Да споделя и моя "дистанционен" опит колеги. Аз съм с Ератовска горелка ГП20+. Какво и е плюса не знам ама това е друга тема. Сега котела е Виадрус и си е монтирана на долната вратичка. Не съм забелязвал да има нагар нито по горелката нито по котела независимо какви пелети горим. Преполагам тази "екстра" е запазена за истинските пелетни котли. При мен разликата в качеството на пелетите се изразява само в образуване на шлака в горивната камера, въздуха не може да я издуха и от там се задръства горелката и се пълни шнека като на колегата. Според мене трябва да се смени класификацията на видовете пелети. Вместо пепелно съдържание да пишат колко шлака образуват, щото каква ми е кирията, че ще чистя пепелта на седмица да кажем, ако на 6-7 часа трябва да се почиства горелката от шлака. Най лоши са Шуменските мно-ого шлака и нужда от чистене на 6-7 часа. С Пловдивските караме на 24 часа чистене, дори и сега на студеното, което си е постижение! Най-добри по наблюдения са Старозагорските ама и най-скъпи. Нямам проблеми и с костилко-пелетния микс от Айтос. Само че имам и мухлясали чували, като не съм сигурен в кого е вината, тъй като имат кални следи по тях. Може и после да са се намокрили. Чувалите са просто вързани отгоре. Ама си горят и нищо не остава. Иначе като калоричност не съм забелязал голяма разлика между родните пелети. Сега в къщи ме очакват едни видински да ги пробвам за следващия сезон. В момента топля 200 кв +БГВ 220литра и горелката е на 65-70% мощност в студеното. Аз имах съмнения, че няма да и стига мощността, ама се оказа достатъчна. Ако ще купувате такова чудо обадете се за съвети за преустройване на горивната камера. Не е върха на сладоледа, ама като гледам читавите горелки са над 4500лв. То по-добре да си вземеш котел има читави за по 7000-7500. На Филмчето любимците минават 9000. Който обаче е ял попарата на рязане,носене, подреждане и пак носене до котела на 35 минимум кубика (щото са сурови), вахта на 4-5 часа в студеното и конденз по комина(пак щото са мокри дървата) ще се съгласи с мен, че дори и при яловите данни на ератовската горелка си е почти комфорт в сравнение с горното. Като увеличение на разходите сложете 20% върху дървата, ама това е за Варненския регион 65 лв метровките. За готовите (нацепените) не коментирам, щото с техните "пространствени" и други видове кубици ме оставят без дар слово. Ок май доста се поразпрострях, затова спирам дотук.