Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Илиян Илиев™ - майстор
Даммммммммммм.

За съжаление точно моите мнения са липсващи в тази тема. Както и да е, няма да ги пренаписвам.

Само ще обобщя:

Шпакловчик с шкурка в ръка не е шпакловчик, а смешник. :lol:

И не разбрах за какви засечки от маламашка става въпрос. :lol:
Тани - модератор
Илияне , няма да споря с тебе защото не съм ти на квадратите , а и нямам самочувствие на добър шпакловчик. важно е , че крайния резултат е отличен! Та въпроса ми е дали си направил достатъчно квадрати на шпакловка върху гипскартон и какви материали ползваш - вътрешни ъгли, външни ъгли, обръщане на прозорци , арки , фабричен кант, прав кант. с колко ръце шпакловка скриваш всички тези елементи?
Илиян Илиев™ - майстор
Шпакловка върху гипсокартон не съм правил дори и 1 квадратен сантиметър. Аз говоря за шпакловка върху мазилка.

Ако говорим за цялостна шпакловка на гипсокартон с дебелина до 2-3 милиметра съм сигурен, че ще се справя без употреба на шкурка, въпреки че досега не съм го правил. Просто знам какво и как правя.

При мазането слагам ръбохранителите в самата мазилка, а не преди шпакловане. Просто модела им го изисква. При слагане на нулата си поемат горе-долу 1 сантиметър материал.

Вътрешните ъгли ги оформям с мастар и един инструмент за циклене на излишната мазилка(тук се казва робот или работ). Това се налага, ако съм мазал на ръка, демек без майки.

За обръщането на прозорци може да си свериш часовника във форума на SHL. Там има моя тема как се прави тук, но при мазане, а не с гипсокартон.

За арките съм споменавал в моята тема в този форум и дори има снимка на кръгъл прозорец и овални тераси. Има си ръбохранители за тази цел. Върни темата на зад и ще видиш. Даже има и едно стълбище не подлежащо на облицовка с гипсокартон(поне така си мисля де), но все пак с ръбохранители и шпакловано след мазилката.

За кантовете няма какво да кажа, защото не знам какво имаш предвид.

А за ръцете шпакловка е според зависи от цената. Да речем, че има груба мазилка. За повърхност гладка като стъкло на пипане без употреба на шкурка са ми нужни две ръце. Едната е с материал с гранулометрия до 0.7 милиметра, а втората е самата шпакловка. Може и сатен да го наречеш, на пипане си е като хлъзгаво стъкло.

Ако ще трябва да е и идеално права си зависи от грубата мазилка колко ръце ще са нужни(трябва някой да е срал по стените за да са нужни повече от 3 ръце, но и това се случва понякога) и в този случай включвам фара още преди да почна да минавам с 0.7 милиметра. В предишния случай не го ползвам, но условието беше да е гладка на пипане, а не на око с фар.

п.п. Ако в темата става въпрос само за шпакловка на гипсокартон, моля да ме извините, че се намесих. Просто не съм разбрал.
Тани - модератор
Темата не е само за шпакловка на гипскартон , но все пак и това е вид шпакловка и аз имах предвид точно търкане на гипскартон. Когато говорим за шпакловка на гипскартон , то споменатите от тебе 2-3 мм дебелина е прекалено дебело за цялостна шпакловка. Толкова е по кантовете и около ръбохранителите , и преходите от дебело към тънко са много резки. При идеално шпаклована повърхност , в момента на нанасянето след изсъхване материала където е по-дебело нанесен хлътва и сигурно си виждал как се личат листовете , когато не е шпаклован както трябва . Там където са завивани винтовете също трябва да се нанесе материал няколко пъти . Именно затова на места се минават няколко ръце, а по по-голямата повърхност където гипскартона е гладък се минава само една или две ръце. Технологично е по-лесно да изтъркаш някое по-наслоено място , отколкото да трупаш още материал , за да го "излъжеш". Пък и резултата е много по-добър - освен гладкостта се подобрява и равнинноста, която е много важна за скрити осветления и там където луничките осветяват стените косо и си личи всяка неравност! Просто технологията за шпакловане на гипскартон е по-различна и за перфектни резултати си трябва шлайфане.
Илиян Илиев™ - майстор
За гипсокартона вече споменах - нямам абсолютно никакъв опит.

Все пак, ако ми се отдаде възможност бих опитал да загладя без употреба на шкурка пък било то и покрай лунички.

Може и да не успея, но ми се иска да опитам. С тази моята шпакла - американка 48х12 дебелина 0.5.

Иначе за цялостна знам, че е много макар че едва ли би се напукала или паднала. Тези милиметри ги споменах като максимум имайки предвид, че в центъра на листа не бих ги наслагвал излишно. Примерно на фугата са задължителни и покрай ръбохранителите, но отдалечавайки се ще има плавен преход.

Аз лично шпакловам с материали различни от ползваните за запълване на фуги при гипсокартона, защото шпакловам мазилка, но не виждам причина да не могат да се ползват и върху гипсокартон.

Демек имам предвид следното: Аз лично бих запълнил фугите и покрай ръбохранителите грубо с материал за запълване на фуги, толкова колкото да подготвя плавния преход и след това бих шпакловал с моята шпакловка. По този начин ще имам фуга запълнена с предписания материал и шпакловка с материал, който не се свива толкова, колкото предишния. Без да се опитвам да откривам топлата вода. Просто ми се върти като идея, която бих опитал, но за съжаление не работя с гипсокартон.

Ако някой има възможност нека опита и да пише за резултата. Лошото е че не мога да посоча материал на българския пазар поради известни на повечето от вас причини. Демек си остава въпроса и каква точно шпакловка трябва да се опита по моята идея.

И нека не забравяме, че върху хартия хваща всеки строителен разтвор. При отлепване се нарушава цялостта на хартията. Това ще рече, че върху гипсокартона може да се ползва всичко, най-вече материали на гипсова основа имайки предвид пълнежа между двата слоя хартия(картон). Естествено със съответната дебелина и тежест.
Leon - специалист
Илиян Илиев™ написа:
За гипсокартона вече споменах - нямам абсолютно никакъв опит.

............
Ако някой има възможност нека опита и да пише за резултата. Лошото е че не мога да посоча материал на българския пазар поради известни на повечето от вас причини. Демек си остава въпроса и каква точно шпакловка трябва да се опита по моята идея.

...........
Начи .... някой друг да ти вади кестните от огъня а? :lol:
Илиян Илиев™ - майстор
Нещо не си разбрал ми се струва.

Демек огън имам, но кестени не. Та ако някой ги има и двете нека опише резултата да видим дали ще са по-добри от пържолите, които имам на разположение и ги вадя сам от огъня. :lol:
reevil - специалист
Имам нужда от съвет. Трябва да шпакловам стените на 4 стаи и коридор. Изпълнени са с варова мазилка, преди 50г без цимент, с много слоеве стара боя, която съм свалил старателно с теслата.
От тук насетна каква би била най-удачната схема и комбинация от материали.
Предлагат ми следното: проникващ грунд, шпакловка с лепило-шпакловъчна смес(лепило за плочки) на циментова основа - една -2 ръце с мрежа за изправяне на неравностите и подсилване на кръпките. После гипсови шпакловки и евентуално нещо по-фино за финиш.
Добре ли е според вас?
Илиян Илиев™ - майстор
Напълно бозаджийско изпълнение. По-лошо изпълнение от това няма на къде.

Да ти кажа аз как виждам процедурата:

1. Никакъв грунд, а само обезпрашаване и евентуално леко овлажняване без да подгизват стените, колкото да променят цвета и под ъгъл да не се виждат лъскави от вода участъци.

2. Минаване на 1 до 2 ръце запълващ материал на гипсово перлитена основа с гранулометрия около 0,7 милиметра без употреба на никаква мрежа. Евентуално стъклена мрежа върху пукнатините, но ако има такива на 50 годишна къща, то това е временно решение на проблема. Това демек за изравняване на повърхността и подготовка за шпакловане. Слоя не надвишава 5 милиметра на участъците, които не са засегнати от ударите на теслата, макар и материал да позволява наслоявания над 3 сантиметра. Нали все пак за шпакловка говорим, та за това си има граници на дебелината, другото мазилка се води.

3. Обикновена гипсова шпакловка 1 до 2 ръце с отворено време на работа между 30 минути и 1 час и гранулометрия не повече 0.02 милиметра. При подходяща обработка ще осъзнаеш, че след боядисване стената става по-груба. По-финно за финиш се прави при съответната цена и специални изисквания, каквито в една средно статистическа къща не съществуват. Просто материала се прави и хората трябва да го продават, та за това по принцип все се препоръчва и се ползва.
Leon - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Напълно бозаджийско изпълнение. По-лошо изпълнение от това няма на къде.

........и гранулометрия не повече 0.02 милиметра. .......
Илиянчо ... да ти имам гранулометрията бате :lol:

п.п. Знаеш ли колко е дебел един човешки косъм (средно) ?

п.п.п. Подписът ти ме кефи ... отвсякъде .... щот ... нали умря сиганката дет на фалеше... :lol:

Тема "шпакловка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: