@gizdo, подмяната на инсталацията няма да доведе до икономия. Съседа ти е прав.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobivg
- специалист
1035 мнения в "С какво се отоплявате"
gizdo
- специалист
Добре де, със сегашната инсталация имам тръби и на тавана, които не са изолирани по никакъв начин. Сега ако сложа тръби само на първи и втори етаж (външна изолация + ПВЦ дограма) няма ли все пак да даде по- малък разход? Незнам как да постъпя, има логика след като помпата върти водата, че няма голямо значени дали грееш 50л. или 200л. вода. Дали да не си оставя старата инсталация и да инвестирам в по- добра горелка?
Тани
- модератор
Ако "изолацията" и дограмата вече са сложени и сутрин мръзнете като кучета, значи съм сложил правилно кавичките. В една добре изолирана къща не биа да става студено толкова бързо. Изолация под 7-8 см. е просто равна и гладка основа за мазилката и нищо повече. Особено ако дограмата е с двоен стъклопакет. Остава ти опцията да изолираш тавана, защото от там бяга най-много топлина. Представи си отоплението като каца с дупка на дъното. Къде е по-добре да инвестираш? В по-икономична помпа която да се опитва да я държи пълна? В търсене на по евтина вода? А може би в по прецизно управление на помпата?В момента харчиш 6 тона въглища, но ако автоматизираш процеса ще станат 10 защото ще топлиш и през нощта. Както знаеш пелетите са по скъпи от въглищата, такаче положението ще стане още по зле от финансова гледна точка. По добре вземи инвестирай в запушване на дупката на кацата, за да не е празна всяка сутрин!
pavkatay
- майстор
Човека казва,че има неизолирани тръби на тавана(аз го разбирам не в жилището).
Освен това начина на използване на системата-само през деня ,е нерентабилен.
За подмяната на радиаторите няма да споря,но се чудя колко от вас ползват такива отоплителни тела като питащия (тръбни със спирала)?
Освен това начина на използване на системата-само през деня ,е нерентабилен.
За подмяната на радиаторите няма да споря,но се чудя колко от вас ползват такива отоплителни тела като питащия (тръбни със спирала)?
batkotony
- специалист
batkotony написа:Ясно,няма да е с пелети тая зима...А това струва ли си,или и то няма да ме огрее?Въпроса ми е някой има ли преки впечатления от работата на това котле-изисквания към комин,гориво,чистене и т.н.?![]()
http://www.prity-bg.com/products/produc ... oductid=57
RAPTOR
- специалист
Преди около 2 години започнах експерименти с горелка на отработено масло.Писах в руски форуми,четох,обменях инфо. и най-накрая реших да пробвам някой мои идеи,които бяха модификации на видяното от мен.Стигнах до простото практично решение-маслото не гори добре без принудително вкарване на въздух в горивната камера.
Така ,че в работилницата ми в момента се отоплявам с обисновенна нафтова печка,без дозатор,с принудително вкарване на въздух през задната вентилационна камера от обикновен компютърен вентилатор на 12 V.На всички скептици ще кажа,че така маслото гори с почти син пламък-като спирт,но много по-интензивно.На сезон чистя комина само веднъж.За проба поставих 100гр.газьол в резервоара и запалих печката.Гореше много по интензивно,но отделяше страшно количество черен пушек,а аз предполагах,че няма да има такъв.
В домът си-живея в блок,се отоплявам с парно-100кв.м. с котел-Дакон-Дор-12.И на него съм поставил самоделна горелка-четвърти пореден подобрен модел,за работа с отработено масло.Досегашните модели загряваха бързо,но после трабваше да спирам горелката ,защото нямаха ниска степен.Сегашната работи и силно и слабо.
Извинявам се за лошите снимки!
Така ,че в работилницата ми в момента се отоплявам с обисновенна нафтова печка,без дозатор,с принудително вкарване на въздух през задната вентилационна камера от обикновен компютърен вентилатор на 12 V.На всички скептици ще кажа,че така маслото гори с почти син пламък-като спирт,но много по-интензивно.На сезон чистя комина само веднъж.За проба поставих 100гр.газьол в резервоара и запалих печката.Гореше много по интензивно,но отделяше страшно количество черен пушек,а аз предполагах,че няма да има такъв.
В домът си-живея в блок,се отоплявам с парно-100кв.м. с котел-Дакон-Дор-12.И на него съм поставил самоделна горелка-четвърти пореден подобрен модел,за работа с отработено масло.Досегашните модели загряваха бързо,но после трабваше да спирам горелката ,защото нямаха ниска степен.Сегашната работи и силно и слабо.
Извинявам се за лошите снимки!
Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература