• 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
SystemeX - напреднал
Здравейте,
днес си купих хобикит - Блиц Ефект, от Елимекс, само че този блиц.... е като мигащ светодиод.
На замазаната снимка е схемата на свързване на компонентите: 1W LED, C1-1000uf/25v, R1-5k6, R2-R3- 470E, TR1 BT169/G THYRISTOR.
Коя част да заменя и с каква, за да може този блиц ефект да бъде като Дискотечен блиц с 10-20 премигвания в 1-2 секунди. Нещо такова :-?

ето схемата
http://technolife.bg/userfiles/editor/f ... IT_029.pdf
ELEMENTAL - специалист
SystemeX,повишаването на честотата може да се постигне чрез намаляне стойностите на R3 и С1.Точните стойности ще се наложи да определиш експериментално.За начало сложи кондензатор 330uF/25V и 120Ω резистор.Не забравяй да мериш и консумирания ток.Той не трябва да превишава 300-350mA!
Nitro99, браво, много добре се е получило =D> !
Svetliopi44, реши ли си проблема със светодиодната лента?
svetliopi44 - Чирак...
Еххх много се радвам че си тук... :rock:
Въпроса е решен със закупуване :| исках да си го направя сам ,но карай ... :)
Погледни в темата за Touch Switch Control ... ако имаш време и ми дай съвет. :prayer:
255388 - специалист
Прилагам снимки на последното творение:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

2х45 бели светодиоди (5mm, 20000mcd, wide:120-140*,5000-6500K).
Консумация ~10W (КПД~50-60%).

Интересното е, че приложените в темата формули не дават желания ефект.При сметки за 232V захранващо напрежение получих гасящ кондензатор от порядъка на 2,24uF, но уви, наблъсках 4,35uF(4 паралелно свързани кондензатора, съответно 1+2,2+0,47+0,68) докато докарам ток 20mA през поредицата при 232V.При намаляване на напрежението вследствие товаровия график , естествено добива пада.

btw...Имам един пакет 10 парчета от тези светодиоди и се замислям дали да не ги навържа направо с едно трансформаторче от халогенни лунички(намира ми се едно 11,5V/60W). С гасящ кондензатор дали ще се получи? Гоня главно КПД. На пръв поглед ми се струва, че ще има големи загуби. :?
sstefanov - майстор
Аз получих около 340 nF за 45 диода (3V, 20mA).
255388 - специалист
sstefanov написа:
Аз получих около 340 nF за 45 диода (3V, 20mA).
Светодиодите са общо 90 последователно свързани.Минимално(очаквано) напрежение 3.2V, типично 3.4V, макс. 3.6V
Ползвам следните разсъждения:

Прикачен файл

LED Calculator.zip
(7.88 KиБ) Свален 393 пъти
lenko71 - специалист
При такова свързване не виждам смисъла от кондензатора.
При зададено входно напрежение 232V , имаме 328V амплитудно. Т. е. за един диод: 328/90 = 3.65V, което не е никак много (според данните за твоите диоди)
Тъй като става въпрос за променливо напрежение с период 20ms, максималното напрежение има тази стойност (328V) за по-малко от 10ms. През останалите повече от 10ms диодите не светят. Така че тук може да се говори за средни стойности на напрежение, ток и в крайна сметка на мощност.
Освен това светодиодите имат и максимално допустим импулсен ток, но колко е той и за какво време може да каже само производителя.
В карайна сметка бих ти препоръчал да измериш при какво напрежение (постоянно!), тока през един диод е 20mA и оттам да се ориентираш дали и какво токоограничаване да се слага.
ndinev - специалист
Кажи каква е схемата - с грец ли е изправянето. Ако е така работете с ефективната стойност на напрежението. Май за 90 диода малко ниско ти идва напрежението 230/90 = 2.55в.
ndinev - специалист
за тези другите 10 диода по 0.5вата... ако гониш КПД ти трябва генератор на ток импулсен... ако ли не просто грец и резистор/стабилизатор и може би по три последователно да ги вържеш... загуби около 20-30%
255388 - специалист
ndinev написа:
Кажи каква е схемата - с грец ли е изправянето. Ако е така работете с ефективната стойност на напрежението. Май за 90 диода малко ниско ти идва напрежението 230/90 = 2.55в.
Схемата е класическата.Преди грец схемата на едното рамо гасящ кондензатор(неполярен)400V, на другото резистор 33ома/1W.След греца паралелно
на + и - електролитен кондензатор 10uF/400V.Паралелно на филтриращия кондензатор ценеров диод с напрежение 5V по-голямо от това на светодиодната поредица(293V>288V).Смятал съм ги за номинално напрежение 3,2V върху всеки(данни на светодиодите).Последователно на поредицата резистор 33ома/1W.Като паралелно на всеки кондензатор има резистор 2M ома за разреждане.
Максималното захранващо напрежение при мен е 232V, варира от 222-232, затова в момента съм нагодил схемата при напрежение 232V да протича 20mA през светодиодите.При по-ниско напрежение светлинния добив на 'диодите леко намалява. При ~232V изправеното напрежение върху светодиодите е 285V/20mA. Докато докарам тази стойност се наложи да добавям кондензатори до 4,35uF.
Изделието работи вече седмица без никакви ядове, свети доста силно върху работната повърхност.От тук нататък единсветно може да се мисли за оптимизация на КПД, както и по-точна стабилизация на тока и напрежението през поредицата.
Отначало мислех да ползвам готова интегрална схема на Supertex, но се оказа, че не е особено приложима за 90 последователно свързани светодиода.

Колкото до 0,5W 'диодите, какво трябва да представлява този генератор на ток?
  • 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: