• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Тани - модератор
Важното е , че почти от всеки пост човек може да научи нещо! И добрия тон е запазен така , че не виждам проблем! Майстори викам , когато трябват повече хора. Аз не се занимавам с грубо строителство и ми беше трудно да разстеля сам 5 кубика бетон по пода! Като им чух коментарите за колоните обаче, как да ги извикам да помагат и за кофража! Пък и аз покрай гипскартона имам повече инструмент и от тях!
Илиян Илиев™ - майстор
То за кофраж не са нужни много инструменти. Тесла, ръчен циркуляр, цигански клещи. Естествено и нивелир. Останалото са консумативи. Да не забравяме и козия крак, но и без него може, ако имаш чук и секач или евентуално кирка. Поне ние ползваме само тези неща.

Стягай през 50см, ако си страхлив и през 40. Укрепи добре при нивелирането за да не клюмне на една страна при изливането и викай помпата. Ако се намери и вибратор още по-добре.

Просто си иска добро връзване и стабилно укрепване, защото при помпата не се дава възможност на бетона да стегне. Ако са няколко може и да ги редуваш през 50 сантиметра изливане за всеки случай.
bulhomes2 - майстор
Прикачен файл:
Ilian.jpg
Ilian.jpg (58.53 KиБ) Видяна 4496 пъти
А това което обяснявах е на същия принцип. Просто използваха материалите, които са им под ръка.
Прикачен файл:
Ilian2.jpg
Ilian2.jpg (13.2 KиБ) Видяна 4496 пъти

Може и да бъркам, но нямаше ли правило във форума да се цитира само това, което е необходимо, а не целите постове?
Тани - модератор
От тези инструменти само ръчния циркуляр ми се развали , но мисля да компенсирам с настолен и електрическа резачка. Освен това досега (почти) не съм ползвал пирони при кофриране - ползвам винтове , че ми е по-лесно , пък и по-бързо се декофрира. Ползвам пирони само там , където декофрирането ще е възможно само с кози крак! Платната които ще ползвам са 50х70 преди малко ги премерих. Така че смятам да ги "вържа" със шпилките през 50 см. Чудя се обаче дали шпилките да преминават през средата на платното или там където се събират две платна. Така или иначе ще има и допълнителна дъска през която да преминава шпилката , а дъската ще е захваната с винтове за платната.
Илиян Илиев™ - майстор
Бул, това не е дебела тел, а специални за целта пластини. За съжаление забравих да ги снимам. Следващия път като ходя там ще ги снимам.

Тани, за връзването не мога да ти дам конкретен съвет, защото до сега съм работил само с показаните по-горе шини и то под ръководството на човек с опит.

Пак казвам - показах ги, защото става изключително бързо и сигурно.
bulhomes2 - майстор
Илияне, нещо се разминаваме в тази тема. Още в първия си пост съм споменал за метален кофраж. Той се закопчава лесно и здраво, но питането на Тани е за кофраж "Направи си сам". Иначе е ясно, че е нормално всяка строителна фирма да си има разни усталъци в това отношение.
Тани - модератор
То е ясно , че на пазара има най-различни фирмени кофражи - дори пластмасови прегледах ги , но не ми се мисли колко струват! Има толкова много видове , че дори Илиян предполагам не ги е виждал всичките :)
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Илиян Илиев™ - майстор
Няма разминаване бре човек. Преди 2 години сме правили кофраж за колони от дъски, като тези на Тани. Налагаше се, защото бяха по-малки от тези, а кофражните платна са с размери 50 на 300. Демек от различни по ширина дъски си сглобявахме сами платна чрез наковаване на напречни дъски през 50 сантиметра.

Даже днеска питах баджанака за металните платна и той ми каза, че са ги връзвали с арматура. Но това е било преди двайсетина години. Тогава са се появили тези шини(поне той тогава ги е видял, а нека не забравяме че става въпрос за южна Италия) и всеки е заебал връзването с арматура, защото си е хамалогия и загуба на време.

Говоря за начин от преди поне 20 години, който се ползва и до днес, а вие си дълбаете за още по-стар и трудоемък начин. Ето тук е разминаването.

Иначе това с шпилките в тръба най-много се доближава до последната мода в кофража, но не споменавам нищо, защото съм го виждал само на едно строително изложение. Самите шпилки са си комплект с пластмасови платна и естествено с огромни по диаметър гайки. Коментарите бяха, че цената е космическа и те така.

Няма какво повече да кажа по темата. Както вече споменах - не съм специалист по кофражите. Имам малко практика, но не мога да претендирам, че съм аз правия. Това естествено не пречи да споделям видяното. :wink:

п.п. Тани, със сигурност не съм ги виждал. Най-малкото, защото се занимавам предимно с други неща в строителството.
bulhomes2 - майстор
Преди да се предам окончателно, щото си говорим едно и също явно на различни езици - какъв е конкретния ти съвет към Тани? С какво да си направи кофража?
Тани - модератор
Не се карайте! И двамата ми бяхте полезни със съветите си. Вместо шпилки мога да използвам шина 2/30 мм , която да пробия в двата края и да заклиня както се прави с металните коражи за стени. Нещо подобно е и на снимките на Илиян там където питаш дали не е дебела тел.
Всякакви други идеи е възможно да бъдат полезни на мен или на някой друг, който ще чете темата след време, така че може да споделяте и идеи , които на пръв поглед са неприложими в моя случай.
Благодаря на всички които помогнаха ! Благодарение на хора като вас е възможно съществуването на този форум. Радвам се ,че съм част от него и имам възможност да споделяме идеите си !
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Наливане на бетонна колона с бетонпомпа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: