• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miro333 - напреднал
Здравейте не знам от къде да започна, искам да се занимавам с лозарство и винопроизводство. Имам място 1 декар и малко в северна България около Търново, южно изложение, наклон 10-15%, земята предполагам чернозем. Лятото става много горещо 35-40 градуса без почти никъкъв вятър, а зимата има доста сняг 10-30 сантиметра пак почти без вятър. Въпросите ми са: какъв сорт грозде да избера, как се разполагат коловете и съответно на какво разтояние един от друг, колко реда трябва да е телта нагоре и на какво разтояние, преди да се поставят коловете има ли някаква обработка на земята и торене. Моля помогнете на един железар да се превърне в лозар :ug:
joro_tsanev - специалист
Моя съвет е да започнеш с почвен анализ, за да добиеш представа с какви почви си имаш работа( бедни,богати, кисели, солени), оттам ще ти дойде основното запасяващо торене с риголването( дълбока обработка). Ще изискваш препоръка за сортове въз основа на анализа и оттам ще се получат разстоянията на засаждане. За височината на първия тел- зависи от формировката на лозите, варира от 60( при Гюйо) до 130( при Мозер) см. Формировката също зависи от сортовете.Успех.
miro333 - напреднал
joro_tsanev написа:
Моя съвет е да започнеш с почвен анализ, за да добиеш представа с какви почви си имаш работа( бедни,богати, кисели, солени), оттам ще ти дойде основното запасяващо торене с риголването( дълбока обработка). Ще изискваш препоръка за сортове въз основа на анализа и оттам ще се получат разстоянията на засаждане. За височината на първия тел- зависи от формировката на лозите, варира от 60( при Гюйо) до 130( при Мозер) см. Формировката също зависи от сортовете.Успех.
къде се дават тези проби за анализ, някаква ориентировачна цена, става въпрос за Търново и областта
joro_tsanev - специалист
По принцип се носят в лаборатории за почвен анализ,ама за Търново не знам къде. Ако има някакви земеделски институти. Можеш да попиташ тук http://www.odzg-vt.com./index1.htm
Ориентировъчна цена незнам, аз есента правих стандатна проба , фосфор, калий, рН за около 18лв, препоръката беше около 30лв
sepultura - специалист
miro333 написа:
joro_tsanev написа:
къде се дават тези проби за анализ, някаква ориентировачна цена, става въпрос за Търново и областта

РИОСВ – Велико Търново
Много важно е да има други лозя покрай твоето защото ако си сам птиците ще го оберат преди теб.
ZMeyGorianin - майстор
Имам на двора асма около 45 м2 с 8 корена Кайлъшки мискет. Гроздето върви добре /за сега/, опрашването почти премина и зърната едреят. Проредил съм го и чистя колтуците редовно.
Има няколко леторасъла с по една-две чепки, които много се издължиха. Няма как да ги хвана към конструкцията, защото са крехки и се чупят при огъването. При силен вятър може да се скършат.
Грешно ли ще бъде да ги скъся и с колко?
Прикачен файл:
DSCN1205 - Copy.JPG
Прикачен файл:
DSCN1204 - Copy.JPG
Прикачен файл:
DSCN1203 - Copy.JPG
gnt69 - майстор
пет юни 21, 2019 7:49 pmZMeyGorianin написа:
Грешно ли ще бъде да ги скъся и с колко?
Режи смело и безотговорно. Каквото се подава от асмата и не можеш да го вържеш, 4-5 листа след гроздето му стигат. Аз моите асми ги стрижа с храстореза като ги изтърва.
  • 1
  • 2

Тема "начинаещ лозар моля помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: