• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 18
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
reevil - специалист
За да не отварям нова тема да питам тук - какво производство кабел да търся за подмяна на ел. инсталацията в къщи? ориентирал съм се към СВТ кабел, разликата с мостовия е 10ст и мисля няма да натовари много проекта :)
Скоро вземах 5метра свт за бойлер и се случи някакъв македонски "Неготино" и не ми вдъхва много доверие. Български ли е по-добре да търся?
Сравнявал съм и други нови кабели със стари на по 20г. и тези новите ми се видят дори и с по-малки сечения за уж равни квадрати, отделно че и медта изглежда по-некачествена. Има ли нещо такова?
PCL82 - майстор
СВТ-то не може да се полага направо под мазилка а разлика от мостовия.
Предназначенията им са различнии, затова и изолацията е различна.

Ако търсиш кабел, който да става за влажни помещения, да може да се полага под мазилка и да нямаш проблеми с ДТЗ и полагане по метални конструкции търси кабел NYM-J. Бял на цвят с трислойна изолация. Отвън е гладък. На цената на СВТ-то е. Единственатата разлика със СВТ-то е, че черното СВТ-с става за открито полагане, огряно от слънце. NYM-J не е устойчив на UV лъчи. NYM-J е масово използван в много европейски страни.
gecata82 - специалист
vk написа:
ето също едно добро решение
Изображение
по принцип става , НО има много фалшиви на който се късат опашките, а и не хващат хубаво кабелите, в смисъл че не можеш да ги изпънеш хубаво. По принцип ние ги използваме (ако не ни дават фиби) но само аки има картон на конструкция, иначе за мазане не става много надигат.
reevil - специалист
PCL82 написа:
СВТ-то не може да се полага направо под мазилка а разлика от мостовия.
Предназначенията им са различнии, затова и изолацията е различна.

Ако търсиш кабел, който да става за влажни помещения, да може да се полага под мазилка и да нямаш проблеми с ДТЗ и полагане по метални конструкции търси кабел NYM-J. Бял на цвят с трислойна изолация. Отвън е гладък. На цената на СВТ-то е. Единственатата разлика със СВТ-то е, че черното СВТ-с става за открито полагане, огряно от слънце. NYM-J не е устойчив на UV лъчи. NYM-J е масово използван в много европейски страни.
Идеята ми е всичко да е в тръби-където може старите тръби, където неможе ще копая нови канали и нови гофрета. В такъв случай и при равни цени на СВТ и NYM-J кой да избера?
mirk - майстор
СВТ има навсякъде, NYM-J сигурно ще трябва да го поръчаш специално, който намериш все тая.
stanimir62 - специалист
Няма ли някои вече да се е знимавал с тези неща и не се занимаваме с глупости.
v_krumov - напреднал
reevil написа:
Идеята ми е всичко да е в тръби-където може старите тръби, където неможе ще копая нови канали и нови гофрета. В такъв случай и при равни цени на СВТ и NYM-J кой да избера?

За гофра най добре ПВА А1.
IJAN - специалист
v_krumov написа:
reevil написа:

За гофра най добре ПВА А1.
А какъв е проблема ако е ПВА А2-той даже по лесно се дърпа в гофрето.
mirk - майстор
Ще трябва да кербоваш :-D
IJAN - специалист
Ако ползва клемите на Ваго в разклонителните кутии-защо ще му е да кербова.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 18

Тема "полагане на мостов проводник под мазилката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: