Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сега да не излезе, че си измислям цени - имам го черно на бяло :wink: . Да не говориш за старата версия? Цената е вдигната малко тихомълком, заради което мисля, че Ерато ще си имат проблеми с дистрибуторите, но това е друга тема. И за двата виадруса има разработени комплекти за преобразуване, което означава, че в лабораториите е правено и работи. Аз У26 не съм преоборудвал. Продължавам да настоявам, че двете ти предложения не са по-добър избор. Погледни и ДаконЕра - 3525лв за 30кВт - ще ти е достатъчен - пак е с бодната горелка, но много по-добър и уплътнен за паразитен въздух топлообменник.
filmatoplo - майстор
Сигурно са професионалисти Ератовските дистрибутори :) , но имат една зомбирана политика насадена от фирмата майка , съдя по Бургаските такива.Така че те си карат по един заповядан курс и немогат да се откланят от него -нали ще го изгонят от фирмата този който не ти предложи нещо за повече пари :wink: , няма и как да ти дадът предложение в техен ощърб. :wink: .Много ядове бера с тях като партньор , тоест доставят ми стоки ,винаги има несъответствия и забавяне ,пък дадеш ли капаро -чакай си.
Stefak - напреднал
LazarGanev, виадруса в последните му дни на работа на практика не работеше, толква е затлачен с катран, отворите на въздухоотводите са ми по 3 см. Като идваха да мерят тягата на комина излезе, че е 15паскала и най-много да стигне 25, а виадруса иска по паспорт 40 т.е. явно не е за мен. Плюс това е 52кв. и ако му сложа горелка 35кв. няма ли да гори много, преди гореше 12-14 тона въглища, а с пелети сигурно още повече.
В крайна сметка кой е по добрия вариант според вас - по малка горелка работеща на пълна мощност или по голяма и да се прави да работи на по-малка мощност?
Stefak, не искам да те убеждавам в нищо. На Виадруса му трябва 40Ра, но горелката се нуждае от 20Ра, понеже има вентилатор. Колкото до другия ти въпрос - винаги е по-добре топлообменникът да е по-голям от горелката - така цялата топлина, произведена в горелката ще се оползотвори и няма опасност от прегряване на котела и изключване на горелката.
Stefak - напреднал
ОК, ако взема сега една 30- 35кв. горелка и я сложа на виадруса и след един месец ако не съм доволен реша да сменям котела проблем ли ще е да я сложа на друг котел? И другия ми въпрос - ще успее ли тази горелка да работи и да изчисти катрана от котела, а и да вдигне поне 60 градуса. Разхода на горелката ще остане ли същия какъвто е по каталог при положение, че работи с доста по голям котел - 52кв.?
naskov - майстор
Stefak написа:
LazarGanev, виадруса в последните му дни на работа на практика не работеше, толква е затлачен с катран, отворите на въздухоотводите са ми по 3 см. Като идваха да мерят тягата на комина излезе, че е 15паскала и най-много да стигне 25, а виадруса иска по паспорт 40 т.е. явно не е за мен. Плюс това е 52кв. и ако му сложа горелка 35кв. няма ли да гори много, преди гореше 12-14 тона въглища, а с пелети сигурно още повече.
В крайна сметка кой е по добрия вариант според вас - по малка горелка работеща на пълна мощност или по голяма и да се прави да работи на по-малка мощност?
Скоро гледах в Гърция котел Виадрус У22 10секции монтиран на етернитова тръба с ф около 180 и височина около 4м. На фукса на котела бяха монтирали този вентилатор и казаха, че нямат проблеми с тягата: http://www.erato.bg/otoplenie/bg/produc ... 0%F2%EE%F0
Stefak написа:
ОК, ако взема сега една 30- 35кв. горелка и я сложа на виадруса и след един месец ако не съм доволен реша да сменям котела проблем ли ще е да я сложа на друг котел? И другия ми въпрос - ще успее ли тази горелка да работи и да изчисти катрана от котела, а и да вдигне поне 60 градуса. Разхода на горелката ще остане ли същия какъвто е по каталог при положение, че работи с доста по голям котел - 52кв.?
1. Винаги можеш да смениш котела, горелката си работи сама за себе си, просто ползва топлообменника на котела.
2. Как няма да успееш да вдигнеш 60*С? Аз просто се чудя как досега този котел е бил подвързан без никаква автоматика?! Най-малкото един термостат на помпата за 20лв върши своята работа, но за такъв голям котел според мен е задължително да има трипътен вентил, за да може помпата да върти водата в него и да се нагрява равномерно и чак като достигне температура в котела 60-70*С да отваря вентила и да праща вода в радиаторите. Така няма да се образува нагар, а съществуващия ще се изчисти бързо.
3. Защо мислиш, че разходът на горелката ще се вдигне пи по-голям топлообменник? Напротив, както ти казах и в предния пост, по-големият топлообменник е гаранция за по-добра работа на горелката. Разходът на гориво зависи основно от това колко топлина се отнема от котела - т.е. колко е отопляемия обем/площ и какви са топлозагубите на помешенията. След като си направиш изолация разходът ти ще падне.
Ако все пак не ти достига тяга Наско е прав - може да си поставиш вентилатор на димните газове, но мисля, че няма да се стигне дотам след като се изчисти котела и комина. Не казвам, че този чугунен кютюк е най-подходящия топлообменник за пелетна горелка, но да купуваш друг чугунен кютюк не виждам смисъл [-X . Но щом е по-голям, ще прави добър топлообмен. Важно е да смениш уплутненията на вратите за да намалиш доминимум паразитния въздух. После можеш да си вземеш ако искаш само топлообменник на ДаконЕра за 1000лв :wink:
Stefak - напреднал
LazarGanev, почти ме нави да пробвам първо с моя котел, но най-ме притеснява катрана който вече го имам, котела е като полиран отвътре. Има един прекрасен светеш слой катран :-D :sad: и въздухоотводите са наполовина запушени. Казаха ми че това може да се изчисти единствено с висока температура няколко дни. Мислиш ли че горелка ще може да свърши тази работа?
filmatoplo - майстор
Почисти го малко предварително де, разгори го с чам .Има и специални за целта вещества горящи , продават се по фирмите за камини. :wink:
Можеш ръчно за изключиш помпата докато вдигне 60*С и после да я пуснеш и така постепенно чрез включване и изключване да вдигнеш темпеатурата на котела. Ама по-добре сложи термоста на помпата. А предварително очисти каквото можеш.

Тема "По - мощен котел с по - малка пелетна горелка или обратно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: