Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
velsi написа:
Ето това, което искаш:
[/code]
Благодаря velsi,
Ти пробва ли го на твойта машина?
При мен се получава приблизително с 2 см страна :?
edit: Съвсем се обърках :headbash:
velsi - Почетен майстор
Няма смисъл да го пробвам. Отворих АртКам, начертах квадрат с размер 40х40 мм, избрах траектория "движение по вектора", симулирах я и ти пратих кода. До сега всичко, каквото съм проектирал и рязал по този начин е ставало точно каквото трябва. Според мене си объркал нещо в настройките на винта. Провери си там сметките.
STEPER - специалист
velsi написа:
Според мене си объркал нещо в настройките на винта. Провери си там сметките.
Настройките на винта съм правил както се обсъждаха преди време във форума пък и както го пише
по инструкциите:
Двигател стъпков,1.8 градуса.200 стъпки на оборот.
Винт трапецовиден стъпка 4мм на оборот.
200 стъпки разделено на 4 мм дават необходимите 50 стъпки за 1 мм.Навсякъде съм с метрична система.
velsi - Почетен майстор
Какви драйвери ползваш за моторите? Имаше там някакъв номер за половин стъпка, който на мене не ми е съвсем ясен. Да не би нещо такова да ти е активирано и то да бърка нещата?
ЦПУ - напреднал
:) Какви пресмятания, какви 5 лева? Mach3 си те пита в настройките за координатите. Движиш ръчно рамата по всяка ос, програмата те пита какво разстояние е било изминато, мериш, пишеш стойността и си готов. :wink:
STEPER - специалист
velsi написа:
Какви драйвери ползваш за моторите? Имаше там някакъв номер за половин стъпка, който на мене не ми е съвсем ясен. Да не би нещо такова да ти е активирано и то да бърка нещата?
Драйверите са ми класически с L297 и 298.Изпълнени са само за Full стъпка.Но явно нещо не е наред с тях защото
увеличих стъпките двойно на 100 за да ми даде тези 4 см.
ОК.Утре ще се позанимая с електрониката да я въведа в ред.
Поздрави
STEPER - специалист
ЦПУ написа:
:) Какви пресмятания, какви 5 лева? Mach3 си те пита в настройките за координатите. Движиш ръчно рамата по всяка ос, програмата те пита какво разстояние е било изминато, мериш, пишеш стойността и си готов. :wink:
Да, но ти трябва DRO линия или поне един шублер с цифрова индикация за да измериш,а аз ги нямам а и с математиката ми е
по-лесно.Мислв.че проблема ще бъде в драйверите.
ОК,Благодаря за съдействието.
Поздрави
STEPER - специалист
velsi,
На много места съм чел,че е по-хубаво моторите да работят на Half Step,което дава по голяма увереност,
че няма да се изпуска стъпка при моментни натоварвания.
Заляга ли стъпковия режим на двигателя при проектиране на G-Cod-а.
Все пак има контролери с половин.1/8, 1/16 и т.н. стъпки и все някак си се използват тези режими.
Но как?
ЦПУ - напреднал
Не се занимавай с изчисления. Следвай ето това указание от картинката долу и всичко ще е наред. :wink: Трябва ти просто една точна рулетка, може би и шублер.

http://img17.imageshack.us/img17/482/mach3.png
STEPER - специалист
ЦПУ написа:
Не се занимавай с изчисления. Следвай ето това указание от картинката долу и всичко ще е наред. :wink: Трябва ти просто една точна рулетка, може би и шублер.

http://img17.imageshack.us/img17/482/mach3.png
Мерси.
Голяма работа си :partyman: Но наистина ти трябва DRO за много точно мерене.Иначе стъпките се получават с десетична точка.И когато пуснеш G-Cod-а с квадрат от 4 см.
DRO на Mah-а ти отчита 39.92 мм.
От тук нататък ще се оправя :drinkers:
Поздрави

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: