• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Ivo_Dinkov - специалист
Ситуацията е следната- коридора ни се състои от 2 малки и една голяма част.
Понеже при излизане от спалнята, до вратата на спалнята ни, която е в средата на коридора, нямам в близост ключ за лампата. Измислих да сложа диодно осветление на бордовете на тавана, задействащо се с датчик за движение.
Наясно съм какво трябва да включва осветлението- трансформатор, лента, датчик, имам захранване точно в борда на тавана.
Притеснява ме следния сценарии:
- минавам по коридора, датчика пуска подсветката
- съответно аз си обувам обувките, пускам СОТ- а и излизам. Подсветката продължава да си свети още 60 или колкото секунди е възможно да се настрои време.
- изтича зададеното време за светене на лентата с диоди и тя изгасва
Това би ли могло да задейства СОТ- а?
Коридора е прав, напълно тъмен (вратите, имащи излаз към него са плътни).

Датчиците са Парадокс ДГ55:

Изображение
valat111 - специалист
Да допълня, датчика се активира от движение, не от промяна на осветлението.
Последна промяна от valat111 на пет юли 08, 2011 4:50 pm, променено общо 2 пъти.
valat111 - специалист
hygro написа:
Не.
Много лаконичен отговор, но верен. Да допълня, тоя вид датчици се активират от движение, не реагират на промяна на осветлението...П.С. нещо сбърках с изпращането на постовете.
Ivo_Dinkov - специалист
=D>
И аз така прочетох, но реших да питам, да не се окаже, че ще инвестирам 200- 300 лв в осветление, което ще гася от щепсела, когато искам да си пусна СОТ- а :-D
lz1wvm - специалист
valat111 написа:
hygro написа:
Не.
Много лаконичен отговор, но верен. Да допълня, тоя вид датчици се активират от движение, не реагират на промяна на осветлението...П.С. нещо сбърках с изпращането на постовете.
И аз да допълня.От движение на тела(предмети),излъчващи топлина в инфрачервения сектор.
ditronix - специалист
По-точно-движение на тела с температура,различна от тази на околната среда.Факторите,влияещи основно на чувствителността на PIR-сензорите: скорост на движение на обекта,маса на обекта и разликата между неговата температура спрямо температурата на околната среда.
lz1wvm - специалист
И още нещо,индуктиране на напрежение след PIR-а се получава при температурна промяна в зоните на френеловата леща.А по старите датчици са с огледална оптика,но са с по малка чувствителност.
ditronix - специалист
Така е,затова в инструкциите за монтаж пише да не се монтират на места,където ще бъдат изложени на пряка слънчева светлина.
Ivo_Dinkov - специалист
Да ползвам темата, макар и малко оффтопик- онзи ден ми сработи алармата, като беше се задействал датчик, поставен в детската стая, на която бях оставил широко отворени двете крила на прозореца (съхне подова замазка и я бързам да изсъхне, за да мога да наредя ламинат и да се ползва стаята) и по навик пуснах алармата.
Първо реших, че е станало течение и от раздвижило се перде се е задействал, но след като попрочетох, реших, че все пак нещо 'живо' го е задействало. След като видях вчера гълъб, кацнал на парапета, да питам- може ли гълъб да задейства алармата? А раздвижено от вятъра перде?
  • 1
  • 2

Тема "Влияние на светлина върху датчик на аларма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: