• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
borisovqvor - напреднал
borisovqvor написа:
здравеите направих нов грнератор с показатели 2.7ом спротивление между две фази при400 об дава17v,800об 32v между две фази променливо напрежение,при 400об без товар 46v,с товар13.7v /2.2A,при800об 96vбез товар ,а с товар 14v /3.6A при изравено напрежение. Какви перки като длжина ширина и брои да сложа и колко вата мога да изкарам при какви обороти
Благодаря предварително за предложенята и помошта :)
edemy2001 - специалист
borisovqvor написа:
здравеите направих нов грнератор с показатели 2.7ом спротивление между две фази при400 об дава17v,800об 32v между две фази променливо напрежение,при 400об без товар 46v,с товар13.7v /2.2A,при800об 96vбез товар ,а с товар 14v /3.6A при изравено напрежение. Какви перки като длжина ширина и брои да сложа и колко вата мога да изкарам при какви обороти
За да достигнеш напрежение с което можеш да зареждаш 12 V акумулатор, ти трябват 122 оборота на генератора. За да зареждаш с 15 ампера ти трябват 475 оборота, при което генератора ще ти дава 210 вата. 475 оборота и 210 вата ще се достигат при 6.5 м/сек вятър.
Максимално от този генератор можеш да изкараш 310 W при 640 оборота, което с тази перка която съм ти сметнал ще става при 8.4 м/сек вятър.
Ето данните за трилопатна перка
Прикачен файл:
Snap1.jpg
Snap1.jpg (76.64 KиБ) Видяна 3994 пъти
Малко ти е високо съпротивлението на намотката т.е. тънък е проводника и затова няма да можеш да изкараш по-голяма мощност.
borisovqvor - напреднал
статора см го намотал с 1кв проводник и ми дава2.7ом спротивление между двете фази , а другия генератор е с 0.5кв проводник и с5.7ом спротивление и при еднакви обороти (400об) при тестовете ми дава 15v / 3.7A (kъм какво да се стремя , към по високо или към по ниско спротивление за да постигна по добрите резултати) моля помогнете със свети за товар ползвам АКБ 12v/60A
edemy2001 - специалист
borisovqvor написа:
статора см го намотал с 1кв проводник и ми дава2.7ом спротивление между двете фази , а другия генератор е с 0.5кв проводник и с5.7ом спротивление и при еднакви обороти (400об) при тестовете ми дава 15v / 3.7A (kъм какво да се стремя , към по високо или към по ниско спротивление за да постигна по добрите резултати) моля помогнете със свети за товар ползвам АКБ 12v/60A
Колкото е по-ниско съпротивлението на намотките, толкова по малко са загубите във вътрешното съпротивление на генератора. Т.е. увеличаваш КПД на генератора, но трябва да запазиш броя на намотките, за да ти дава същото напрежение. С какъв размер и колко на брой магнити ти е направен генератора?
borisovqvor - напреднал
единия с по дебелия приводник е с 8 чифта магнити и по 8 бубини на фаза (2.7ом R) , а другия е с 6 чифта магнити и по 6 бубини на фаза (5.7ом междуфазно спритивление)
borisovqvor - напреднал
големината на магнитите и на двата е еднакъв 8мм височина и 150мм ширина на 8кил.опън
edemy2001 - специалист
borisovqvor написа:
единия с по дебелия приводник е с 8 чифта магнити и по 8 бубини на фаза (2.7ом R) , а другия е с 6 чифта магнити и по 6 бубини на фаза (5.7ом междуфазно спритивление)
По това описание ми се струва, че грешиш с фазите и броя магнити. За да е трифазен генератора трябва на всеки три бобини да имаш по 4 магнита, за да стане разпределението им по на 120 градуса. Т.е. за 8 магнита (или чифта) трябва да имаш 6 бобини. Ще се постарая да направя чертежче в следващите един два дни и да го пусна тук. Когато броя на магнитите и на бобините е еднакъв, то всичките бобини едновременно се пресичат от силовите линии на магнитите и се оказва, че са в една фаза всичките.
borisovqvor - напреднал
статора е с 24 бобини тоест по 8 бобини на фаза, а ротора е с 8 чифта магнити (16) полюса.Всяка бобина е с 30 намотки , с проводник 1квадрат
borisovqvor - напреднал
за генератор ползвам ел. двигател от перална , а не дискове
edemy2001 - специалист
borisovqvor написа:
за генератор ползвам ел. двигател от перална , а не дискове
Ясно, схванах каква е схемата. Аз не съм прочел правилно предния ти пост. Но има друго - с такъв двигател повече от 350 - 400 вата не можеш да изкараш.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: