Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
пешо - помощник
zdraveite

energoto me karat da si kupia 500m kabel za da me vklu4at kam sistemata.platih 444lv. no te vklu4vali samo 25m kabel i el tablo.stroeja mi e napalno zakonen miastoto e v regulacia no e malko otdale4eno ot seloto i ot seloto do ka6tata triabvalo az da si kupia kabela elektromera 6te mi bade na 500 metra ot ka6tata.kakvo moga da napravia kakvi sa mi pravata znaeli niakoi.po mejdo drugoto 500m kabel struva 7500lv.4estito :?
velsi - Почетен майстор
Аз бих се обърнал към "Комисия за защита на потребителя" http://www.kzp.bg/ или ако те не ти помогнат към Омбудсманът (дано го написах правилно) на България. http://www.ombudsman.bg/ Той поне няма начин да не вземе отношение. Според мене не са прави да те карат да си купуваш кабел. А и таксите им са направо убийствени. Аз искам да си открия партида при всичко налично и пак трябва да платя 444 лева такса....
Levee - специалист
Мммм дааааа.......Добре дошъл! Не мога да ти помогна, но мога да споделя моя опит. То си е параграф 22....
Платих си 700 лв. за откриване на партида. Дойде момента да пускам ток, обадих се в енергото и ми казаха да си осигуря т.нар. френски кабел 2х16 квадрата. Добре че не е много скъп, защото е алуминиев, а не меден. После трябваше да си намеря окачвач - дълго търсих, но накрая ми го донесоха приятели, които работят в енергото в Разлог. И от тук започва драмата. Кой всъщност трябва да опъне кабела от стълба до къщата. От енергото твърдят, че си било моя грижа, но всъщност нямам право да се качвам на стълба, който е тяхна собственост. А и ако нещо ми се случи докато опъвам кабела, кой носи отговорност? Имало някакви частни фирми, но никой от енегрото не се наема да ме свърже с такава. Хем трябва сама да го направя, хем нямам право...
Аз не си оставям магарето в калта и се свързах с шефа на енергото София Област, та след като там покрещях малко по телефона, човека се обадил на шефа на енергото в Перник, нта ми пратиха някакви хора да ме включат...
Човече, въоръжи се с мноооооооооого търпение и си гони интереса до дупка!
Palawnik - специалист
Кабела преди електомера е собственост на енергото. Но прочети внимателно за какви срокове става на въпрос. Ако ти се чака 2 години, чакай. Ако не купи си кабел, дай рушвет и накрая на не забравиш да почерпиш.
В такава държава живеем (тук ми се иска да тегля една цветуща нашенска, но ще се въздържа). Хем си плащаш, хем подкуп даваш, хем накрая ти се карат че не си купил точно това мезе.
8180 - майстор
Преди две години бях попаднал в една въртележка с енергото - Параграф 23 му виках !!
Писах тогава на майл: inf@electro-sof.com, взет някъде от сайта им. За София става дума. Сега не го виждам, но има някаква онлайн форма.
За мое учудване за два-три дни ми отговориха и НЕ скриха правата ми, т.е. стана ми категорично ясно, че районните ме мотаят и "работят" за рушвет.
След парвоначалното питане случая пое:
EmiliaVikiova <evikiova@electro-sof.com>.
Не знам дали е там и дали са валидни тези адреси още.
По мнение на приятел по-навътре в нещата, служители на Енергото си "пазят" местата и опитват да те връткат докато минава номера, за което споменава Палавник.
Същевременно при поставяне "ребром" на нещата се укротяват.
Идеята е да не се съгласявате на устни препоръки и искания за всевъзможни хартийки, а да искате писмени основания за претенциите им и за "защо не може" с име и подпис. Ако не ви ги дават - Жалба до началника с копие до ДКВЕР - това им е контролния орган. Там си има срокове за отговор и се стараят да ги спазват. Жалбите се подават в деловодството и обикновено няма опашки и устни разправии.
Все пак опитайте по мейла - ако не сте от СФ, пак не пречи да се запознаета със Соф. сайт и да пробвате електронния контакт - ако сте към CEZ .
За другите дружества в страната не знам.
Аз спестих едно присъединяване, защото съм си присъединен, а те проучваха наново дали и как ще стане. :x

Ето и кореспонденцията:

Здравейте,
Моля да ме насочите по следния въпрос.
Закупен регулиран парцел. Парцела е електроснабден. Ново табло и стълб. Електромерът (двойнотарифен) е изнесен в новото табло. Предпазител - автоматичен 63А. Часовник няма. Сметката се плаща по една тарифа.
В парцела има врем.постр. (барака), включена във скицата и данъчните оценки, но НЕ Е вписана в Нотар. акт. на стария собственик и респективно в нашия. Не фигурира в незаконно строителство.
Имам сондаж с ел.помпа.
Стария абонат е починал.
1.Имам ли право (и каква е процедурата) за да си сменя абоната (партидата) на мое име и да си сложа часовник за двете тарифи?
Предварително благодаря.
С уважение,
----------------------------------------------
Тук мисля че имаше две междинни писма за уточняване на конкретните адрес и абанатен номер.
----------------------------------------------
Добър ден!
>Г-н .............,
>Можете да смените партидата на Ваше име, трябва да занесете нотариален акт +
>скица на имота, лична карта , абонатен номер и бележка за последна платена
>сметка в район Запад - ул. "Адам Мицкевич" 2А. Там трябва да подадете
>заявление за регистрация и да заплатите 9,46 лв. и заявление за смяна на
>тарифност и да заплатите - 23,26 лв.
>Ако имате други въппроси можете да се обърнете към мен отново.
>
>С уважение
>Емилия Викьова
>"Електроразпределени-Столично" АД

Пак да спомена, според районните служители и началника им ТОВА АМА НИКАК НЕ МОЖЕШЕ ДА СТАНЕ (устно, "от десет кладенци вода").
Дано Ве и полезно.
Успех!
XS09 - напреднал
Ама твоя имот вече е бил присъединен, то това е проблема - ако не си присъединен трябва да плащаш поне 444 лв. за до 6 (кВт) присъединявана мощност и за до 25 м. дължина на захранващото трасе.

Сега това което не става ясно от омотаните им общи условия е чий са разходите:
1. За кабел захранващо трасе.
2. Стълб(ове)
4. Ел.Табло
5. Електромер и часовник.

На практика ми е ясно че искат всеки да си ги вземе сам. Става въпрос по закон как е
todor_velikov - специалист
виж тук-http://www.electro-sof.com/prices.php
има цени ,пък и условията
надявам се че съм бил полезен :)
търси си правата,иначе можеш да чакаш докато си жив :x
8180 - майстор
Той питащия се позагуби - дано си е изяснил нещата.

XS09,
Да друг е случаят - само давам пример как действат - ИСКАХА ДА ПРОУЧВАТ И ПРИСЪЕДИНЯВАТ ПРИСЪЕДИНЕН ИМОТ, вместо просто да сменят партидата, което ама МНОГО НЕ МОЖЕЛО.
Дамата от централата обаче "без бой" просто си ме съветва как да си сменя партидата.
В сайта за София (даден от Великов и споменат от мен) има доста разяснения - мен понеже ми замаяха главата (и нееднократно вбесиха) реших да попитам и ми отговориха, за радост в мой интерес, без шикалкавения.
За случая с кабела не знам - сигурно го пише, но и не пречи (повтарям) да се попита чрез сайта - може също да се окаже по-просто и по-евтино. По места шикалкавят, къде със срокове, къде с друго гледат да те набутат или да кандисаш на рушвет (лично мнение).
Успех на всички!
пешо - помощник
blagodaria za sapri4asnostta vi.priateli me posavetvaha da sabera podpiska ot drugi sobstvenici na imoti okolo men i da pusneme molba v energoto.az ne spomenah minalia pat 4e na 30m ot ku6tata ima ve4e izgradena elektroprenosna mreja,samo 4e e za po nisko naprejenie ili ne6to takova.otkazaha mi da me svarjat kam neia kazaha 4e po dokumentaciata im triabva da vzema tok ot seloto.pone stubove niama da slagam nadiavam se.neznam az podpisah dogovor vkoito pi6e 4e do 2 meseca az triabva da imam tok.a te kupi si tova kupi onova.za tiahno ulesnenie predlagam da mi svarjat elektromera napravo v aec kozlodui i az da si prekaram 400km kabel do vilata.taka ste e nai dobre za tiah pak i za men napravo ot izvora :lol: . abe smeia se az no hi4 ne mi e do smiah v palna bezishodica sam.
batman - специалист
Eто и моя случай: Ние сме девет собственици и вече минаха три години от началото на процедурите по присъединяване към преносните и разпределителните електрически мрежи и две години от сключването на договорите, а на практика нищо. На Енергото не му пука, че са просрочили всички заявени срокове в договорите. Към момента не са започнали никакви дейности по построяването на трансформатор и трасето, дори нещо повече оказа се, че в „Електроразпределение Столично” ЕАД, са загубили одобреният още през 2005 г. проект за изграждане на мачтов трансформатор. Не мога да опиша за три години колко бягане и нерви бяха потрошени по институции и учреждения за извеждането и съгласуването на всевъзможните безумни документи, които ни бяха поискани! Преди месец се организирахме и написахме колективна жалба до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране с копие до „Електроразпределение Столично” ЕАД. Нещата след тази жалба малко се поздавижиха, но не за дълго. Загубената документация беше намерена почти веднага, а на фирмата изпълнител и беше възложен срок за изпълнението на проекта. Сега възникна друг проблем. От фирмата "Изпълнител", ще я нарека пак без да споменавам имена, ревнаха, че сезонът не е подходяща за работа, теренът им бил пресечен и какво ли още не. Направо ни заявиха, че ще стане напролет (както в онова българско филмче "....ще ми купят колело ама друг път"). Сега се чудим и мислим какво да правим, имам предвид собствениците. Твърдо обаче сме решили, че преди да си потърсим правата чрез съда да ги поизпотим и по административна линия малко. Даже ми се върти из главата и едно писъмце до Брюксел да му дръпна с копие до тях та да им погледам и аз сеира. Ай мърди с мърдите да им се не види!

Тема "elektrosnabdiavane!!!kakvo da pravia" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: