ЗДР на всички.Имам този регулатор тук който ми върше хубава работа но регулирането е доста грубо,кажете ми как да свържа още един потенциометър та да имам един за грубо и един потенциометър за финно регулиране и колко Ком? Благодаря предварително.
От мобилни телефони до цифрови камери
nebeto
- специалист
10 мнения в "регулатор на напрежение-финно регулиране как ?"
nebeto
- специалист
Като купих платката си беше с многооборотен тример,обаче нали трябва и радиаторче и аз монтирах платката в кутия и съответно нестава вече да се върти с отверка,сложих обикновен потенциометър за монтаж,а иначе няма ли да стане вместо да сменя потенциометъра дето си дал 9.1К да си остане 10.0К и да добавя 1К.Иначе ти благодаря за бързия отговор 

Stambolov
- специалист
Пробваи с потенциометри с по големи радиуси на плъгачите и пътеки.Виж с 4,7килоома плюс 1килоом/както ти е показал колегата по горе /или само с един от 5 колоома На оригиналната схема с LM317 потенциометъра е 5 килоома .Пробата му е маиката....
ППКолкото увеличаваш съпротивлението на потенциометтъра толкова се стеснява границата на регулиране.

Найденов
- специалист
Последователно на потенциометъра със стойност 10 кО свържи потенциометър със стойност 100 ома. При това със 10 килоомовия ще си задаваш грубо изходното напрежение, а със 100 омовия стойността се изменя около 0,5 волта. Така направих моя токоизправител. Може да пробваш и с 500 ома.
Освен това ти препоръчвам да сложиш един диод от типа 4007, свързан обратно на изходните клеми- анод към минус, катод към плюс и още един такъв, свързан анод- на изхода на интегралния стабилизатор, катод- на входа- така ще може да захранваш индуктивен товар- например микродрелка, без да ти се повреди 317. Предполагам, че може и да се мине без втория, ама понеже аз съм слаб в теорията реших да се презастраховам. Горещо ти препоръчвам също така да си монтираш и волтметър. Аз реших, че ще си спестя това и сега ме мързи да преустроя корпуса, но е доста неудобно постоянно да включвам мултицета. Амперметър не е задължителен, но веднъж го правиш, така, че помисли и за това.
П. П. Stambolov, мисля, че като се сложи потенциометър с по- голяма стойност- например 10килоома ще се "изтискат" 37волта от стабилизатора, докато с 4,7- 5 килоома изходното напрежение е около 32 волта (това по спомени).
Освен това ти препоръчвам да сложиш един диод от типа 4007, свързан обратно на изходните клеми- анод към минус, катод към плюс и още един такъв, свързан анод- на изхода на интегралния стабилизатор, катод- на входа- така ще може да захранваш индуктивен товар- например микродрелка, без да ти се повреди 317. Предполагам, че може и да се мине без втория, ама понеже аз съм слаб в теорията реших да се презастраховам. Горещо ти препоръчвам също така да си монтираш и волтметър. Аз реших, че ще си спестя това и сега ме мързи да преустроя корпуса, но е доста неудобно постоянно да включвам мултицета. Амперметър не е задължителен, но веднъж го правиш, така, че помисли и за това.
П. П. Stambolov, мисля, че като се сложи потенциометър с по- голяма стойност- например 10килоома ще се "изтискат" 37волта от стабилизатора, докато с 4,7- 5 килоома изходното напрежение е около 32 волта (това по спомени).
Последна промяна от Найденов на пон апр 18, 2011 10:54 pm, променено общо 1 път.
nebeto
- специалист
благодаря на "mirk" за схемичката и на "Найденов" за идеите това с обратния диод на изхода ще го направя (не бях се сещал).Преди малко намерих това и разбрах,че с потенциометър 10Ком може да се ползва схемата до 53.3 Волта,а на мен не ми трябва толкова голямо напрежение,ще махна този 10Ком и ще сложа 4.7ком за изходно напрежение макс 25В или 3.3к и тогава можеби няма да трябва и втори потенциометър но опита ще покаже,а иначе откаде намери този потенц. 100ома,аз мисля,че най-малките бяха 1Ком. 

mirk
- майстор
Сложи си 4.7ком + 470ома както ти нарисувах с малкия ще регулираш до 10% от напреженето. Потенциометрите да са с голям диаметър за да имат голям ход за пълно изменение на стойноста, а не тая въшка дето си забучил на платката. Ако си манияк и искаш още по финно регулиране слагаш 3 броя по същата схема 4.1ком + 470ома + 47ома ще имаш три настройки грубо, точно и прецизно, с последния ще регулираш до 1% 

Найденов
- специалист
nebeto написа:... с потенциометър 10Ком може да се ползва схемата до 53.3 Волта...Това ще се получи, ако ползваш 317HV- тоест стабилизатор за по- високо изходно напрежение, който си иска по- високо входно напрежение- до 60волта, докато 317 с буквен индекс К, Т, Н, Р са за изходно напрежение до 37волта, захранени с напрежение до 40волта.
П. П. Ако сложиш потенциометър с по- малка стойност ще изкараш по- ниско напрежение от възможностите на схемата.
nebeto
- специалист
Балгодаря ви.Това с 3те потенциометъра ще стане много гъзарско,но за ся ще се направи с два щото уш е временно,по натам ще се осъвършенства сега даже няма и собствено захранване.Аз ползвах такъв потенциометър само,че моно.
Прикачен файл
potenciometyr.jpeg (6.88 KиБ) Видяна 5234 пъти
Тема "регулатор на напрежение-финно регулиране как ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература