• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Mapek - специалист
Такова оксидиране сме правили някога по "трудово", но става въпрос за черни метали. Реактиви не е невъзможно да се намерят и ще го имам предвид, ако реша да се заема със сериино производство. От гледна точка на термопроводимостта това е по-добрия вариант. Безпокои ме все пак факта, че ламарината ми е 0,1мм - не съм сигурен, че ще издържи химичната, а и термо-обработките. От друга страна използвам триметрови медни тръби, които също не съм се сетил как ще ги загрявам в домашни условия :?
bulhomes2 - майстор
Марек, благодаря ти за линка от другата ти тема. Доколкото рабирам ползата е само за черния грунд. Оксидация на тръбите или да кажем на панелен радиатор няма как да направиш.
zmiori - специалист
Защо трябва да оксидирате като можете да си купите метален окис и снего да си боядисате всичко. Цената му е 0.7лв за опаковка, нарича се "Боя за печки "ЩЪРКЕЛ". А сега очречете че бабитеви неса биле по умни от вас. :finga: :snakeman: като са си боядисвали печките. Боята е перфектна нанасясе лесно матовае и е метален окис което ще рече топло проводима. 2-3 кутиики/ за 2.1 лв./ ще ви артисат за 2 м2.
Сега всички тичаите до хладилника и ударете по една бира за мое здраве.
П.П. с панелен радиатор с размери 1400 на 600 мм. боядисан с горната боя, терморегулатор от бойлер и помпа от пералня се къпах, за сметка на дяда ви господ, 3 години, в момента съм със селективен на "сънсистем" и няма голяма разлика/само дето и в хубав слънчев зимен ден ми добавя малко "жега" в боилера.
lov - майстор
Щъркелчето на баба ти иска после изпичане при висока температура.

Термоустойчив силиконов лак и посипваш веднага с графитен прах преди да е изсъхнал. Изпитана технология. Ама вече си избързал. То вероятно и с грунда ще стане ама не знам колко е здрав. Важното е след някоя година боята да не избелее. А за графита това е сигурно. Даже става матова повърхността и не отразява.
puh4 - специалист
грунд за цветни метали ползвах преди 7 години, казваше се (okapol) червен на цвят и се разреждаше се с вода.
zmiori - специалист
lov написа:
Щъркелчето на баба ти иска после изпичане при висока температура.

Термоустойчив силиконов лак и посипваш веднага с графитен прах преди да е изсъхнал. Изпитана технология. Ама вече си избързал. То вероятно и с грунда ще стане ама не знам колко е здрав. Важното е след някоя година боята да не избелее. А за графита това е сигурно. Даже става матова повърхността и не отразява.

Иска печене ама друг път. Трябва само да изсъхне водата /на водна основа е/. Ако ти се иска печене напълни системата след 2 дни, На слънце температурата със сигурност щее над 100-120 гр. за двата дни. Въпреки че е АБСОЛЮТНО излишно.
Що да ми е лесно /евтино/ като може да мие трудно ! Егати логиката.
lov - майстор
И в крайна сметка знаеш ли каква е основната съставка на бабиния щъркел. Сажди или пак същото графит. Само че смесени за прилепител който никак не е термоустоичив. А и е възможно вообще да няма такъв. И да ползват водата само за лесно нанасяне. А и чесно такъв на водна основа не съм виждал. По старото материал като викат циганетата си бяха на маслена основа и докато се сгрееше печката и опече голям пушилек беше.
Няма лошо стига да стане а не след година да ти се налага да махаш джамове и да мацаш пак щото е опадала или се е олющила. И цялата тази операция да я правиш по покривите. А окъкаш ли основата един път после ядовете стават хронични.
Фло - специалист
lov написа:
И в крайна сметка знаеш ли каква е основната съставка на бабиния щъркел. Сажди или пак същото графит.
50 % алкални силикати и 50 % железен оксид приблизително.Няма сажди и графит! Идеална е за слънчев панел "направи сам"!
perko - специалист
За медна може и да става тая боя за печки, но аз боядисах печатарски плаки и станаха на бели петна.
Предполагам, боята влиза в реакция с алуминия и побелява. Сега ще я махам и ще боядисам със спрей.
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Боядисване на медна ламарина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: