• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
Здравейте, имам следната ситуация 3фазен асинхронен двигател 55кв,пускане звезда триъгълник.Как да определя посоката на въртене при превключване в триъгълник,така че да е еднаква с посоката на звездата.
lubomirlz - специалист
Не знаеш елементарни работи за пускането и защитата на АД а си тръгнал да пускаш 55 кв двигател :?
http://web.schneiderelectric.bg/downloa ... motors.pdf
Чети след 66 стр.е твоят проблем.
И задължително електрически и механични блокировки на контакторите.
valentino76bs - майстор
lubomirlz написа:
Не знаеш елементарни работи за пускането и защитата на АД а си тръгнал да пускаш 55 кв двигател :?
http://web.schneiderelectric.bg/downloa ... motors.pdf
Чети след 66 стр.е твоят проблем.
И задължително електрически и механични блокировки на контакторите.
E хеее,засегнат съм няма да мога да спа.Сигурно ако знаех всичко нямаше да питам.За какви блокировки за какви защити,ми говориш не съм питал .И този линк ми е излишен дето си ми го дал.Двигателя е пуснат многооо отдавна с всички защити и предпазители подбрани не от мен а от ''СИЕМЕНС''.ПиТах относно сфазирането ,но може би е в мен вината сигурно неточно съм задал въпроса.НА тази снимка/прик./ така свързани намотките на двигателя посоката на въртене една и съща ли ще е,това не го знам.

п.п. разликата във англииския ,руския и бг форум е: в англ. на питащия му се отговаря,в руския е ,че на питащия освен отговор му се задават и въпроси....а в българския е ,че веднага на питащия след като си зададе въпроса му се обяснява колко е тъп и прост...еми..
Прикачен файл:
1.jpg
попаднах преди време на една интересна програмка за онагледяване тук , мисля че ще ви реши проблема

Изображение
valentino76bs - майстор
kristov написа:
попаднах преди време на една интересна програмка за онагледяване тук , мисля че ще ви реши проблема

Изображение
знам го това ,на danixaxa e ....но нещо друго ме интересува,питах по горе :partyman:
moimoimoi - майстор
valentino76bs написа:
Здравейте, имам следната ситуация 3фазен асинхронен двигател 55кв,пускане звезда триъгълник.Как да определя посоката на въртене при превключване в триъгълник,така че да е еднаква с посоката на звездата.
ами тя посоката при превключване трябва да си е еднаква,
сфазирваш намотките и това е
ако не пипаш захранването няма как да се получи обръщане на посоката при превключване от звезда в триъгълник

а от двете схеми който си дал по горе мисля че няма да се обърне посоката
понеже на началата се подава фази с поредност RST а на крайщата има две комбинации от поредност на фазите но те просто се изместват и трите едновремено,не се разменят само две,ето за това посоката се запазва
valentino76bs - майстор
moimoimoi написа:
valentino76bs написа:
ами тя посоката при превключване трябва да си е еднаква,
сфазирваш намотките и това е
ако не пипаш захранването няма как да се получи обръщане на посоката при превключване от звезда в триъгълник

а от двете схеми който си дал по горе мисля че няма да се обърне посоката
понеже на началата се подава фази с поредност RST а на крайщата има две комбинации от поредност на фазите но те просто се изместват и трите едновремено,не се разменят само две,ето за това посоката се запазва
Tова ме интересуваше.Благодаря. :partyman:
Mapek - специалист
Предвид, че все пак moimoimoi казва:"мисля, че ...", намирам за важно да го уточним. На мен лично ми се струва, че ще завърти обратно:
- на първата скица фаза "R" се подава на начало на "първа секция" /макар и условно/ и край на "втора";
- на втората скица същата фаза се подава едновременно на начало на "първа секция" и край на "трета".
... и така с всички останали.
По условие говорим за един и същ монтиран двигател, с по един същ начин подадени трите фази, с динствената разлика - разменени комбинации начала и краища.
Не претендирам за истинност - само разсъждавам. Моля, който се чувства наистина компетентен или просто го е проверил чисто практически - да уточниИзображение
valentino76bs - майстор
Mapek написа:
Предвид, че все пак moimoimoi казва:"мисля, че ...", намирам за важно да го уточним. На мен лично ми се струва, че ще завърти обратно:
- на първата скица фаза "R" се подава на начало на "първа секция" /макар и условно/ и край на "втора";
- на втората скица същата фаза се подава едновременно на начало на "първа секция" и край на "трета".
... и така с всички останали.
По условие говорим за един и същ монтиран двигател, с по един същ начин подадени трите фази, с динствената разлика - разменени комбинации начала и краища.
Не претендирам за истинност - само разсъждавам. Моля, който се чувства наистина компетентен или просто го е проверил чисто практически - да уточниИзображение
aз също мисля, че се обръща днес се рових намерих 30 двигателя но нито един нямаше който на триъгълник да работи на 380в и да му са изведени 6 края ,ама ще жертвам един на 220 ще му пусна 380 белким развърти да да си начеша крастата обаче в понеделник сега е време за спорт... :partyman:
lenko71 - специалист
Според мен по горната схема посоката няма да се промени. Ако гледаме картинката по-долу, то при разменяне на началата и краищата на намотките следва да се сменят местата на "S" и "N". Но посоката на въртене на полето би се запазила тъй като поредността на фазите не е променена.
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Звезда триъгълник." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: