• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobivg - специалист
@gizdo, подмяната на инсталацията няма да доведе до икономия. Съседа ти е прав.
fbr - майстор
Разхода на топлина зависи от топлоизолираността на сградата, Няма значение с какво ще я доставиш топлината, ако тя разсейва Х киловатачаса енергия в пространството, няма как със смяна на тръби и радиатори да намалиш тези Х киловатчаса. +1 за съседа.
Тани - модератор
Използвай прадвидените пари вместо за отопление за изолация и дограма. Така и разхода за гориво ще ти падне , а и сутрин че се будиш с усмивка и ще се сещаш за тази тема.
gizdo - специалист
Добре де, със сегашната инсталация имам тръби и на тавана, които не са изолирани по никакъв начин. Сега ако сложа тръби само на първи и втори етаж (външна изолация + ПВЦ дограма) няма ли все пак да даде по- малък разход? Незнам как да постъпя, има логика след като помпата върти водата, че няма голямо значени дали грееш 50л. или 200л. вода. Дали да не си оставя старата инсталация и да инвестирам в по- добра горелка?
Тани - модератор
Ако "изолацията" и дограмата вече са сложени и сутрин мръзнете като кучета, значи съм сложил правилно кавичките. В една добре изолирана къща не биа да става студено толкова бързо. Изолация под 7-8 см. е просто равна и гладка основа за мазилката и нищо повече. Особено ако дограмата е с двоен стъклопакет. Остава ти опцията да изолираш тавана, защото от там бяга най-много топлина. Представи си отоплението като каца с дупка на дъното. Къде е по-добре да инвестираш? В по-икономична помпа която да се опитва да я държи пълна? В търсене на по евтина вода? А може би в по прецизно управление на помпата?В момента харчиш 6 тона въглища, но ако автоматизираш процеса ще станат 10 защото ще топлиш и през нощта. Както знаеш пелетите са по скъпи от въглищата, такаче положението ще стане още по зле от финансова гледна точка. По добре вземи инвестирай в запушване на дупката на кацата, за да не е празна всяка сутрин!
torbalan - Дървен философ
:)
много готина и точна аналогия за отоплението и кацата...
pavkatay - майстор
Човека казва,че има неизолирани тръби на тавана(аз го разбирам не в жилището).
Освен това начина на използване на системата-само през деня ,е нерентабилен.
За подмяната на радиаторите няма да споря,но се чудя колко от вас ползват такива отоплителни тела като питащия (тръбни със спирала)?
batkotony - специалист
batkotony написа:
Ясно,няма да е с пелети тая зима...А това струва ли си,или и то няма да ме огрее? :?
http://www.prity-bg.com/products/produc ... oductid=57
Въпроса ми е някой има ли преки впечатления от работата на това котле-изисквания към комин,гориво,чистене и т.н.?
RAPTOR - специалист
Преди около 2 години започнах експерименти с горелка на отработено масло.Писах в руски форуми,четох,обменях инфо. и най-накрая реших да пробвам някой мои идеи,които бяха модификации на видяното от мен.Стигнах до простото практично решение-маслото не гори добре без принудително вкарване на въздух в горивната камера.
Така ,че в работилницата ми в момента се отоплявам с обисновенна нафтова печка,без дозатор,с принудително вкарване на въздух през задната вентилационна камера от обикновен компютърен вентилатор на 12 V.На всички скептици ще кажа,че така маслото гори с почти син пламък-като спирт,но много по-интензивно.На сезон чистя комина само веднъж.За проба поставих 100гр.газьол в резервоара и запалих печката.Гореше много по интензивно,но отделяше страшно количество черен пушек,а аз предполагах,че няма да има такъв.
В домът си-живея в блок,се отоплявам с парно-100кв.м. с котел-Дакон-Дор-12.И на него съм поставил самоделна горелка-четвърти пореден подобрен модел,за работа с отработено масло.Досегашните модели загряваха бързо,но после трабваше да спирам горелката ,защото нямаха ниска степен.Сегашната работи и силно и слабо.
Извинявам се за лошите снимки!

Прикачен файл

Цеко130.jpg

Прикачен файл

Цеко122.jpg
sian - специалист
RAPTOR Пробвал ли си да регулираш плавно оборотите на вентилатора, регулирайки подаването на гориво.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: