Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте, предстои ми проектиране и изработка на хидрофорна с-ма, която ще работи със собствен водоизточник(кладенец с ниво на водното огледалом-у 1 и 4м), която ще захранва две чешми в двуетажна сграда(височина 5м.) и две на двора, като едновременно ще работят не повече от две.
Въпросите ми към вас са следните:
1. По-голям мембранен съд означава ли по-рядко включване на помпата и ако да с какъв обем да бъде - 50, 60, 80 или 100л.?
2. Възможно ли е този мембранен съд да е монтиран на тавана на сградата(което е непосредствено преди най-отдалечената чешма)?
Каналски - специалист
max_0911 написа:
....
Извън Темата!
Неразбирам защо използваш думите "проектиране и изработка" !?
Аз се замислих и после двата въпроса окончателно ме объкаха :?
Значението на думите ли е неясно или по инерция ... грешка на езика!
Каналски написа:
".....Неразбирам защо използваш думите "проектиране и изработка"......"

Не мисля че е грешка - проектирането е онази дейност(преди всичко мисловна), която е задължителна за това всяка космическа совалка, лек автомобил, шевна машина или хидро ситема, не просто да работят, а да работят ефективно и надеждно, т.е. максимални резултати за максимално дълъг период от време !
Кое не разбирате ?!!?!??
stoyansbg - специалист
Не съм експерт, но според мен следното е логично:

1. Да, но не мога да се ангажирам с препоръка за конкретен обем.
2. Разширителния съд (както и пресостат-а) ще върши работата си независимо от това къде физически е инсталиран стига между него и помпата да няма спирателни кранове (или поне да са винаги отворени, но аз не бих рискувал с такава конфигурация особено ако кранът е също и между помпата и пресостата).
stoyansbg написа:
разширителния съд (както и пресостат-а) ще върши работата си независимо от това къде физически е инсталиран стига между него и помпата да няма спирателни кранове....
1.Спирателен кран между помпата и пресостата се налага да има(за източване на с-мата през зимата), но в същият участък (м-у помпата и пресостата) са отклоненията за две дворни чешми, дали това е проблем ?
2. Възможно ли е помпата да бъде потопяема, имам идея да ползвам дренажна такава ?
milen56 - специалист
Поне според мен съда, който наричаш мембранен при мен е буферен (поне аз така му казвам) и е 300л.. Него гопълня от сондата през филтър и от него смуче хидрофора, който захранва къщата.Мембрана има в съда на хидрофора.А ко качиш твоят съд на високо може и да не трябва хидрофор.
milen56 написа:
.....Мембрана има в съда на хидрофора.....
Точно за този съд е въпросът ми !

Тема "Помощ за проектиране на хидрофорна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: