Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
color - специалист
Здравейте, търся съдействие от човек или фирма с подходящо оборудване за откриване на прекъснат подземен кабел. Ето каква е ситуацията: двужилен кабел около 2 квадрата, който минава под земята на около 80 - 100 см дълбочина, единият край е наличен, а другият свършва някъде на границите на парцела ми. Знам приблизителното място и посока. Проблема е че кабела е вкаран в тръба. Мой приятел го мери с някаква портативна апаратура, но поради факта, че тръбата играе ролята на екран, не можа да го локализира и каза, че трябва по- сериозен уред. Става въпрос за района на Самоков, може да ми пишете на mllpen@abv.bg или да ми звъннете на 0885 866 311
ХУЛИГАНЮ - помощник
Аз не разбрах какво точно търсиш-къде е прекъснат кабела,за да го свържеш или къде свършва кабела,за да го извадиш.Ако търсиш къде е скъсан и наистина е в тръба,мисля,че няма как да разбереш.Тръбата е екран.Освен това дълбочина 80-100 см е сериозно предизвикателство за всеки уред.Може да откриеш с някой як метал-детектор или геоскенер тръбата,но не и къде е прекъснал кабела.
Щом знаеш къде горе-долу свършва тръбата,какъв ти е проблема?-виждаш с металотърсача края на тръбата и хващаш лопатата.кКато намериш тръбата връзваш нов кабел за стария и теглиш.Обаче ако ще правиш нещата както трябва,ти препоръчвам да си сметнеш консуматорите и да пуснеш подходящото по сечение СВТ.
color - специалист
Търси се къде свършва кабела. Упражнението с кирката го пробвах, но терена е доста труден за копаене и такова търсене на сляпо не е вариант. Иначе кабела е здрав, просто преди години съседите решиха да разширят пътя и са го прекъснали. Искам да намеря края на кабела, за да си възстановя старата инсталация.
vvventsi - специалист
имам един мултицет, който има детектор на напрежение,показва по кой кабел има напрежение ,по друг начин да го кажа фазомер който показва дали има фаза по кабела през изолацията ,явно работи на принципа на статичното напрежение ,ако намерите такъв но да е по силничък може и да ви свърши работа,пускате фаза по кабела тръгвате с детектора и търсите къде има напрежение ,там където уреда спре да пищи значи там е края на кабела,може и да стане!
Успех!
dtmf - специалист
Кабелотърсач или ехограф-TDR. Търси техник от БТК/енерго.

Имам ехограф но си далеч)
pavelari - майстор
с кирката, напречно копане в предполагаем периматър + / - 2 метра
като се види направлението на тръбата може да се прецени на къде отива.. после още едно=две такива копанета и
е избиете парите от военната техника, за която ще платите поне 500 лева
hladnia - специалист
dtmf написа:
Кабелотърсач или ехограф
http://acm-bg.com/index.php?m=320&lang=1&prodid=4478
kozl - майстор
Харесах си заглавието на темата та да питам за дворно осветление:
Дворното осветление се управлява от 2 PIR датчика.
Забелязах, че в тъмно време лампите 5 бр. с LED крушки по 9W се включват за около 4-5 сек. и изключват.
Усъмних се в PIR датчиците. На следващия ден бях готов да ги сменям, но проверката показа, че са напълно изправни. Шунтиране на контакта към лампите на датчика не води до запалване на лампите. При шунтиран контакт на датчика няма фаза при фасунгите.
В разпределително табло има предпазител за дворно осветление, който прекъсва фазата при PIR датчиците.
Не разполагам с чертеж на ел.инсталацията, но се убедих, че проекта на вътрешните етажни табла не отговаря на изпълнението, така че имам съмнение, че дори да се сдобия с проект няма да ми е от полза.

Необходимо е да се открие прекъсването, а също и трасето на кабела. Една част от него е вградена под окачена фасада, а другата върви подземно. Т.е. няма видими части.

Някакви съвети кой може да направи това?
Lutchezar - майстор
Някой който може да работи с тон-генератор. Имаше евтини в щайнберг някога.
MamaMy - майстор
Имах служебен такъв. Голям боклук. През 5см мазилка ми дава отклонение 50см. А са се кръстосали два кабела, а те е пратил в 9-та глуха.

Тема "Откриване на подземен кабел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: