Всичко за дърводелството
Здравейте,
Днес ми поставиха нови интериорни врати и направо се хванах за главата. Може би е добре да започна от това, че жилището е панелно, а вратите се поставят върху старите метални каси и от там се започнаха проблемите:
1. оказа се, че имам наклон на стените и така след монтажа на вратите се окзва че има фуга от около 10-20 мм между декоративния перваз и стената. От това произтича и първият ми въпрос, а именно - какво да правя с тази фуга
2. оказа се, че декоративните первази не са достатъчно широки и не могат да покрият старата метална каса и се вижда до къде стига шпакловката и къде започва старата каса - приемам всякакви идеи за решение
3. оказа се, че имам хълм в средата на кухнята и като се отвори врата под края на крилото имам разстояние около 5 мм, а при пантите същото разстояние е около 15-20. Чувал съм за някакви саморазливащи, самонивелиращи, самозабъркващи се и т.н. замазки, но ще има ли ефект от тях? какво количество ще ми трябва? ще трябва ли да изравнявам всички стаи към коридора или мога да направя някакъв шмекер хем да е равно, хем да не заливам целя апартамент, хем да нямам прагове (знам че става нахално, но не разбирам много от тези неща). На всички благодаря предварително за дадените съвети :prayer:
Smarin - специалист
Ситуацията е след дъжд качулка , но съм виждал и по тежки случаи (75 мм луфт между стената и перваза в горния край на вратата). Може да лепнеш един гипсокартон , мо пък ще ти потъне перваза и ще е грозно . Самонивелиращата замазка се полага върху основната , с цел да стане по равно и гладко , но при теб май няма да свърши работа , а ако направиш нова замазка на целия апартамент вратите няма да стават . Ще ми се да помогна с идея , но не ми идва никакво лесно и елегантно решенние - кривото си е криво
masterval - майстор
Поясни, моля,
т.1 - Стените ли имат такъв наклон или касите.
Ако стените имат наклон, значи в единия ъгъл касата е на нула, а в другия излиза напред с 10-15 мм? Това ли е положението?
Ако "да", с нивелир проверено ли е?
т.3 - Има ли някакви подови покрития в апартамента?
т. 2 - можеш да си поръчаш МДФ первази с каквато си искаш широчина, но дали ще е красиво?
svetliopi44 - Чирак...
За мен главния виновник е ирмата изпълнител.
Трябвало е да предвидят че тяхните первази няма да скрият старата каса и да ти кажат, а ти да вземеш решение дали ще ги слагаш или не ...
Новите каси е трябвало да се предвидят малко по-тесни от старите , това после се оправя с плаващи первази... примерно от едната старана ще са по-издадени ,а от другата по-вкарани към казата ,но това не дразни.
И се чудя ... каква е тая фирма да монтира врати без да има положени настилки ... или поне да ти бяха казали предварително за проблемната врата с голямата разлика в пода ... можеше да го оправиш преди вратата да се монтира...
Вратата за мен е като мебел, трябва да се постави накрая на ремонта ...за това трябва много изчисления и предвиждане на ситуации.
Повечето фирми предлагащи врати са просто дистрибутори и от там идва проблема ... ако си имаха цех щяха да ти направят и подходящи первази.
Аз ако съм на теб им ги връщам на момента.
mitko64 - майстор
Положението вярно е след дъжд качулка. Иначе за панелки с метални каси има едни полски на Classen с каса Camouflage разработена точно за тези случаи. Въпреки че кривото си е криво и винаги си личи, особенно ако е в повече.
rossenboy - специалист
Лоша работа с вратите, ама пусти панелки, такива са. Ако вратите са с плаващи первази - добре: махаш первазите, забъркваш колор кит, фугенфюлер или каквото имаш с вода и му слагаш лепило С200 на око( идеята е лепилото да хване шпакловката върху металната каса). Само внимаваш лепилото да не е много, че после няма шкурене :-D Като го шпакловаш внимаваш да е по-ниско от стената, защото после пак ще го шпакловаш, но с чист колор кит, ако трябва няколко ръце, докато се слее със стената, шкуриш, грундираш и боядисваш. За луфта между перваза и стената аз ползвах фибран, че лесно се реже, но предполагам ще стане и с гипсокартон и кво ли не още. Измерваш точно колко ти е луфта и си изрязваш фибрана с такава дебелина, залепяш със силикон и веднага слагаш перваза, за да го нагласиш по ръба му. Като се залепи, минаваш го отгоре с акрилен силикон няколко пъти да се запълнят дупките и неравностите и боядисваш. А за кривия под - почти нищо не можеш да направиш - евентуално можеш да сложиш някаква четка отдолу на вратата, която да затваря луфта при затворена врата, за друго не се сещам.
Така го обясних, че и аз не се разбрах. Ако трябва, още ще обяснявам. Успех. :-D
marnik - специалист
А за кривия под - почти нищо не можеш да направиш - евентуално можеш да сложиш някаква четка отдолу на вратата, която да затваря луфта при затворена врата, за друго не се сещам.
За това може и лайсна на пода под врата, така че в затворено положение да се намали луфта.
Благодаря на всички за съветите. като стане що-годе годно за снимане що кача и снимки
masterval - т.1 стените имат наклон - касите са вече монтирани и нивелирани и т.н. и ако трябва да съм максимално точен стените имат "тумбак" а не точно наклон, но да в някоя част перваза е на нула със стената а в другите е ... :cry:
т.3 подови покрития в другите две стаи има в коридора съм планирал теракот а в кухнята микс от теракот и ламинат ама нямам време да го почна
т.2 с по-широки первази просто не е красиво

svetliopi44
Главния виновник съм си аз защото:
1. не предвидих достатъчно финансиране за основен ремонт на апартамента
2. не бях достатъчно запознат с проблемите, които могат да възникнат по време на ремонта
поради причина #1 избрах фирмата която да ми достави и монтира сравнително читави врат и предполагам пак поради същата причина на въпроса "няма ли да дойдете да вземете размери?" човека каза "ние тези врати ги знаем няма да идваме" ... и те така

и понеже вече ми е писнало от "майстори" а и финансите са в тъмно-червеното смятам да се справя както rossenboy ме съветва и да се надявам че с теракот+ламинат ще се пооправят подовете. Стискайте ми палци :supz: :supz:
svetliopi44 - Чирак...
Успех ... и да се похвалиш после ... :partyman:

Тема "Подмяна на интериорни врати - "във какво се забърках?!?!?"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: