еднакви около 18-20кадрата на стая) и един около 1кв за банята.Грубо сметнато от мен около радиатори даващи ми 14кв+3кв(загуби) което значи около 18кв камина при положение,че реша в последствие да се включи и болера ще си взема 22кв камина...става въпрос за камина на дърва :)

Моля поправете ме ако нещо не съм разбрал или имам някаква грешка :)

Благодаря предварително !

Тема "Парно на вилата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: