От мобилни телефони до цифрови камери
svetliopi44 - Чирак...
Колеги , имам една задачка да свърша за домашно .
Искам осветлението в кухнята или по точно над мивката да се пуска с тъч бутон чрез докосване... докосваш веднъж светва , докосваш втори път изгасва.
Намерих схема в нета и искам да ми кажете дали е коректна.
Схемата е на 12 V ,а аз искам да пускам осветление на 220V луминисцентно осветление , как да го направя това ?

Ето и схемата.

Part List

R1=10M 1/4W 5% R6=1K 1/4W 5% D2=3.9V 0.4W ZENER
R2-3=1M 1/4W 5% C1-2=470nF 63V MKT D3=LED RED
R4=33K 1/4W 5% C3=47nF 63V MKT Q1=BD679
R5=1.8K 1/2W 5% C4=22uF 25V IC1=4011
D1=1N4148 RL1=12V Relay

Прикачен файл

Touch_switch_control.jpg
Touch_switch_control.jpg (35.22 KиБ) Видяна 4878 пъти
Trifun - специалист
Светльо, захранването на схемата е 12V, а при докосването на пластината се задейства реле, което може да ти пуска лампата или каквото друго искаш.
svetliopi44 - Чирак...
:partyman: имаш предвид RL1 нали ?
miroton - майстор
Ето ти схема,но работи с нажежаема жичка http://evm.wallst.ru/main/145ap2/index.htm
svetliopi44 - Чирак...
miroton написа:
Ето ти схема,но работи с нажежаема жичка http://evm.wallst.ru/main/145ap2/index.htm

Това е екстра ,само ако може да се премахне плавното включване ?
Да има само ON- OFF
Pablo - специалист
Много ме заинтригува първата схема с тригера. Даже гледам, че ще се побере в много малка кутиика (примерно конзолата за ключа на лампата).

Има обаче нещо , което ме притеснява в тази схема . Изглежда ми напълно симетрична и при спиране на тока и последващо включване - не се знае кое рамо на тригера ще сработи - т.е. дали лампата ще е включена или изключена.

Друго, което ме притеснява е устойчивостта на шумове. Разни пикове по мрежата и т.н дали няма ли да я превключват нежелано (ценера и кондензаторите я помогнат , я не ).
Теоретично съм сигурен , че работи , но в реалността как ли ще се държи ?

Поялника и кутията с CMOS-ките са ми далече в момента, така че ако някой по-умен от мене може да си каже мнението ще следя темата с внимание :) .
svetliopi44 - Чирак...
Колеги ,искам да пробвам първата схема ,дето съм постнал.
Някой ще може ли да ми я мине на някаква програма за да се проектират пистите ... :?:
Почерпката е задължителна ... :partyman:
rutaro - специалист
Провери си я не е пробвана

Прикачен файл

Touch_switch.rar
(5.19 KиБ) Свален 228 пъти
svetliopi44 - Чирак...
Благодаря и на двамата ...
За съжаление немога да отворя файла...
Инсталирах програмата и я кракнах ,но когато се опитвам да отворя файла ми казва че е в непознат формат.

Прикачен файл

2424.jpg
2424.jpg (52.06 KиБ) Видяна 4697 пъти

Тема "Схема Touch Switch Control" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: