Бих те ли ми казали какво ще трябва да се купии и как да го направя.До колкото прочетох в една тема трябва ми розетки за стена а друго нещо какво ще трябва да се земе ще използвам Cat 5е кабел в едната стая искам да сложа 2-ве розетки по едно гнездо а в другата стая 1 аз как го мисля нз дали ще стане значи в едната имам пс и в другата и като сложиме тези розетки можели да се шарва РС-тата с един суич и интернет да има и 2-та . Много не съм наясно с тези неща но ще трябва ли Съединителна розетка или розетка за враждане и какъв модел е най отдачно да се земе.Общо зето искам да ми помогнете за материяла какво трябва да се купи и поне едно малко обяснение за връзване на розетка за стена предполагам че се връзва като обикновен кабел ....
Темата в доста обстойна и незнам от къде да почна.
Като начало прочети тази статия.
Така интеренета тече реално по две усукани 2ки кабели - входящи и изходящи. Буксата е с 8 пера в случая се използват 1.2.3.6 - най често оранжеви и зелени. Прекарвал съм интернет, има няма в 600 клиента и само в 4-5 съм слагал букси. Трябва да ти кажа, че съм сигурен че няма да се справиш сам.
А колкото до разкланянето има значение кой ти е доставчика. По принчип най добрия вариант е рутър суич да поема интернета и да го раздава на PC-тата. Хубавото в този случай е че рутъра се явява и като firewall и ти пази комповете от хакери. Струва 40-50 лв. Има и друг вариан слагаш 2-ра мрежова карта на единиа компютър и тои дава нет на другия.
А колкото до кабела ако е за вътрешно полагане вземи UTP, а не FTP защото UTP-то не е екраниран и доста по лесно завива и се прекарва.