Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
walko - специалист
http://arkhangel.ru/
Искаш къщички, на ти къщички! :-D
Линка вече го бях качвал в темата "Къща от трупи" там отговор не получих, белкем тука на някои му е от полза!
Но това е Русия, транспорта е към 3000 EUR има митница: 20% ДДС, митото май е 0% глава 44 от тарифата! Ама мисля че пак ти идва скъпо, въпреки че има оферта 80м2 за 8000 EUR (3-20) и е номера!
Най-евтино си излизат сглобяемите къщички в/у бетонен фундамент, както са те посъветвали по-горе........осовено ако си ги сковеш сам или местните нооого безработни майсторчета!
schuldiner - майстор
Георгиев написа:
Монолитното излиза около 400 квадрата груб строеж.
Това цена ли трябваше да бъде?

По мои сметки най-евтино, с поносимо качество, е на цената на покрив - от порядъка на 50-60 Е за квадрат. Става дума за самия градеж, не за земята, разрешителните, обзавеждането и т.н.
Така първо на тези 600 квадрата мисля да има 2 къщички по около 30 , 40 кадрата.
Сайта който си сложил в темата го видях в онази тема. Благодаря ,много е полезен за идеии
А да ги направя сам и с няколко майстора няма да е проблем ще станат няма къде да идат, но проблема е , че по тази програма за еврофинасниране майче искат 3 различни оферти от фирми да им се покажат и да се избере най добрият от тях. Така , че май няма да стане да я правя сам.
Като гледам какви красиви дървени къщи има вече се чудя закакво правим такива големи и масивни къщи от бетон . Дървото е много по-добре. Не са будали американците я :)
Георгиев - специалист
Не ти е много ясно какво искаш май :). Няма проблем, то на кой ли му е :D. На тези квадратури може дасътвориш нещо като бунгало на два етажа, на първия да имаш дневна, с някаква мивка и хладилник (евентуално и печка), с баня, на втория две спални. Проектирах скоро едно на 45 кв. застроена площ, с две спални, и две бани, дървена конструкция.
Мисля, че това е което търсиш, масивните дървени къщи са нещо толкова ново за България, че невярвам да ги финансират за туристически обект, все още спадат в графа лукс. На външен вид може да ги оформиш всякак, представи си северната и западната стена (примерно), облицовани целите в дърво, а южната и източната с бяла мазилка и един покрив с хубави червени керемиди. След катоси го представишвземи го тупни (мислено), върху мястото си и виж дали ти харесва.
Stefan2000 - специалист
Само още едно мнение и от мене.
За Бога, моля те не прави такива къщи в съседство с каменната Родопска архитектура.
Те по биха подхождали в зони като Боровец, а ако щеш и в Пампорово или някой друг курортен комплекс от по-нов тип.
Иначе картинката става много еклектична.
А лично според мен, автентичната Родопска архитектура е много по стойностна. Друг е въпроса, каква би ти излязла цената на цялостния проект и изпълнение. Но жалко, че предварително си отхвълил такъв вариант. Помисли пак :wink:
Iliev Labs - специалист
Я тези дето са чели ЗУТ, да подскажат малко.
Какви разрешителни са необходими за каравана, фургон, барака, бунгало. Кое е лека (преместваема) построика и кое масивно стрителство?
Stefan2000- Няма по-хубаво от старата родопска архитектура , но всичко е свързано с пари. Търся най-интересното и оригинално нещо , именно затова се спрях на такова нещо . Иначе имам много добра идея за такава къща , но уви .

И на мен ми е итересен отговорът на горния въпрос ? Какви документи за нужни за такова строителсво ?
Георгиев - специалист
Твоята работа е от пета категория. Трябва да отидеш в общината и да видиш дали има ПУП и ако няма да се направи такъв. След това трябва да ти издадат виза за проектиране, след това започва изготвянето на проекта ти, в общината трябва да представиш технически проект, съдържащ част - архитектура, конструкции, ВиК, Ел., Озеленяване и вентилация, проекта трябва да се съгласува със всички замесени инстанции (вик, ел и т.н.), след това може да получиш разрешение за строителство (като го получиш правиш една софра и черпиш всеки който срещнеш).

После почваш да строиш. Първо ти се оипределят строителните линии и нива, които после се вписват в протокол #2 (което де факто значи, че вече строиш, ако искаш може пак да почерпиш). За 5 категория няма да ти идват от общината, ами строителния техник (който трябва да го има) извършва проверките на изкоп, цокъл, корниз и било. Нататък е лесно, за 5 катгория няма да ти се назначава приемателна комисия, така, че до последната почерпка (акт 16), ще стигнеш по-бързичко :D
schuldiner - майстор
Да допълня, ако може...

Инвестицията е добре да се раздели на три пера:
1. Документация.
2. Груб строеж.
3. Довършителни работи и обзавеждане.

Сега набираш материал за идеен проект с ориентировъчни цени... С проектант-конструктора ще се спрете на някакъв по-конкретен вариант, който ще представите и защитавате в общината. За да ти излязат сметките, още на това ниво трябва да имаш Детайлен проект - колкото по-детайлен, толкова по-верни сметки. Това, естествено, ще си го платиш, но пък ще спестиш много повече време и пари до края - струва си отвсякъде!

А това само като пожелание: Не смесвай различни типове строителство, ако не си изчислил всички подробности (а това е ужасно трудно)! Най-опасно в тази посока е да импровизираш върху "системи" - били те покривни, за конструкцията, за стените и т.н. Никак не издържат намеса, не са гъвкави... Конкретно за сламения покрив - да, може да се направи, но първо трябва да се разработи проект за това изпълнение. Не е като да нахвърляш едни снопи по покрива. И като го видиш направено, пък не ти хареса... ще се окаже, че не може да се подобри, щото Проектът не позволява. Не се вкарвай в приключения, ако нямаш резервен вариант.
ArturDent - Почти Безобиден
Без да ти спирам ентусиазма, но искам да видя как ще ти проектират мълниезащита (задължителна) върху сламен покрив.

Тема "Нещо различно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: