• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
привет! вчера забелязах, че е протекъл този кран. абсолютен лаик съм, но рекох да питам тук преди да потърся водопроводчик. как се сменя? мога ли да си го "направя сам"?

тече малка струичка (по-точно поредица от капки) надолу по стената под крана.

благодаря. :)

Прикачен файл

kran.png
Neno Er - специалист
Този който го е монтирал си е оставил ръсете, левите. :lol:
Демонтажа не е проблем.
Спираш водата-трябва да има някъде спирателен кран за целия апартамент, къща или в каквото живееш.
Разкачваш меката връзка. Като гледам от към крана тя е с нипел-мъжко. Значи към казанчето е с гайка, така, че първо я отделяш от към казанчето. И развиваш крана.
И проблема става труден.
Явно кранчето е завито на тръба чиито край е навътре в стената.
За да завиеш ново кранче, на резбата на тръбата в стената трябва да се навие уплътнителна тефлонова лента. Явно ще трябва да се разкърти малко околовръст за да се осигури достъпа до резбата.
Такива кранчета не съм ремонтирал и за това ще предПОложа нещо.
Първо махни врътката–синьото и виж има ли около стеблото нещо за притягане с гаечен ключ-салниково уплътнение. Ако има и от там сълзи, го натегни леко.
А ако няма, тогава нов кран и по-горната процедура.
И после пиши какво си направил.
Успех.
ESPACE - майстор
Кранчето е ВРН - частта му в стената е мъжка. :) Та няма нужда да навива нищо в стената, само трябва да се установи теча откъде е със сигурност. Работа за 5 мин. при наличен инструмент и опит.
Neno Er - специалист
ESPACE написа:
Кранчето е ВРН - частта му в стената е мъжка. :)
Това не го знаех. Виждал съм ги монтирани.
А имат ли салниково уплътнение, или са за "еднократна" :? употреба ?
MamaMy - майстор
имат 1 или 2 гумени пръстенчета според модела. Ползвам много такива и за цената си са пъти по-добри от разни ментета от цам.
montoya - майстор
Отвиваш меката връзка от казанчето, отвиваш я от кранчето, после отвиваш самото кранче или може и двете заедно, отиваш в магазина и си купуваш същото кранче или е такова
http://ang-ltd.com/images/кран%20мини%20мж-130x150.jpg
малко са по - здрави от протеклото ти.
Като свалиш кранчето с една ролетка подпри вътре в резбата и измери растоянието да нивото на стената, предполагам 1 см или 1,5см и от магазина с кранчето си купи удължител с тая дължина. Ако с кранчето няма розетка в комплекта искай им и розетка 1/2.
Навиваш на удължителя тефлон или кълчища /каквото имаш или ти е удобно за работа/ и го навиваш в резбата в стената, на резбата на кранчето слагаш розетката и тогава при поставена розетка навиваш тефлона или кълчищата и завиваш в стената, за да стане като хората. Не ти трябва нищо повече от един раздвижен ключ или ключ 24.
Трябва да изглежда като на снимката, абстрахирайки се от нипел коляното което съм сложил :-D

Прикачен файл

060720111411.jpg
060720111411.jpg (116.52 KиБ) Видяна 5342 пъти
много благодаря на отзовалите се! то не боляло :)

всичко се получи както сте го написали. единствено, след като монтирах новото кранче (от баумакс), при затворено положение се оказа че капе. върнах го и взех друго - същата работа. капките идват от отвора на самия кран, не от връзките. наистина странно, защото и двете кранчета не свистят при надуване с въздух, както и изглежда да са с добро качество, но факт че и двете капят леко. на какво може да се дължи освен на дефектни кранчета?

@montoya, мерсаж и на теб за изчерпателното инфо; късно видях това за розетката. другия път като съм в магазина ще си купя (май и по-къс удължител ще трябва).

Прикачен файл

2011-07-06 20.40.58.png
Neno Er - специалист
Хекторе,
Сигурно си много горд от себе си.
Явно не си чак толкова лаик.
А като си надувал кранчетата с въздух, не си си затворил един друг отвот :lol: и за това не си създал такова налягане каквото е във водопровода. [-X
умерено горд :cool:

тоя трик с надуването ми го казаха в баумакс - явно не е много надежден. проблема е решен тъй като стената вече е суха, но интересно дали това сълзене от отвора е в реда на нещата или кранчетата им не са добри.
Neno Er - специалист
Много ясно, че не в реда на нещата да има теч.
Ако е нормално, заедно с кранчето ще върви и кофичка от кисело мляко, която да подложиш за събиране на водата. И такива "рационализации" съм виждал. :lol:
  • 1
  • 2

Тема "теч от спирателен кран на казанче..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: