Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Имам едно питане ?Подарихами няколко стъпкови електромотора били от стари принтери разбрах ,че били маргариткови фито им е около ф70-90 мм и тежат към 1-2 кг осите им завършват със зъбни колела ф 10 външно за жалост нямат табели интересуваме някой имали информация за тях.
Благодаря предварително.
velsi - Почетен майстор
Най-малкото, което можеш да направиш е да ги снимаш да ги видим какви са.
svetliopi44 - Чирак...
svetliopi44 написа:
Колеги , имам няколко въпроса.
Какво ще ме посъветвате за СВД то ... т.е. колко мм от винта да излизат извън конструкцията ... :?
само това не съм мислил , как и колко ще е удобно и икономично ... :-D

С какво да измеря и поставя опорите в ос успредни една на друга... :?:
Ще има ли проблем ако гайката на СВД то е захваната в блокче тефлон ... :?:
И понеже съм сигурен че ще има някакво несъосие какъв съединител да използвам между СВДто и мотора ... :?:
Колеги моля ви дайте някакво мнение че ще пазарувам тея дни ... :?
:arrow:
velsi - Почетен майстор
svetliopi44 написа:
Какво ще ме посъветвате за СВД то ... т.е. колко мм от винта да излизат извън конструкцията ... :?
само това не съм мислил , как и колко ще е удобно и икономично ... :-D
Зависи от конструкцията. Според това как смяташ да лагерува винта от двете страни. Встествено от страната на двигателя трябва да е повече. На сайта на exoror предлагат някакви лагерни тела и обработка за тях. И на мене не ми е съвсем ясно, защото още не съм ползвал СВД.
С какво да измеря и поставя опорите в ос успредни една на друга...
Със шублер. Някакъв детайл, с който "да понадиш" шублера и местиш на различни места и мериш. Както и да го направиш не забравяй, че правиш любителска машина все пак. Моята я сглобих на пода в кухнята. :-D
Ще има ли проблем ако гайката на СВД то е захваната в блокче тефлон ...
Не мисля, че ще има проблем. Щом така ти е по-лесно...
И понеже съм сигурен че ще има някакво несъосие какъв съединител да използвам между СВДто и мотора ...
Имаш два варианта. Ремък и шайби или класически съединител от този тип:
Изображение
svetliopi44 - Чирак...
Велси ,след твойте отговори винаги се чувствам по-уверен... :partyman:

Обаче като гледам колегата emilvtc и почва да ме човърка нещо отвътре ... :?
velsi - Почетен майстор
Сподели какво те човърка. Той прави своя машина, според своите си разбирания, ти правиш твоя... Важното е да се докарат нещата до край.
VBG - специалист
Nikola Kirov написа:
Някой може ли да хвърли повече светлина върху изпълнението на винтовото задвижване. Аз се спрях на вариант с съчменовинтова двойка със стандартна C7 точност.

Механиката не ми е сила и от картинките не можах да си извадя мнение кое точно как трябва да стане.

Доколкото разбрах двата края на винта трябва да се хванат с опори като тези
http://www.exoror.com/B_SPRT.htm

от едната страна за моя случай BF12 а за другата BK12.
За случая имам неяснота кое е от страната на мотора. И как се застопорява винта за опорите.

Другия въпрос е че цената не е малка. Някъде предлагат ли се по евтино. Поне из нета не можах да намеря освен при китайците.

Другото което ме интересува откъде най изгодно да си купя съединителя между винта и моторчето,самия винт и гайката.

Не мога да намеря и откъде се купва алуминиев плот с T канали.
Nikola Kirov
хвърли един поглед тук. Не са същите опори, но принципа е един и същ.
http://www.mixware.de/w33.html
angelfilev - специалист
svetliopi44 написа:
Ще има ли проблем ако гайката на СВД то е захваната в блокче тефлон ... :?:
Възможно е да има проблем. Тефлонът има много ценни качества, но в случая не е подходящ материал. Не защото е скъп, а защото има свойството да "пълзи" вследствие постоянно натоварване. Възможно е болтове след време да се разхлабят, или блокчето тефлон да промени форма и размери.
Въпроса е от какъв зор трябва да се използва тефлон, като меже да се използват множество други материали?
emilvtc - специалист
svetliopi44 написа:
Велси ,след твойте отговори винаги се чувствам по-уверен... :partyman:

Обаче като гледам колегата emilvtc и почва да ме човърка нещо отвътре ... :?
Относно опорите, направляващите и т.н. - всичко зависи от конструкцията която си направил.

В по-любителско изпълнение - ако имаш "раздвижени" отвори (а не точни райберовани) - въпросната успоредност на направляващите можеш да я постигнеш с "итерационно" сглобяване. Какво имам в предвид:
1. Сглобяваш съответната ос (примерно остта "Х") и направляващите, като само притягаш болтовете и гайките.
2. Придвижваш "Х" масата в другото и крайно положение. Ако нещо не е съосно - това би предизвикало затягане при движението. Ако има такова - разхлабваш съответните болтове (сам ще усетиш кои), придвижваш масата в крайно положение и ги притягаш.
3. Повтаряш същото, като връщаш масата в началната и позиция (в другото и крайно положение). Ако има затягане - разхлабваш съответните болтове, придвижваш я в крайното положение и ги притягаш.

Така с няколко итерации - придвижване на масата в двете и крайни положения, разхлабване и притягане на болтовете/гайки би могъл да получиш желаната съосност. Т.е. ако имаш плавно движение без затягане на масата по направляващите през целият и ход - значи имаш успоредност на двете направляващи.

За да избегна всичко това - аз заложих на точна изработка на детайлите на машината. Освен това не съм фен на раздвижените отвори.

Това за което аз говорех в предишните си постове е как да спрегнем геометрията на машината. Т.е. как равнините на всички оси (X,Y и Z) да са перпендикулярни една на друга. Но това е втората задача.

Като за начало трябва да постигнеш успоредност на направляващите и плавно движение (без затягане) по съответните оси, и след това (ако конструкцията ти позволява) да се опиташ да "спрегнеш" осите да са перпендикулярни една на друга.

Както вече колегите отбелязаха - в повечето любителски машини няма възможност за "спрягане" на геометрията, тъй като не е нужна чак такава прецизност.

Имай в предвид, че не съм "механичен" инженер и познанията ми в областта са от обща култура.
svetliopi44 - Чирак...
Благодаря ви момчета ... Понеделник живот и здраве отивам да пазарувам...
Емо и аз си мислех за този начин на напасване ,но небях сигурен дали ще се получи добре ... явно горе долу ще ми върши работа.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: