• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
ecotronic - специалист
dslpowr написа:
Не е прибрано, ами е направо супер прибрано. Само дето <простете моето невежество, ама наистина не знам какво е > какъв е оня елемент в горния край на снимката дето има паралелно на него вързано съпротивление? Ония с отвора за болт...
Ако питаш за ULN2003, това са няколко двойки транзистори свързани по схема дарлингтън. Един вид мощен безконтактен ключ.
dslpowr - специалист
УЛН2003 е от схемата която аз съм дал. Ама той не е ли със 16 крачета? Може би грешката е моя- не казах за коя картинка става въпрос. Питах за схемата от снимката на колегата hladnia. Онова мъничкото, дето е "над" изправителя, лъскавото му е обърнато нагоре и към едното му краче е запоено съпротивление ли е какво е, онова дето е във синьо "маркучле". Или това е някакво чипче, което има само една двойка транзистори свързани в схема дарлингтън?

Относно KY719 който предложи колегата Найденов....Малко е мястото... Не искам да изглеждам като някой надувак, който пита и после отсвирва мненията, въпреки че май така се получи. Последното нещо което искам е да съм груб и неблагодарен за мнението... :) Вярно е че си е най-добре нещо мощно и да се свърши, ама...
Ако трябва да сложа 6 такива диода...

Ей това също би свършило работа :)
Изображение

Ако все още не съм си достигнал лимита на въпросите, дали да не попитам още нещо?
На тази схема
Изображение
вместо коментирания чип има MOS <нали не бъркам> транзистор. Пише че можел да е всякакъв. Всякакъв, всякакъв, ама какъв точно? И какво е съпротивлението без стойност?
ecotronic - специалист
Въпросният MOS транзистор трябва да е достатъчно мощен за да издържи токът за управляващите вериги на симисторите (по груби сметки 150 mA). Резисторът без означение зависи от ценера, който ще се ползва. Може да се пресметне ако се знае токът на стабилизация и напрежението на ценера.
hladnia - специалист
dslpowr написа:
Само дето <простете моето невежество, ама наистина не знам какво е > какъв е оня елемент в горния край на снимката дето има паралелно на него вързано съпротивление? Ония с отвора за болт...
Предполагам че 2 схеми са еднакви
Изображение
dslpowr - специалист
hladnia написа:
...
Предполагам че 2 схеми са еднакви...

Респект =D> :prayer:
nakatasan - специалист
Здравейте, интересна тема. Имам и аз подобен проблем. Мотоциклета който имам работи на 6 в. Реле регулатора прави проблеми и не зарежда акумулатора и се създават смущения в цялата ел система. Мотоциклетът е Jawa-CZ Z 175 кс, модел 1963 г. Оригинално такова реле регулатор не намирам. Из интернет магазините забелязах, че предлагат някакво китайско безбожно скъпо, което не зная дали ще работи като такова и най-вече дали ще може да се ползва за този модел мотоциклет. Въпросът ми е може ли да се направи такова реле регулатор, което да управлява процеса на зареждане на акумулатора и да поддържа 6 в. или малко над 6 в. Ако е възможно да се направи такава схема какви части и компоненти да си търся. Ако има нещо готова, което само да свържа ще се радвам да споделите, съответно от къде да поръчам частите. Не съм електричарин, почти нищо не разбирам от тази материя. Моля за съдействие.
Така изглежда релето:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Поздрави
  • 1
  • 2

Тема "Възможна ли е замяна на грец със диоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: