Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chano - специалист
Здравейте,бихте ли ми помогнали да си направя сам инсталация за отопление в къщата на моите родители,интересува ме нещо което ще върши работа,.
въпросите са ми :каква печка да им купя защото те готвят на нея цяла зима всичко е на дърва,какви маркучи или медни тръби,какви радиатори и колко голями,каква помпа и тн.
изобщо какво трябва да се купи и как да се зглоби,не съм правил до сега такива неща и ще се радвам ако някои помогне.ще кача разпределението на стаите и ако някои има възможност да доначертае от къде да минат тръбите,че нещо нямам идея,подът е бетон.ако някои може да каже марка и тн.на печка,помпа и тн. че не са ми известни много и незнам коя е по качествена.
Благодаря предварително

Прикачен файл

къща отопление село.JPG
къща отопление село.JPG (23.59 KиБ) Видяна 6753 пъти
chano - специалист
няма ли някои да помага или трябва маистори да викам..??
bulhomes2 - майстор
Има много теми за отоплението. Тези въпроси са разисквани вече няколко пъти и предполагам на майсторите и е омръзнало да повтарят едно и също. Предполагам, че ще имаш повече успех ако прочетеш темите, изградиш си мнение, направиш схема и вече за готовата схема да питаш тук за евентуални грешки.
Mapek - специалист
Хвърли един поглед на моето решение. Има какво да сe коментира при подобни изисквания, но ми се струва, че "аудиторията" не е никак заинтересована от подобни изпълнения, така че ако искаш може да продължим на лични.
chano - специалист
то мисълта ми беше как и откъде да прекарам тръбите че да не са много дълги,какво ми трябва,какъв цолаж тръби каква помпа и дали да слагам под всеки прозорец радиатор,на куде първо трябва да тръгне инсталацията,некои ако може да я начертае и да отговори на моите скромни въпроси ще съм благодарен.Ако некои знае от къде да се купи всичко накуп и да е на нормална цена ще е добре,мога и в София мога и в Ботевград да пазарувам.
iva6ki - специалист
Писано е доста по въпроса но тръгваш в грешна посока, първо сметни необходимата мощност за помещенията лира ще има ли бойлер със серпентина,след което разполагаш радиаторите /обикновено под прозорците/ и тогава вече мислиш за вид тръба,диаметър на същата,колко кръга или директно с колектор към всеки консуматор.Тръбите открити ли ще бъдат или вкопани във пода, има ли изобщо възможност за вкопаване понеже повечето селски къщи са с дюшемета и не е препоръчително да има вода под тях. :?:
chano - специалист
iva6ki написа:
Писано е доста по въпроса но тръгваш в грешна посока, първо сметни необходимата мощност за помещенията лира ще има ли бойлер със серпентина,след което разполагаш радиаторите /обикновено под прозорците/ и тогава вече мислиш за вид тръба,диаметър на същата,колко кръга или директно с колектор към всеки консуматор.Тръбите открити ли ще бъдат или вкопани във пода, има ли изобщо възможност за вкопаване понеже повечето селски къщи са с дюшемета и не е препоръчително да има вода под тях. :?:
е това е проблемът,не мога да сметна мощността,дал съм квадратурата ако може некои да я сметне ще е добре,боилер ще има със серпентина но няма да ми стигнат парите за сега,мисля да му изкарам тръби и да ги запуша и другата година да купя и боилер.А за тръбата нямам идея,даите някакво предложение,мисля алуминеви радиатори да сложа,но незнам с колко ребра,и трябва ли по 2 радиатора в стая,АААААААбе въобще нямам идея,въпроси много МаНИ.......ТРЕБЕ СИ НЕКОИ ДА ПОГЛЕДНЕ СХЕМИЧКАТА по -горе и да каже това това,онова и да отида да го купя и да го монтирам,мисля с помпа да е.Мисля да е отвън за сега по стените,подът е бетон,много работа ще се отвори ако почна да копам сега.
iva6ki - специалист
Като начало за мощността, има много таблички ,но предполагам понеже не си написал къщата няма изолация и е с дървена дограма затова диапазона 180-210w/кв.
1- 15кв Х 200w = 3,0kw
2- 20кв Х 200w = 4,0kw
3- 15кв Х 200w = 3,0kw
4- 5кв Х 200w = 1,0kw
5- бойлер = 3,0kw
Необходима изчислена мощност- 17кв значи ти трябва грубо 14+3кв камина
Хубаво е където има два прозореца да се раздели мощността пък дори и при камината на два радиатора понеже топлината ще е по равномерна ,въпрос на средства и желание.
Според радиаторите ако са алуминиеви H=50-60см според в-ната под прозореца имат мощност на глидер.Делиш необходимата мощност на мощността на един глидер и получаваш необходимия брой глидери на радиатора като закръгляш нагоре.За тръбите аз направих моето с полипропилен с ал.вложка /ППР стаби/ иначе по масово ползват AL-PEX.
Като решиш къде и колко да са радиаторите и какъв ти е пода ще говорим за схема.
chano - специалист
iva6ki написа:
Като начало за мощността, има много таблички ,но предполагам понеже не си написал къщата няма изолация и е с дървена дограма затова диапазона 180-210w/кв.
1- 15кв Х 200w = 3,0kw
2- 20кв Х 200w = 4,0kw
3- 15кв Х 200w = 3,0kw
4- 5кв Х 200w = 1,0kw
5- бойлер = 3,0kw
Необходима изчислена мощност- 17кв значи ти трябва грубо 14+3кв камина
Хубаво е където има два прозореца да се раздели мощността пък дори и при камината на два радиатора понеже топлината ще е по равномерна ,въпрос на средства и желание.
Според радиаторите ако са алуминиеви H=50-60см според в-ната под прозореца имат мощност на глидер.Делиш необходимата мощност на мощността на един глидер и получаваш необходимия брой глидери на радиатора като закръгляш нагоре.За тръбите аз направих моето с полипропилен с ал.вложка /ППР стаби/ иначе по масово ползват AL-PEX.
Като решиш къде и колко да са радиаторите и какъв ти е пода ще говорим за схема.
е това е професионално мнение,
аз мисля да сложа по 1 радиатор в двете стаи,там кадето ще е печката(мисля да взема ПРИМА ли каква е там незнам точно името)на дърва че маика ми да си готви отгоре и ще се отоплява от нея,а в банята една лира и боилер които ще го купя на по-късен етап.
а за трубите както кажеш,но трябва да сложа антифриз че може и да отсъстват някои друг ден през зимата.А какво ще кажеш за чугунени радиатори?маи са по евтинички..
Последна промяна от chano на чет юли 07, 2011 12:39 pm, променено общо 1 път.
iva6ki - специалист
Ако искаш да ги имаш по дълго време ще се бъкнеш вместо антифриз да сложиш пропилен глюкол иначе и антифриз става,
нищо не каза за пода :? . А иначе и аз се бутах кат теб питах пробах и така докат стане.
Едит:
За радиаторите чугунени ако намериш на старо иначе за селска къща бих се спрял на стоманени са и на прилични цени.
http://zona.bg/bg/9952/%D0%A1%D1%83%D1% ... 33389.jpeg
има и по евтино
Последна промяна от iva6ki на чет юли 07, 2011 12:44 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "схема за отопление на селска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: