• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gench - специалист
ами от колекторите нали може да се спира и пуска всеки един кръг било то на подовото или някои от конвекторите
2v6 - майстор
gench написа:
...
Благодаря на всички за съветите ви но в крайна сметка някои може ли да отговори:
МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ВЪРЖАТ КОЛЕКТОРИТЕ (БИЛО ТЕ 1,2 ИЛИ ПОВЕЧЕ) ДИРЕКТНО КЪМ ТП БЕЗ НИКАКВИ ВЕНТИЛИ ДЕБИТОМЕРИ И ДР. (като от колекторите да може да си пускам/спирам който си искам конвектор или кръг от подовото)
Да, може.
За да пускаш/спираш ръчно от колекторите отделните консуматори слагаш радиаторен вентил за регулиране (10-на лв).
После ако решиш да автоматизираш някой от подовите кръгове добавяш на съответния вентил термоелектрическа задвижка (30-на лв).
gench - специалист
Eee най-после имам да черпя 2v6
След малко ще кача и преработената схема
gench - специалист
Ето тва е новата схема с отделни колекторни кутии - за подовото и за конвекторите, сметнати са и дължините на всяка српентина(разбрах как се смятат, но така и не успях да заобля правите ъгли)

Прикачен файл

plan1-Model.jpg
gench - специалист
Дали ще е удачно към подовото на банята и коридора да се върже и лира в банята
или ще пада много температурата

Тръбите от ТП до колекторите с какво фи да са и какъв тип
filmatoplo - майстор
Така е по добре, имам няколко така монтирани разнородни системи в 1 разпределителна кутия , като в нея има вече 4 броя разпределителя :wink: При теб същото ще се получи .Аз ги захранвам от двата края на кутията,обезвъздушителите се падат посредата .
2v6 - майстор
gench написа:
Дали ще е удачно към подовото на банята и коридора да се върже и лира в банята
или ще пада много температурата

Тръбите от ТП до колекторите с какво фи да са и какъв тип
Може да вържеш лира в банята последователно на вход на подовото за банята и коридора. Като сложиш и вентил с термостатна глава регулирането на температурата в банята ще става автоматично. В банята е добре подовото да е през 10 см. Както си го направил сега ще грее слабо.
filmatoplo - майстор
Генч -знам че не ти се дават пари , в Овентроп има едни кутийки с термоглави към които се свързват отделните кръгове на водното подово.От разпределителя тръгва тръбата -навива се по пода , и преди да се върне към другия разпределител се качва в тази кутийка която е вкопана в стената на 120 височина от пода .В нея се крие кран с термоглава и автоматичен обезвъздушител .Значи върти си водата в кръга-стигне ли стайната температура до зададената от термоглавата , тя притваря циркулацията през този кръг и готово. :wink: Друг съвет нямам .Това съм го правил аз, сам си го измислих -после се оказа че имало такова нещо. :lol:
gench - специалист
Благодаря ви за отговорите, ще проверя и за тава в овентроп.
Някой може ли да каже какви тръби се слагат от ТП до колекторите че ще се мъ4а да ги крия в замазката.Нямам представа обаче каква ще е ТП - дано не е от значение.
LazarGanev - "Велик майстор"
Зависи олко кръга ще заханваш, но за едно жилище тръба с диаметър около 1" е добре. Най-лесно и евтино става с ППР, но е малко компромисно, защото няма кислородна бариера, а за нискотемпературна инсталация е препоръчително да има за да не се въдят микроорганизми и бактерии. Всички други тръби обаче за тези диаметри са доста по-скъпи. Все пак изборът се върти между ППР ф32, мед ф28, стомана 1", а напоследък и неръждавейка. Pex-Al ф32 много трудно ще намериш в наличност, има скъпи фитинги и се работи трудно. Най-много се ползва ППР и мед за този диаметър
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "Помощ за водно подово отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: