Мечтата на всяка домакиня
SoWhat - специалист
Значи, трябва да решиш по коментарите от темата, как ще продължиш нататък. За да се продължи с обсъждането.
Иначе, ако горните шкафове не са с ъглов шкаф, ще се закрие една част /с глухо парче/ от едната страна и ще бъде по-трудно достъпна/около30см./
simac - помощник
Прави сте, варианта с парче за горните ъглови шкафове,за долният ъглов варианта на SoWhat е удачен ,шкаф 80 см с20 см вратички.
Продължавам да "умувам",ще опитам да променя проекта според Вашите идеи.
Благодаря Ви за съветите.
MMIel - специалист
Като гледам проекта ти май си заложил на добрия вид на кухнята което е голяма грешка. Защо котлоните са на средата на дългия плот. Така го накъсваш на две малки трудно използваеми парчета. Един съвет най-важното нещо в кухнята е да ти е удобна и всичко да ти е под ръка без много движение. Представи си как извършваш повечето действия в кухнята (например рязане на салата, ползване на пасатор, евентуално фритюрник, съдомиялна предвиди задължително). Когато извършиш мимически рутинните действия, които се правят в една кухня, тогава в съзнанието ти ще се проясни точно как искаш да е разположено всичко. Не мисли как би изглеждало добре. Направи го удобно, а останалото се докарва от материали.
simac - помощник
Плота с котлоните е там защото,комина за аспиратора е на 2 метра от ъгъла.Ако има друг вариант бих променил конфигурацията.При друго разположение хоризонтално ще имаме 2 метра тръба в горните шкафове.Ако имате идея бих се радвал да ми помогнете.
MMIel - специалист
Трудно е да се дават предложения, когато не се вижда как са разположени прозорци, врати в помещението. Така дадено бих преместил котлоните най вдясно на плота или бих преместил хладилника на отсамния ъгъл. И в двата случая ще се освободи повече място на плота. По съм склонен на първия вариант,защото фурната ще е по далеч от работното място и няма да създава дискомфорт когато грее, а и поне 2 жени ще могат да режат салати на плота при посрещане на по голяма компания :partyman:
И все пак всичко зависи от разположението на останалите мебели. Имай впредвид че охлаждането на фурната бълва топъл въздух над вратичката и няма да е приятно да духа в масата.
shadowman - майстор
Котлони в края на кухнята, според мен не никак удобно.
SoWhat - специалист
Котлоните 2-ка или 4-ка са? По-принцип винаги съм смятал, че 4-ката е почти излишна, ако не се готви за цяла рота.
Ако е 2-ка може да се премести най-отляво. Като въздуховода може да е правоъгълен, по тавана на шкафа. Може и през шкафовете. Прекарвал съм кръгла ПВЦ120 през 2 шкафа, но е бая играчка.
Последна промяна от SoWhat на ср май 04, 2011 11:49 pm, променено общо 1 път.
MMIel - специалист
shadowman написа:
Котлони в края на кухнята, според мен не никак удобно.
Какво значи удобно? :shock: Направи си сметка колко време си пред котлона или фурната докато се готви. Ако не си готвил аз ще ти кажа. Каквато и манджиджка да хвърлиш на котлона си пред нея за не повече от 5 мин за цялото готвене, а когато ползваш фурната като сложиш тавата вътре се отваря чак когато е готово( разбира се винаги има изключения). През останалото време просто ги обикаляш и ти греят(особено лятото). Има и още нещо. Аз например никога не бих поставил вградена фурна под котлоните. Тя затова е вградена за да си я наместя на нивото на гърдите и да не се гъзя пред нея, особено ако се ползва често.
simac - помощник
Котлоните са 4, първоначалният проект бях направил с фурна на ниво гърди и отгоре микровълнова.Не остана място за плот като се монтира мивка и котлони,общо размерите стават -мивка,котлони,фурна и хладилник 240 см.,от общо използваеми 290 см остават
50 см свободен плот.
MMIel - специалист
Като се замислих, най-удачен ми се вижда варианта с двойка котлони сложени до хладилника(както каза sowhat по нагоре), мивката си остава там, а на отсамния край(където е микровълновата) се слага фурната на нивото на гърдите и микровълновата над нея. Остава си същия работен плот. Или фурната остава долу и имаш още повече работен плот, но няма да ти стигнат шкафовете(те никога не стигат в една кухня).

едит: И пак ти напомням. Отработи всички рутинни движения, които се извършват в кухнята представяйки си различните предложени варианти(колкото и смешно да изглежда отстрани). Сигурен съм че по този начин ще намерите оптималния за вас вариант.
Още няколко съвета. Правете си нещата точно по вашите размери за да са ви максимално удобни(говоря за височина на плота, на електроуреди и др.).
Мястото ви е малко. Ако ползвате някаква ивичеста шарка гледайте задължително шарката да е хоризонтална. Лъже окото че е по широко, докато вертикалната шарка "стеснява мястото".
Успех и знайте че както си го направите така ще си го ползвате. :)
Последна промяна от MMIel на ср май 04, 2011 7:58 pm, променено общо 1 път.

Тема "Съвет за кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: