Мечтата на всяка домакиня
Здравейте,
решили сме да правим кухнята сами и имам някои базови въпроси като за начинаещи :)
1. Спрели сме се на гланцов зелен МДФ за вратичките и бяло ПДЧ за корпуса. Понеже пообиколихме доста фирми за мебели (за идеи), в една от тях ни предупредиха да не използваме бяло ПДЧ, защото то било най-некачественото. Според вас има ли такова нещо? По принцип исках да е нещо кремаво или светло жълто, но пък държа и плота да е същия, а подобен плот/гръб не мога да намеря.
2. Също така се колебая дали да се спрем на гланц за корпуса и плота? Вярно ли е, че гланца е по-труден за поддръжка?
3. Кухнята ни е права - 4,10м. Размерите от стена до стена са 4,60м., от едната страна ще има радиатор. Кухнята ще е 4,10, тъй като това е най- дългият плот, който откриваме. А аз не искам лайсни. Не намирам цокъл и водобранна лайсна на 4,10. Какво се прави в такива случаи?
4. Относно цокъла, от един магазин ме убеждават, че по-добрия вариант е шкафовете да не са на крака, а страниците да се пуснат по-дълги и всеки шкаф да има собствен "цокъл" от ПДЧ, като така ставало по стабилно? Има ли такова нещо?
Предварително благодаря за отговорите :)
peter_m - специалист
sofi4 написа:
Здравейте,
решили сме да правим кухнята сами и имам някои базови въпроси като за начинаещи :)
Качеството НЕ зависи от цвета на пдч-то, а най вече от производителя му. Ако искате качествено пдч - да ви покажат там където ще поръчвате различни марки (производители), както и различните им цени. Лесен ориентир за качеството е плътността на материала - колкото е по-плътно (набито), толкова е по-качествено. За покритието вече няма да можете да се ориентирате на око, но пак важи правилото за производителя (и цената).
Бялото обикновено е най-евтино, ползват го за вътрешността на евтините кухни (най-вече за готовите модулни), някои фирми дори използват "покривните плочи" за корпуси - това са плочите, които стоят най-отгоре и най-отдолу на палето, служат за предпазване на останалите и нормално не би трябвало да се продават като за качествен материал. Но между бяло и бяло има разлика, това че е бяло значи е некачествено.
Относно гланца и лъскавите плочи - замислете се добре дали да изберете такива. На тях много си личат всякакви петна и отпечатъци, особено погледнати под определен ъгъл или срещу светлина. Освен това са и по-скъпи, а и искат по-специално отношение като производство (т.е. може да не ви ги направят както трябва, искат си майсторлък)
За краката - мисля че няма да осетите разлики след като всичко е готово. Краката имат предимство че се регулират и нивелират лесно, а така или иначе ще са скрити с цокъл и няма да се виждат. Винаги може да се сложат повече крака за да се усили носенето ако имате притеснения относно това.
Плотове има и над 4.10

П.С. Обикновено всеки производител убеждава клиента към това, което ще е най-лесно за производство на него и ще има най-голяма печалба. А ако няма възможност да направи нещо казва че не е хубаво да е направено така, или направо казва че е невъзможно да се направи.
Благодаря за отговора :)
Относно материала на вратите, искаме да са светло /млечно/ зелени. От всички марки които прегледахме се спираме на зеленото гланц на AGT /МДФ/, другото, което ни допадна е зеленият океан на Кроношпан. Като се има предвид, че ще са вратички, сме склонни да заложим на по-качественото - МДФ. За корпуса се колебаем дали да е бял. От въпросната фирма обясниха, че независимо от марката - белите ПДЧ-та са направени най-некачествено :?
Иначе...мислим да поръчаме разкрой и кантиране на фирма Роси. Имат въпросният МДФ, а и доставят до града, в който живеем. Мало ме притеснява факта, че за МДФ-а кантират с 1мм кант, обясниха, че това е кант по каталог и същият цвят няма по дебел кант :?
peter_m - специалист
sofi4 написа:
Благодаря за отговора :)
Относно материала на вратите, искаме да са светло /млечно/ зелени. От всички марки които прегледахме се спираме на зеленото гланц на AGT /МДФ/, другото, което ни допадна е зеленият океан на Кроношпан. Като се има предвид, че ще са вратички, сме склонни да заложим на по-качественото - МДФ. За корпуса се колебаем дали да е бял. От въпросната фирма обясниха, че независимо от марката - белите ПДЧ-та са направени най-некачествено :?
Иначе...мислим да поръчаме разкрой и кантиране на фирма Роси. Имат въпросният МДФ, а и доставят до града, в който живеем. Мало ме притеснява факта, че за МДФ-а кантират с 1мм кант, обясниха, че това е кант по каталог и същият цвят няма по дебел кант :?
За кой град става въпрос :)
SoWhat - специалист
Щом сте решили да си правите кухня сами, трябва доста да прочетете, преди да започнете някакви действия. Не казвам, че е трудно, но в процеса на работа ще излязат много въпроси и ако не е обмислено всичко, може да се повторят накои манипулации.
Крака на шкафчета - задължително.
За вратичките - щом сте решили МДФ с кант, вижте какви подобни кантове продават и други фирми за да бъде 2мм. Купувате само канта и го давате на фирмата, която ще прави вратите. Влезте в сайта на "Модекс". Занимават се само с вратички и имат доста интересни неща. Мисля, че имат представител и в София. За материалите проверете и в "Салекс".
От бяло до бяло има разлика - зависи на коя фирма е.
А за да разберете повече за кухните посетете www.mebelist.com
shadowman - майстор
И аз да кажа нещо...

Качеството на ПДЧ-то зависи от производителя, тия които са ти казали, че бялото е некачествено вероятно са визирали габровница, виждал съм техни ПДЧ-а след година да дават някакви дефекти като например надуване по средата на плот от бюро (други колеги са го забелязали на други мебели), но пък е евтино. Има плотове по 4200мм и съвсем спокойно може с този плот да направиш кухнята на цялата стена (като оставиш малко място за радиатора). Има водобранни лайстни по 5 метра, цоклите имат Н образен профил с който се надават и стават прилично. А тия дето са ти предлагали всеки щкаф да е със страници до долу нещо са се базикали, откакто се помня, че работя това само с крака го правим и се поставя общ цокъл после. Ако пода е крив (където е почти навсякъде) как ще се нивелират шкафовете, цокъла ни е винаги около 4 см по-навътре от самия шкаф, представи си 5 шкафа със страници до долуи цокъл 2 см навътре (4 с вратата)... Суперглаца по-лесно се драска и като е по-скъп повече боли. 1 мм кант при гланца в много по-добре от 2мм . Разликата в цената на супергланца на роси с канта и суперглаца на модекс е голяма, но пък не пипаш нищо, не че ще кантираш като поръчаш разкроя в Роси.

Тема "Кухня - колебания за материалите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: