• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bulhomes2 - майстор
Казах шперплат, не дъски. Това с първо изливане на колоните и после долната плоча не мога да си го представя.
Последна промяна от bulhomes2 на ср юни 29, 2011 11:06 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Аз навремето като изливах колони бях направил шпилки от арматурно желязо ф8. С тях стягах кофража. Колко на гъсто не помня. После шпилките си остават в бетона, само се изрязва стърчащото.
bulhomes2 - майстор
Да ти кажа, че и аз им предложих да им направя резби, но ми се позасмяха.... Накараха ме да им направя един устрел да стягат арматурите. Две тръби се заваряват във формата на Т. В долния край на "Т"-то заварих 2 големи гайки, на които осите им са успоредни на оста на дългата част на "Т"-то. В гайките пъхат арматурите и с "Т"-то ги стягат (спайка - от форума разбрах, че така му се вика). После го ползваха и за връзване на гредите на покрива към поясите.
професионал - специалист
Долепените до стена са ти проблема(ако не е стена която можеш да надупчиш)-другите ще ги направиш криво-ляво,аз лично дупча шперплата и стягам с кофражни шпилки и греди и няма мърдане-помпаджийте идват с радост на мойте обекти,а дупките от шпилките след отливането използвам за хиляди неща. :-D
  • Илияне,аз също не стягам с арматурно желязо,но предполагам,че това се прави предимно от колеги,които не работят с фирма която да има необходимия инвентар,ами перкат на "частно" и стягат с к"вот има :-D
Поздрави!
Тани - модератор
Благодаря за идеите!Винаги е по-добре да знаеш няколко метода за да свършиш една и съща дейност! При различни ситуации са удачни различни методи! Пък и винаги мога да комбинирам най- доброто от няколко метода :wink:

Илияне ще съм ти благодарен ако снимаш!

Аз всъщност имам една книжка за кофражи , но там по-скоро видовете са споменати като принцип без да има практически съвети с размери и т.н.

Професионал - стената мога да я дупча - каменен зид около 50-60 см е! Тези шпилки се монтират с тръба , който остава в колоната , а шпилките се вадят , нали? Дали мога да ползвам обикновени шпилки и тръба за водопровод от PPR
bulhomes2 - майстор
Любопитно, е че моите бяха фирма и лично им напомних да си натоварят и шпилките въднъж. Тъй си и седяха на строежа и си ги върнаха после.
професионал - специалист
Точно така,Тани.
    bulhomes2 Аз давах на един приятел ,който си правеше една пристройка,телескопични подпори,но "майсторите" му ги огледали с неодобрение и отпратили шофьора с думите: "Ние така че си го напрайме с подпорките" :lol: :lol: :lol:
    ArturDent - Почти Безобиден
    Тани, ето моите как ги направиха.
    Забележи че са пристегнати със някакви метални скоби.
    На първата снимка се виждат дупки в зидарията. Там бяха прихванати пак със тези скоби.
    На снимката където е човека се вижда закачената чанта - там са вързани с арматурно желязо.

Прикачен файл

IMGP3871.jpg

Прикачен файл

IMGP3878.jpg

Прикачен файл

IMGP3879.jpg

Прикачен файл

IMGP3881.jpg
    Тани - модератор
    Благодаря за снимките Артъре! Все пак като гледам има и бетонобъркачка на обекта. Предполагам с нея сте наливали . Аз точно това искам да избегна - качването на 2,4 кубика бетон ,на 3,20 м на ръка! Бетонпомпата ме притесняваше за кофража , но мисля че ще стане със шпилките! Днес взех по 5-6 шпилки М10 и М12 защото само по толкова имаха в магазина , пък и забравих да ви попитам какви се ползват. Взех също така и колци за домати :lol: :lol: :lol: за колоните.
    ivanj - специалист
    вземи си пвц тръби ф14,16 каквито намериш режи ги на размер който ти трябва, и си ползвай шпилките за следващите колони
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 7

Тема "Наливане на бетонна колона с бетонпомпа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: