Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kiril_lz - напреднал
Моля ви някой да ми каже на какво растояние се слагат хоризонталните и вертикалните летви под керемидите и защо се слагат вертикалните

Прикачен файл

покрив.jpg
EDI - майстор
Втория ред на скарата се пресмята в завсимост от дължината на ската.На сайта на БРАМАК има формулките.И на други места в мрежата се среща изчисляването.
Няма никакви формули,вертикалните се слагат на всяка греда а хоризонталните в зависимост от керемидите и те така :) :partyman:
torbalan - Дървен философ
в хартиения каталог на брамак доста добре е обяснено кое как се смята...
предполагам и на сайта им го има същото обяснение...
schuldiner - майстор
Хоризонталният ред, естествено, е за да придържа керемидите в линия. Зависи от размера на керемидата.
Вертикалният е за вентилация чрез конвекция за отвеждане на пари и като защита от прегряване на мембраната и дървенията, а също и за отвеждане в улука на конденз и случайно попаднала вода (керемидите не са абсолютно херметични). Според наклона и дължината на ската има различни размери.
Според мен човек не трябва много да се вживява (стига да се придържа горе-долу към дадените мерки), защото както и да се направят тези скари, работата им само по чудо би била оптимална. Освен ако пак по чудо не правиш покрив по размер и в климатични условия, предвидени от производителя на системата.

Не съм привърженик на химическата обработка на дървото, но при скарите признавам, че е важна - това е доста слаб елемент, който на практика носи основния товар и ако се повреди, веднага ще си проличи...
EDI - майстор
andrzej написа:
Няма никакви формули,вертикалните се слагат на всяка греда а хоризонталните в зависимост от керемидите и те така :) :partyman:
Има, има, един вид керемида има толеранс при монтажа и се смята в зависимост от дължината на ската, защото няма да ти излязат редовете накрая, ако я караш както дойде - http://www.bramac.bg/fileadmin/rootBram ... 011_A3.pdf страница 48 от каталога.
boltik - специалист
Ха-ха,дайте ми един балтон за това копче :roll: То изчисленията не се ли правят още когато се редят гредите?А циглите ги нареждаш на земята по-вертикал и мериш с ролетката. :partyman:

Тема "покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: