Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
a_atanasov - специалист
Здравейте.
Спечелих от Ибей две радиостанции. Като бонус в тях има по една батерия - пакет от четири 1,2 волтови батерии, никел-метал-хидридни са, с капацитет по 600 милиампера. Пакетите имат два извода - плюс и минус, и някакъв трети, вероятно контролен, защото има пластина в станциите.
Но нямам зареждачка точно за такъв вид батерии.
Използвах зареждачката на сина ми за самолетните батерии, има опция за такъв вид батерии и се води универсална, завършва с "крокодилчета". Първия път им пуснах по 1 ампер и после не можех да ги държа от топлина.
Съседа ми направи "легла", за по-добър конакт със зареждачката.
Въпросите ми са - как да ги зареждам, да ги вържа ли успоредно, или последователно, на колко да огранича зарядния ток (имам такава опция на зареждачката).
Благодаря предварително.
Тани - модератор
Акумулатори се зареждат по принцип с 1/10 от капацитета т.е. в твоя случай с 60 mA. Не са ли стандартни АА или ААА батерии. Ако са такива , компактни зарядни устройства, които не са скъпи и имат опция да спрат зареждането , когато акумулаторите се заредят. Загряването по време на зареждане е опасно - може да експлоадират или най-малкото да се повредят!
a_atanasov - специалист
Идеята ми е да ги зареждам и двете наведнъж, за да са заредени поравно. Паралено или последователно да ги вържа?
hygro - майстор
Няма как двете да са разредени поравно, затова ги включвай паралелно - така, ако са изправни, ще се заредят до еднакво състояние. С 1А ще ги убиеш. Не пускай повече от 0,1А на двете в паралел или 0,06А на всяка.
vvventsi - специалист
има такива зарядни който двата канала са отделни и всеки си следи напрежението и температурата ,аз имам такова зарядно дурасел дори да се разредили различно зарядното ще ги изравни ще са еднакво заредени!ето го и зарядното: http://www.kolko.bg/bg/duracell-zaryadn ... /p/1223021

Тема "Зареждане на батерии?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: