Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
има един начин да се разбере отиди и измери температурата колко е станала в събота вечерта,а енергията така се смята, енергията необходима да загрее един литър вода с температура 1 градус е една килокалория тоест един бойлер за да загрее от 30градуса до 65градуса 80л вода са необходими 2800кcal, или 3.24kWh електроенергия е при идеална топлоизолация ,значи ако температурата е спаднала с 15гр по 30л това прави 0.5211kWh загубена енергия! но така не можеш да сметнеш колко енергия е необходима да подържа постоянна температура ,както казах тя не спада линейно нито спада до безкрайност ще спадне най много докато се изравни със температурата в стаята!
hygro - майстор
vvventsi написа:
но така не можеш да сметнеш колко енергия е необходима да подържа постоянна температура ,както казах тя не спада линейно нито спада до безкрайност ще спадне най много докато се изравни със температурата в стаята!
Разбира се, че можеш - по-горе посочих как. Не е чааак толкова висша математика. И като го сметнеш точно, ще видиш, че не е по врат, а по шия. А пък този лев загуби хич и не заслужава толкова приказки. Апроксимацията е измислена, за да не си тровим живота излишно, та зарежи този педантизъм :wink:

Айде наздраве :partyman:

ПП
И за да проверя, дали не съм забравил да диференцирам, седнах и се направих на педант. Та разликата между врата и шията, както и се очакваше е ~20%. Използвайки данните по-горе и отчитайки нелинейния характер на охлаждането, ето точната калкулация... със закръгления: :)
  • Скорост на охлаждане на бойлера при 60°C — 7,106 °C/денонощие
  • Мощност на загубите при 60°C — 10,328 W
  • Загубна енергия за денонощие — 0,247 kWh
  • Средномесечни загуби (с отчитане на високосни години) — 7,545 kWh :-D
  • По цени на ЧЕЗ преди увеличението — 1,17 лв. с ДДС
Е по-педантично няма накъде. Всичките приказки тук ги лаламе заради този лев...

ППП
Ииии ако бойлерът не е 30л, а например 80, загубите може и да са например 3 лв., което пак не е повод, да си разплетем чорапите...
MamaMy - майстор
Като не са ви проблем загуби от 3 лв, ще помоля всеки който има бойлер 50 литра да ми изпраща по 2лв а тези с 80 литровите по 3 лв. И за да е пълна картинката от 100 литра на горе ги пишем скръндзи, та да пратят само по 3,50лв. Така или иначе не ви пука за тези пари. аз пък ще учредя фонд за борба с топлинните загуби на бойлерите по света. Идеята е, че ако стане световна организация ще оползотворявам загубите от целия свят. Така ще преборя световната криза и ще оглавя борбата за екология по света.
Тани - модератор
Тези 2 лева се равняват на енергията на едно къпане. Сигурен съм , че покрай чакането да ми загрее бойлера да се изкъпя вероятно ще пропусна още няколко къпания , защото ще заспя . Тогава икономията ще е още по голяма! НО , дотук с математиката , нека погледнем от друга гледна точка - заслужава ли си да се лишим от комфорта и хигиената заради тези два лева!!! По- добре да изям един сладолед по-малко този месец (защото не пуша) , но да не се лишавам от удобството да се изкъпя когато си пожелая,което в общия случай е веднага след като се прибера и съблека работните дрехи. Сутрин отново душ и на работа! А бойлера го изключват централно от EVN :)
Mapek - специалист
Тани, направо си за бой :stock1: :-D Ако го беше направил, щеше да спестиш чанча на hygro да си припомня диференцирането :wink: Шегувам се, разбира се - сигурен съм, че по-скоро му е било приятно! /а и с последния си пост, всъщност го подкрепяш/ Но ... не съм сигурен, че реално електромера ще покаже преразход от само 3 лв месечно! Нямам намерение да оспорвам доколко достоверно са диференцирани всички процеси. Гложди ме агитацията, че при всяко загряване, протича и паралелно охлаждане от загуби /независимо колко са малки/, "освен" при проточните бойлери.
Друго! Да приемем, че 3 лева/месечно наистина не са пари, заслужаващи тези коментари. Ще можеш ли обаче да сметнеш по някакъв начин, колко пестим на месец от осветление заради лятното часово време?! Какво ще кажеш за съотношението и смисъла???
Тани - модератор
Само за целите на темата ще дадем един пример: бойлер с обем 80 литра акумулира около 6 kWh енергия, когато се загрява водата до 75 градуса. Препоръчителната норма на програмата SAVE на ЕС за топлинни загуби е приблизително 1,2 kWh за 24 часа за бойлер 80л.. Това означава, че загубата през изолацията за едно денонощие е 20%! Каква е ситуацията при бойлерите на „Елдоминвест”, чиято изолация е 4 см. Загубите за 24 ч. са 0,85 kWh или 14%, а тези с 3 см изолация – 1,1 КВт/ч - 18%. За сведение при масови бойлери на конкурентен производител с изолация 2 см загубите са 1,50 kWh или 25%. Разбира се, че става въпрос за разлика между 7 и 13% от консумираната от бойлера енергия. За една година консумацията е 365 дни * 6 kWh * 0,15 лв за kWh = 330 лв. Средно 10 % разлика в изолациите икономисва 30 лв годишно!

http://eldominvest.com/bg/waterheateradvantiges.html

Тук си хвалят стоката , но моя бойлер е от конкурентните им и въпреки това е с по-добра топлоизолация от техните - с 5 см е, значи загубите ще са още по-малки! Не виждам някаква драстична разлика в сравнение със сметките на Хигро.НО , те смятат при 75 градуса, а той на 60 , което е доста по-реална температура! Наистина смислено е да не работи бойлера единствено през нощта!Всичко останало само потвърждава поговорката:
Икономията е майка на мизерията!
Може да се спестява по доста други начини без да се лишаваме от комфорта!

- слънчева инсталация
- загряване на по-голям бойлер на нощна тарифа
- използване на рекуператор на сифона
- бойлер с по-добра изолация
- термопомпен бойлер
hygro - майстор
"Продухах" моя опитно извлечен математичен модел със 75°C и 80л и получих 0,91kWh. Спокойно можем да им простим тези 7% разлика :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Тани написа:
Само за целите на темата ще дадем един пример: бойлер с обем 80 литра акумулира около 6 kWh енергия, когат
Може да се спестява по доста други начини без да се лишаваме от комфорта!

- слънчева инсталация
- загряване на по-голям бойлер на нощна тарифа
- използване на рекуператор на сифона
- бойлер с по-добра изолация
- термопомпен бойлер

Ще си позволя да те допълня - най-голям комфорт при най-ниска цена се получава при подгряване на БГВ на газ (метан)
vvventsi - специалист
Може ли да се намеся и аз :) бойлерът изхаби от 04.07.17:00ч до днес 06.07 17:08ч 11.06kWh електроенергия като тези два дена се е къпал само един човек! Теста продължава.тази седмица измервам енергията ако е денонощно включен!
Тани - модератор
Това ,което си написал абсолютно нищо не значи! Тези същите два дни аз се къпах 4 пъти , а жената два пъти :lol: Твоя човек може и веднъж да се е къпал или няколко пъти по за 3 минути , което да е по-малко от едно нормално къпане!

Тема "консумация на Бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: