• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ArturDent - Почти Безобиден
Тани, тук проблема е в проектанта и възложителя.
Възложителя трябва да има представа къде ще се слагат уредите (поне на 80%), а проектанта да го начертае.
Ето аз например имах визията и в резултат на това имам 18 токови кръга. А къщата не е толкова голяма. Изпълнени на 98% по проект. Другия резултат е че "апартаментното" табло ми е 70х25 см. (18 бушона + ДТЗ).
zz_stefanov - майстор
lz1tar написа:
Фактора е ясен -цената.При ново строителство най-малкото което можеш да поискаш е копие от плана-част ел.И там сверяваш какво е начертано и какво е изпълнено,искаш копие от плана ,където е дадено таблото ти и така.Един брой ДТЗ е около 30лв,ако могат да спестят поне 2бр,си е 60лв.Ако си купил втора ръка,там ремонта е неизбежен.Чети във форума единия правил инсталация,не знае как се свързва ДТЗ,другия търси пускова и работна намотка на трансформатор.Масова практика е инсталациите в къщи,вили,апартаменти е да се правят от мазачи,кнауфаджии и други" специалисти".Ти свързвал ли си лампи и ключове пускани с 4 квадрата.Всичко е до закони-пример UK,за да вземеш документа,трябва образование.
Да закони които и тука ги има, но както се разбира майсторлъка се явява умение да цакнеш клиента. Та от там клемите са излишен лукс. Колко от купувачите ще проумеят плана? След като този който узаконява/приема обекта му стига нещо на джоб и въобще не влиза да види какво е направено.
То и тук трябва образование, но...
lz1tar - специалист
ОБЯСНЯВАМ за последно,ако някой цака не е изпълнителя,а инвеститора.Ако не разбираш от планове кажи,ще открием тема както се изразяват руснаците по ликбез,ако пък избиваш комплекси като ФОРУМЕН СПЕЦ-ОК
zz_stefanov - майстор
lz1tar написа:
ОБЯСНЯВАМ за последно,ако някой цака не е изпълнителя,а инвеститора.Ако не разбираш от планове кажи,ще открием тема както се изразяват руснаците по ликбез,ако пък избиваш комплекси като ФОРУМЕН СПЕЦ-ОК
Гледам че се изживяваш като крайна инстанция.
Планове чета, но който трябва не ги чете. Не бих си позволил ти да ме образоваш :)
При крайния ефект не ми чука кой бил причината за него :)
Значи мърлявите връзки са технически допустими защото са евтини :)
Ако си държите на занаята и се спазват нормите, няма да е такъв батак по сградите. Не знам кого защитаваш специалисте :)
gecata82 - специалист
колеги маи сте си завързали един много голям спор- за мен решението е елементарно: ако инвеститора не иска да му се виждат кутиите мазачите ти замазват, като преди това инвеститора или аз си правя скица със размери къде са точно кутиите(в случай че не е работено по план), при това положение ако стане нещо няма да се наложи да къртиш гипс по цялата дължина на стената за да намериш къде си скрил връзката, поглеждаш си планчето, и с точните размери къртиш само там където е кутията, а и то обикновено ако мазилката не е много дебела и с просто почукване по стената с дръжката на чука се разбира къде е кутията, винаги ударя на кухо, но за мен най добре е разклонителните кутии да се виждат
ArturDent - Почти Безобиден
gecata82 написа:
... но за мен най добре е разклонителните кутии да се виждат
За тебе може и да е добре, но например аз не искам да живея в място което прилича на подстанция или трафопост.

П.П. При последните издихания на комунизма, при нас построиха няколко блока в които ел.инсталацията е върху стените - в нещо като кабелни канали. Абе всичко ел. стърчи 3 см над мазилката.
Такава грозотия трудно се постига. Можете да си го представите.
Влизаш в апартамента и цялата ел.инсталация ти е пред очите. Не ти трябва схема. Сигурно е много лесно за ремонт на ел.инсталация, но аз не бих живял в такова жилище.
stanimir62 - специалист
Май 90% от колегите се правят само на разбирачи и никога не са били в окото на таифуна.Как в рамките на два дена три пъти преправяш инсталацията на един хотел средна хубост 100-на стаи По проект е едно идва дизаинера и казва ,че контактите трябва да са три като единия трябва да е с ключ за нощната лампа\не мога да си представя защо като тя си има ключ\ и най големия смях като доиде оборудването спални шкафчета гардероби се оказва,че всичките се скриват зад тях. И започва великото къртене на готово шпакловано и боядисано и си тръгвате трима ел. шпакловчик бояджия.Да не ти разправям като тръгнат онези диваци вентилации и климатици какво мазало става.А по въпроса за спаиките лустер клеми има само на входа на уредите за да може да се монтират и демонтират на всякъде другаде е с усукване.Защото лустер клемата при натоварване се разхлабва и започва да грее ,прегаря и боилера започва да не топли.Постете ако има нещо в правописа ,но съм просто един електротехник.
zz_stefanov - майстор
Това, което описваш е мила родна картинка :)
Аз пък съм си патил точно при бойлер от разхлабени спайки, и те като се отпуснат се загряват и омекват още повече и ефекта е същия дето си го описал. :)
stanimir62 - специалист
Имах един много фрапираш случаи.Клиента идва и вика идваи да видиш в къщи има НЛО като загрее боилера и тока в къщи спира.А то нулата на таблото разхлабена и апартамента взима нула от боилера ,а ТРМ включен на нулата и става НЛО в къщи Относно клемите от 9стр. ги видях преди 10 год. в Берлин на кооперации можеби от втората световна ,защото тези сгради на по 6-7 етажа нямаха плочи ,а бяха на гредоред.Само да вметна за клеморедите тези на острова и тяхните бивши колонии те не заголват кабелите ,а самите им болчета са конусни и те си пробиват изолацията.
ттитто - помощник
Здравейте! Къщата ми е дървена. Стените представляват гипсокартон+ОСБ от двете страни и между него 10 см минерална вата. Инсталацията е с СВТ различни квадрати и преминава сред минералната вата. По проект е дадена в газова тръба - метална, но аз ще я изпълнявам с гофриран маркуч. Като четях тази тема се замислих как трябва да свързвам кабелите за моя случай, за да е максимално безопасно. Благодаря предварително за всички предложения!
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: