Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Илиян Илиев™ - майстор
Под тоя апартамент какво има? Ако са мази е добре да се помисли и за изолация от долу, че като гледам там е най-черно.

И не искам да те обезкуражавам, но като гледам какви си написал едва ли ще се справиш. Важното е, че и ние ще се опитаме да помогнем, та нещата може и да станат.

Външната изолация, ако е със същата квадратура е нормално да мухляса от вътрешната страна по очертанията на изолацията, ако ме разбираш какво искам да кажа. Но нали си работил с външни изолации, та би трябвало да го знаеш и без да ти го казвам.

п.п. Ако може освежете и продайте. По-добре къщичка в близкото село, отколкото панелка в града, та ако ще и на центъра да е. :wink:
didotooo - напреднал
Ами има мази долу...Интересното е ,че преди тоя ремонт не е имало почти никакъв мухъл.Дали от това че сега е с PVC или заради кофти връзка на тръбите не знам...Работил съм общ работник топлоизолации,след това главно шпакловки и минерална мазилка...Нямам голям опит определено! Но ако знам какво по-конкретно да направя мисля,че ще се справя! Лепил съм гипскартон имам си обща представа.То по-точно няма избор друг,защото не може да се живее там,а за майстори няма да стигнат парите вече...

Идеята ми е да изкъртя до здраво,да намажа с грунд някакъв против мухъл, Ц200 и теракол , пак същия грунд.
А гипскартона има ли смисъл да е влагоустойчив?
Ако може да ми препоръчате марка грунд...
me_against - специалист
Според мен основния ти проблме с мухъла идва от конденз. Нищо, че има външна изолация. Щом си се хванал с кухнята, под картон слагаш или вата + найлон или фибран. На всички стени такава изолация + таван и пода. Проблем ще ти е и стената, която е обща с банята, тъй като по принцип е това е студено помещение.
Голяма грешка е, че нямаш аспирация. Тези пари при готвенето няма къде да избягат, освен по стените. Помисли и за допълнителна вентилация, освен аспиратора. Извий отвор, където е бил комина.
Това, че нямаш опит не е пречка. Потърси из форума, има доста теми.
v_krumov - напреднал
Това което се е случило с апартамента е така нареченото запечатване.Недоброто проветряване и застоялият въздух е предпоставка за образуването на мухал и плесен.При смяна на дограма с PVC или амуминиева се прави задължително отдушник (вентилация).В момента дори и да сложиш гипсокартон,мухала пак ще се върне.

РЕШЕНИЕ според мен,което не те ангажира с нищо.
1 намери SAVO-против мухал.Вземи си 3-4 бр. и пръскай докато изчезне мухала.
2 много важно е да имаш отдушник.Виж дали може да се ползват комините за тази цел(стига някой да не пали печка на дърва),ако не може - направи такъв.Влизането на пресен въздух не позволява образуването на мухал и плесен.
3 не запечатвай стена с Ц200,мухала ти е гарантиран и не слагай гипсокартон.Остави стените на мазилка и гипсова шпакловка.

Дано съм ти бил полезен.
Илиян Илиев™ - майстор
По-скоро на вароциментова мазилка бедна на цимент бих добавил аз. :wink:
didotooo - напреднал
Ами днес взех анти мухъл някакъв препарат за пръскане... Не знам какви химий има вътре ,но за 10 минути докато пръскам почти ослепях и си изгорих дробовете :lol: Поне мухъла изчезна... Проблема е ,че стените са дооста криви и жената иска гипскартон да сложа...В проблемната кухня дали става варианта да налепя фибран и отгоре гипсокартона? За отдушник освен да ползвам кумина,но да го извия както предложи колегата с картон и да му сложа един вентилатор да изкарва въздуха нагоре...Но като капе отгоре примерно конденз или нещо такова сигурно ще подгизне тоя картон някой ден? То така и така след събарянето му ,на тавана стои едно влажно такова ..може би вентилатора ще го изсушава знам ли.

Мисля за варианта вароциментова мазилка на засегнатите места (след като ги изкъртя) и след това картона... Просто искат да има прави стени и ъгли тоя апартамент без много играчка ,както и да липсва мухъла разбира се .. дали са съвместими не знам вече. 100% ще се слага картон ,като въпроса ми е какво да е отдолу като покритие за да не избива и на картона мухъла.
didotooo - напреднал
Избрахме варианта без гипсокартон.Изкъртих гипсовата мазилка до чист бетон.След малко ще идват да видят с трабите какво се случва.След това мисля да сложа мрежа със шпакловка и отгоре гипс.Така добре ли е ? След като са съборили кумина са затапили тавана с парче гипсокартон.Но явно от конденза там се мокри.Мисля да направя малък куфар там и да закача вентилатор който да изкарва въздуха през комина и да изсушава конденза.Ще монтирам и ширм над готварската печка.Благодаря за съветите! :partyman:
rendo - специалист
Приятелю вкарали са ги във филм и ти барабар с тях

1-во мухъла е от вода - колкото и да е отконденз не може да е в такива колеичества освен ако в мазето няма река :D
смени тръбите - играчка ама иначе няма да се оправиш .

2-ро гипса не обича вода ако има влага и той ще мухляса и то още повече защото държи влага.

най добрия варянт в случая според мен е да се свали всичката шпакловка и да се изпънат стените на хоросан . След това тънка шпакловчица на гипсово лепило примерно.

ако нямаш възможност да правиш това

сваляш всичката шпакловка която е до момента с телена четка чистиш хубаво панелата пръскаш със савото и след това действаш на шпакловка но с нещо на циментова основа - (мазилка, циментова шпакловка, теракол) но да не е на гипсова защото пак ще мухляса.
след това лека гипсова - и боя.

задължително отваряш розетките във всички стаи и слагаш пасивни вентилатори - т.е. такива които се движат само от тягата на въздуха не с ток.
В кухнята - с каквото и да запушваш дупката за комна нагоре винаги ще има вода и мухъл единствения варянт е да се качиш на покрива и или да му направиш шапка или да го запушиш или да си изградиш наново комините.
в кухнята и в банята е задължително да има активни вентилатори (на ток) и сега идва лято да стоят колкото се може повече отворени прозорците.

Забрави за идеята ти с картона само ще набиеш още пари и ще задълбочиш проблема още.
Galy - специалист
Незнам дали някъде някой не беше писал, но на всички, които имат проблеми с мухъла ще препоръчам ТЕРМОШИЛД. Не вярвах, че една стена, която години е имала проблеми с мухала и мажехме всяка година, пръскахме по няколко пъти през зимата със САВО ще може да се промени. Тази година инвестирах в термошилд, намазахме всичко според указанията и няма да преувелича ако кажа че няма и помен от мухъл. Стената на допир изглежда по-топла дори от съседната вътрешна. Много сериозно ви го препоръчвам!!! Фирмата вносител е сливенска. Пращат много коректно с куриер. Мои роднини направиха ремонт преди мен и използваха. Резултата е същия
didotooo - напреднал
Интересно! Ще проверя за цена на ТЕРМОШИЛД . За момента съм свалил гипсовата мазилка до чист бетон! За комина...ами аз като погледна през дупката виждам звездите...ще се качвам тия дни да го оправям,макар че гледката е интересна особено,както леглото е там :lцl: Взех активни вентилатори за кухнята и банята, ширм ще монтирам след като боядисам и понеже вече ги купих ще сложа едни доста тънки но много плътни листи за изолация...казаха ми че са точно против влага,не се сещам в момента как се казваха.. Изкъртих ъглите на старите майстори и ще се подменят че в момента са обли :lol: Дойде водопроводчик и каза че тръбите на мръсния канал са с обратен наклон :axe: Има и проблеми с връзките по тях и всичко ще се сменя с ново ,заедно с кранове и водомера и каквото има там... Това е основния източник на влагата... Утре трябва да изкъртя плочките от половината баня за да има достъп до тръбите.

Взех грунд против мухъл и смятам утре да почвам да мажа с него ,като преди това ще напръскам с антимухъл за всеки случай.

Да попитам последно колебая се първата ръка да е шпакловка за изолация с мрежа и върху нея една две ръце тънко гипс... или както предложи колегата с циментова шпакловка и отгоре тънко гипс.? Окончателно се отказах от картона. Утре сутрин ще докарват шпакловката за изолация ,но мога да я заменя за някаква друга по ваши предложения... Благодаря отново! Утре ще постна снимки до къде съм я докарал.

Тема "Ремонт след Ремонта..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: