• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
професионал - специалист
Колеги,какъв диск да сложа на малък ръчен циркуляр Бош Pks46-150/16 - диск с 24 или 32 зъба? Нямам представа какво ще ми се наложи да режа повече-дърво,плоскости или друго,та ако има някой "универсален"защото по един за всеки материал засега ще ми дойде в повечко с парите.(става въпрос за дървен материал) :?:
SoWhat - специалист
А каква е разликата м/у 24 и 32 зъба? :?
Chefo77 - майстор
32 е с по-бърз, по-прецизен сряз, но и с по-висока цена. Не е много по-висока, но има разлика.
Аз бих сложил с 32.
Настолният ми циркуляр е с 60 зъба - 180 мм. Нулеви вибрации и много бърз сряз.
Между другото, Райдър имат вариант на 150 мм/24 зъба, мисля към 7-8 лева беше - можеш да го вземеш за резервен диск.
Тани - модератор
Според мен е точно обратното - колкото повече зъби толкова по-бавен, но за сметка на това попрецизен ряз и обратното колкото по малко зъби толкова по бърз, но вече не толкова прецизен ряз! Разбира се при положение , че двата диска са с еднакъв диаметър! Оборотите по подразбиране са еднакви! Друг важен момент е наличието и формата на твърдосплавните пластини по зъбите!
smlxl - специалист
Аз пък съм хвърлил око на един диск на Бош, който го водят Multi Material с диаметър като този, който търсиш. В Практикер ми казаха, че на дърво дава добър срез, имам предвид гладък, а става и за PVC, ламарина или алуминий, но за последното пак провери. От моя скромен опит с циркуляра съм разбрал, че гладък срез може да се постигне и с малко зъби на диска, но с бавно движение на машината.
comunikator - специалист
Оригиналния ми Бош е с 16 зъба по хубав сряз от ръчен циркуляр нр съм виждал , дори ламинат пдч като реже от долната страна няма никакво къртене.Така че като се прецака пак такъв ще си взема с 16 зъба около 40лв струва.
shadowman - майстор
Оня ден смених на метабото триона, сложих Fреud с 24 зъба, стария (оргиналдъто е с 12). Новия е за ПДЧ и с цена 30 пари. Инак всички ръчни циркуляри режат чисто отдолу.
Kumay - майстор
професионал написа:
Колеги,какъв диск да сложа ... :?:
Предполагам, че говориш за 36 зъба, не 32! Цена 32,40лв Optiline wood
Мисля, че ще ти върши по-добра работа!
taxi855 - специалист
професионал написа:
какъв диск да сложа на малък ръчен циркуляр :?:
Мисля, че всичко свързано с прецизност и точност няма значение!
професионал - специалист
Kumay написа:
професионал написа:
Колеги,какъв диск да сложа ... :?:
Предполагам, че говориш за 36 зъба, не 32! Цена 32,40лв Optiline wood
Мисля, че ще ти върши по-добра работа!
Ами сигурно си прав,може да съм сбъркал броя на зъбите с цената :-D ,но както и да е-вече го взех този с повечето зъби на посочената от теб цена от практикер,но почти не съм го ползвал и сега се оглеждам за евтинджос със малко зъбки. :mrgreen:
  • 1
  • 2

Тема "Диск за ръчен циркуляр?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: