Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
ЦПУ написа:
Да допълня и една МНОГО важна причина за изтърване на стъпки и последващи проблеми с координатите на фрезата - когато в Mach3 искате в някой момент временно да спрете работата на машината, е много важно това да не става рязко (т.е. НЕ с натискане на аварийния изключвател или от иконката "Stop" в програмката), а от иконката "Feed hold". Това ще укаже на фрезата да забави постепенно скоростта и да спре в края на пътечката от g-кода, който се изпълнява в момента. Едва след това вече се натиска "Stop".
Да ,така е. Бях пропуснал този елемент.
И единствено енкодера може да гарантира продължаването на програмата в съответствие с кординатите на машината.
И понеже стана въпрос за кординати,бих искал да попитам аудиторията ,защо когато се изпълнява G-Cod от машината,тя мултиплицира всичко в много малки размери и детайла не отговаря на действителните рамери. Обектите са елементарни геометрични фигури.Mach3 е настроен според мен правилно - така както го пише по дебелите книги :) .Ползвал съм за това руски преводи за конфигуриране на машината но също така и оригиналните доколкото мога да се справя с английския. А,че машината е настроена правилно ми дава факта,че когато напиша ръчно да се премести ос X с 5 см. тя го прави.
И така къде може да се крие проблема за това,къде се е скрил разбойника :?
ЦПУ - напреднал
Аз при работата с моята фреза отдавна си създадох един доста полезен навик - движа рамата ръчно с помощта на управление за игра (joy pad), като приложих към едно от копчетата му команда за намаляване на скоростта (за Mach3 говоря), а самото управление има функция "Turbo", която зададох само за това копче. Времето на преповтаряне, докато копчето е задържано, може да се наглася по желание, което е адски важно, защото така можеш да нагодиш намалянето на скоростта с достатъчно безопасна скорост, за да не се получи прекалено внезапно забавяне, при което инерционните сили надделяват над стъпковите двигатели и те да изтърват стъпки. Когато се наложи наистина спрешно да спра движението на рамата, просто задържам копчето и рамата НЕ спира, а се забавя постепенно до някаква нищожна скорост, която с просто око изглежда като нулева, но всъщност е 1% от програмираната скорост. Идеално е за спешни случаи, когато след това желаем да продължим БЕЗ никаква загуба на координати. :partyman:
Последна промяна от ЦПУ на пон май 09, 2011 2:27 pm, променено общо 1 път.
valkovv - помощник
STEPER написа:
И понеже стана въпрос за кординати,бих искал да попитам аудиторията ,защо когато се изпълнява G-Cod от машината,тя мултиплицира всичко в много малки размери и детайла не отговаря на действителните рамери.
Колега,
Можете ли да изпратите файла, който Ви създава проблеми.
Така ще е по-лесно
Поздрави
ЦПУ - напреднал
Колега, подобни проблеми са възможни поради няколко причини. Сещам се за две засега :)

http://img189.imageshack.us/img189/5920/59127106.png

http://img862.imageshack.us/img862/9196/18180708.png
STEPER - специалист
valkovv написа:
STEPER написа:
И понеже стана въпрос за кординати,бих искал да попитам аудиторията ,защо когато се изпълнява G-Cod от машината,тя мултиплицира всичко в много малки размери и детайла не отговаря на действителните рамери.
Колега,
Можете ли да изпратите файла, който Ви създава проблеми.
Така ще е по-лесно
Поздрави
Колега valkovv,
То един ли е,два ли са файловете :) От един месец с това се занимавам и мислех,че сам ще се справя - Да ама Не :yawinkle:
ОК.Ще го изпратя на лични.
Блгодаря предварително
STEPER - специалист
ЦПУ написа:
Колега, подобни проблеми са възможни поради няколко причини. Сещам се за две засега :)
http://img189.imageshack.us/img189/5920/59127106.png
http://img862.imageshack.us/img862/9196/18180708.png
Ето ги и мойте екрани.Но така и не знам за какво са тези параметри и как се настройват.
На втория горе в ляво /жълтия балон/ми обяснява нещо вградения в програмата визард ама кой да го разбере :wink:
Нещо май се добавя към движението на остта.
Ако това са нормални настройки,значи трябва да мислим нещо друго.
Поздрави

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
ЦПУ - напреднал
Задължително стойностите да са ти на 1.0, ако искаш движението на осите да отговаря на истинските размери на g-кода :wink:
STEPER - специалист
ЦПУ написа:
Задължително стойностите да са ти на 1.0, ако искаш движението на осите да отговаря на истинските размери на g-кода :wink:
Еми те нали са на +1.0.
Обяснението на визарда в случая се игнорира.
А между другото това откъде се регулира и настройва :?
PS:Ако това е нормално причините са другаде и се надявам на помощ :drinkers:
ЦПУ - напреднал
Погледни също и настройките на програмата, с която извеждаш g-кодовете. Няма да се учудя, ако там някоя стойност за мащабите не е 1, ами различно съотношение. Кажи повече подробности за това, коя е програмата и какви настройки си си направил там. Така само гадаем. :)
STEPER - специалист
ЦПУ написа:
Така само гадаем. :)
Да.Съгласен съм.
Съжалявам,че не съм запазил файловете с G-Cod-овете.Понеже много опити съм правил и те се натрупваха
и затова ги триех да не се бъркам.
Но съм се опитвал в LazyCam,ArtCam и CamBam да правя нещо.Навсякъде съм превключвал в метрична система и оттук нататък съм задавал само параметрите на инструмента и толкова.Знанията не са ми много големи в тази област.
Може би ще е по добре някой да направи един файл с нормален G-Cod да кажем на един квадрат със страна 4 см. който на
друга машина дава положителен резултат и да го пусна да видя какво ще се получи при мен.Казвам ориентировъчно 4 см.защото стъпката на винта ми е 4 мм. на оборот и по лесно сметки могат да се правят.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: