Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
roshav ohluv - специалист
Здравейте,
Имам виличка, а тази година направих и хидрофорна система с 1/2 кубик резервоар. Тъй като вече дойдоха жегите и селският водопровод засъхна, се заемам да каптирам изворче в основите на къщата, като грубо дебитът е 1/3 - 1/2 кубик на денонощие, на дълбочина само около метър. Единственото, което ми трябва, е да купя евтина, но надеждна помпа, с която да пълня резервоара на хидрофорната система и евентуално да поливам. Денивелацията е едва около 4-5 метра между най-ниското ниво на водата и резервоара, не гоня и голям дебит на помпата. При това положение, към потопяема помпа ли да се ориентирам (препоръчаха ми да намеря руско или украинско бибо) и ако да, откъде да закупя в София?
Neno Er - специалист
Ако правилно съм разбрал с хидрофор черпиш вода от половин тонен резервоар, който се пълни от водопровода.
И искаш да каптираш извора и от него да пълниш резервоара.
Аз съм скептично настроен спрямо вибрационните потопяеми помпи. Останат ли на сухо–горят.
На теб ти трябва помпа с малък дебит. Нещо такова съм виждал в "Бриколажа".
Да, точно си ме разбрал :)
Няма начин да остане на сухо, защото аз ще я пускам само ръчно за да пълня резервоара и ще я наглеждам кога да я спра. Това, което не разбирам е, какъв вид помпа да купя, предвид това, че ще я ползвам рядко и без почти никакво натоварване. Особено щом при нов каптаж водата в началото ще бъде мътна и песъклива?
Nejdet - специалист
http://profesionalni-instrumenti.com/29 ... 00+SP.html
Пази помпа е твоя избор, топваш я в ямата на избора.
Освен това няма нужда да я наглеждаш ще работи докато има вода и поплавъка е надигнат.
Така или иначе водата ще е мръсна и е добре да има съд в който да се утаяват частиците.

Друг вариант е някоя самозасмукваща
http://profesionalni-instrumenti.com/13 ... 3+JET.html
удобството е че можеш да я сложиш по-далеч от извора и няма да ти мъти водата.

Нямам опит с точно тази марка, така че да не се счита за препоръка.

А относно помпите тип "вибрационни" със сигурност ще ти мътят водата и трябва да ги наглеждаш защото нямат поплавък.

еехххх как ми се иска и аз да имах такова изворче на двора :)
Благодаря Nejdet!
Вариантът с градинската помпа е много добър и мисля да се насоча натам, а ако преценя, че твърде често ми се налага да пълня резервоара на хидрофорната система, може да пусна една тръба хидрофорът да черпи директно от каптажа :). Тогава градинската помпа ще ми е само за напояване.

Тема "Помпа за каптиран извор + хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: