• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
ribnikolaevi - майстор
За две дупки не ми се купува специална скъпа бор-корона, но може и така да стане накрая. А ако майсторът продълже да е такъв пич, мога и да му я завещая накрая.
Някой може ли да посочи марка, или магазин откъдето да я взема, става въпрос за София?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
ribnikolaevi написа:
Кой е най-подходящия начин за да се изрежат кръгли отвори във фаянсови плочки? Идеята е да се ползва и плочката с отвор, и самото кръгче. Може и да не е от една плочка, а от две. Т.е. - от едната се изрязва кръглия отвор, от другата кръгчето с диаметър 4 мм по-малък от отвора.
Аз се сещам или за водно рязане, или за бор-корона. С бор-короната проблема е, че кръгчето се чупи (докоркото имам информация).
С водното рязане поне фирмите които проверих отказват да режат криви линии.
Приблизителния диаметър е 50-70 мм, но не е строго фиксиран.
На Лазер става - не знам колко ще ти вземат в София. Със 2 плочки ще стане най-добре. Дали ще им се занимава е друг въпрос. Успех!
ozimen - специалист
Предложение от мен.Проверяваш колко струва диамантена боркорона с твоя размер,после казваш на майстора ти ,че му даваш половината от цената за да направи ръчно отвора и съм сигурен,че ще получиш перфектен отвор и капаче. :-D
masterval - майстор
Ако плочките са фаянс, става с едно приспособление на Райдър с два твърдосплавни резеца, като единият е на подвижно рамо. Прави перфекти отвори. около 13,50 лв. Магазин Райдър зад черквата на Раковска, май се казва К и М, както и улицата.
Офф. Както винаги си попаднал на най-добрия "майстор", дето една дупка не може да извърти...
ribnikolaevi - майстор
Благодаря, мастър!
А за човешкия фактор книга мога да напиша. Но едва ли ще го направя, искам да си пия ракията вечер и да не си спомням за това, през което минах.
Истината е, че момчето работи добре, съобрази се с претенциите ми, някои неща преправи без да се муси. А това, че има някои слабости не ме притеснява толкова. То кой ли няма. Важното е, че има желание и за доста неща се сеща и се справя. А и влезе в духа на ремонта, старае се. От хората, които преслушах само още двама ми направиха впечатление. Единия беше фирмаджия и ме цакна с цената. Другия беше форумско майсторче, но ми поиска два пъти повече от фирмаджията и ми обади срок 100 дни. Да коментирам ли повече :toimonster:
masterval - майстор
Преди да си купиш евент. устройството, се сетих за нещо. Вътрешната част на отвора, на я наречем "кръгчето", освен, че в средата има фуниеста дупка, краищата му също са скосени много, около 45°, затова идеята да изработиш с приспособлението такова кръгче отпада. Самият отвор ще е перфектен, но кръгче, каквото си го представяш - не става... Ако не обяснявам разбираемо, мога да ти го снимам.

Всъщност, може да стане така. Подвижният нож е широк около 6 мм.
Първо изрязваш отвор, напр. 50 мм. Тоест външната режеща на ножа е на 25 мм от центъра.
На друго парче плочка връткаш едно кръгче с 28 мм. При което вътрешната режеща ще опише около 50 мм, а конусовидната част се пили с флекса. Така ще получиш добър ръб на кръгчето. Остава само фунията в средата с диаметър около 10 мм.

Прикачен файл

Дупчило.jpg
Дупчило.jpg (84.79 KиБ) Видяна 9754 пъти

Прикачен файл

Дупчило1.jpg
Дупчило1.jpg (82.64 KиБ) Видяна 9754 пъти
Последна промяна от masterval на чет апр 21, 2011 11:18 am, променено общо 2 пъти.
ribnikolaevi - майстор
Мисля, че те разбрах, но снимката няма да е излишна, тя винаги казва повече от много думи. Благодаря предварително.
Можеш ли да снимаш и самото приспособление?
masterval - майстор
Всъщност, джамджиите работят с едно приспособление - вертикална вендуза с подвижно закрепен резец за връткане на отвори. Това ще ти свърши работа за очертаването. Нататък с клещите и запилване.
sstefanov - майстор
Ако е за орнаменти може да използваш водно рязане. Правят дантели от плочки!
ribnikolaevi - майстор
Дай координати на някоя фирма, която реже фаянс (повечето се отказват, искат само гранитогрес).
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "кръгли отвори фаянс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: