• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikisv - специалист
Да това .
LazarGanev - "Велик майстор"
Е как ще си продължава, значи не работи клапата :) . Тези без пружина се слагат само хоризонтално, а клапата е бронзова и затваря от тежестта си, което е същото както с пружина
bobivg - специалист
Във фирмата дето работех изрично ме бяха предупредили да изписвам възвратните клапи езикови, че да не стават грешки и закупчика да купи пружинна по следните две причини.
1. Имат много по-високо съпротивление от езиковата.
2. Гуменото уплътнение може се деформира от по-висока температура след време (имаха и нагледни примери на демонтирани такива клапи).

Езиковите клапи въпреки, че в инструкциите пише, че не трябва да се монтират вертикално, няма проблем да се монтират така, понеже езичето е ограничено конструктивно и няма начин да остане нагоре когато помпата не работи.
п.п Това е насочено към колегите за коментар. Интересно ми е какво мислят относно горния принцип приет в последната ми месторабота.
За кои говориш че са с гумено уплътнение? Пружинните обикновено са с тефлонова клапа, но има и с месингова, но не съм виждал с гумено уплътнение. Пружината може да е с различна сила за различни модели и марки. Според мен единствената разлика е че едните работят коректно и сигурно само в хоризонтално положение, а другите - във всяко положение. От пружинните съм виждал и патил от много ментета
bobivg - специалист
Ами не мога да кажа конкретно каква марка са тези дефектиралите, които бяха във офиса и ми приличаше уплътнението на гума.
Ето тук на един и същи производител диаграми за съпротивление. Разликите са огромни като съпротивление.
http://www.chrysmetal.com/files/data_sheets/2920xxA.pdf
http://www.chrysmetal.com/files/data_sheets/2926xxA.pdf
naskov - майстор
LazarGanev написа:
Е как ще си продължава, значи не работи клапата :) . Тези без пружина се слагат само хоризонтално, а клапата е бронзова и затваря от тежестта си, което е същото както с пружина
Просто силата на тежеста на клапата(маховика) е по-малка от силата, която създава водата и този вид клапи отварят.
filmatoplo - майстор
Не се правете на луди :) монтира се клапа с пружина с бронзовата клапа вътре , има и такива с пвц клапа и гума , но последните се повреждат .Тези -Клапи , без пружината се монтират само на места където се срещат два потока , и този с клапата изчаква ред на другия поток създаден от помпа . :wink:
Аха, явно говорим за различни конструкции, защото тези които съм отварял нямат такъв маховик, а оста на затварящата клапа е вертикална и тя се движи по оста си нагоре и после затваря с цялата си тежест. Мисля, че на Сакар ЕАД са такива. При тази конструкция, която е показал bobivg наистина силата в момента на затваряне е минимална.
Последна промяна от LazarGanev на пет май 06, 2011 9:39 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Тези клапи без пружина ,които аз слагам някъде на байпас , са тип мандало ,ако дойде поток пред клапата тя се затваря много добре уплътнява,но ако потока пред нея спре -а този зад нея се задвижи дори от термосифон тя отваря и потока преминава. :wink:
bulhomes2 - майстор
А да питам за магнет вентила и аз. Верно ли му трябва диференциална разлика за да работи? Това означава ли, че може да работи само при затвотена система?

Филма, такава клапа значи е супер за гравитачна система с байпас за помпа. Така мисля да си направя слънчевите колектори, защото са един етаж под бойлера.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "питанe за магнет вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: