• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Тези серпентини вече ми харесват! В началото не бяха за показване, но сега си ги направил. Щом дължината им е приблизително еднаква, може и да не се занимаваш с регулацията на дебита. Дори и да има разлики в пада на налягане на отделните серпентини, той няма да е много голям. Може да се регулира и на око (ръка), след като пуснеш инсталацията. С пипане на връщащата тръба може да усетиш коя серпентина е по-натоварена (студена) и коя е по разтоварена (топла) и да притвориш малко крана на по-топлите.
Драсни сега каква схема ще изпълняваш. Бойлера разбира се, че е добре да е на отделен кръг.
gench - специалист
Ами взех да го научавам тоя АУТОКАД(и с твоя помощ) :-D .

Термопомпата (живот и здраве след време смятам да я купя от Куликовски че ми изглежда свестен човека и са на добра цена според мен) би трябвало да има отделни изводи за БГВ и тогава може би схемата трябва да изглежда така:

Лятото смятам да пускам в конвекторите(може и в подовото ако не се полочава много конденз) директно вода от сондажа без да се пуска ТП т.к. тя няма да има тази опция.

Прикачен файл

OVK-Model3.jpg
OVK-Model3.jpg (87.28 KиБ) Видяна 4890 пъти
gench - специалист
Според теб има ли смисъл подовото и конвекторите да са на отелни щрангове с отделни помпи след като когато работят конвекторите подовото няма да работи и обратното.Мисля си че може да стане и както е на схемата с една помпа ама каква :?
Как мога да сметна каква циркулационна помпа ще ми е необходима :?
и за бойлера
filmatoplo - майстор
Каква излезе голямата помпа :?:
gench - специалист
Как така "каква излезе"?
filmatoplo - майстор
Стори ми се че ,Антон ти е помогнал с таблица -формула с която ще си смяташ помпата , та питам колко се получи . :)
gench - специалист
Те да беше. :)
Надявам се да го направи ако има такава таблица.
AntonBM - специалист
Мога и ще ти помогна в избора на помпи и схема на свързване, но преди това трябва да уточним някой неща:
1. Какъв вид е термопомпата. Има много варианти на изпълнение на тези машини...
- Тип вода-вода с 2 топлообменика – чисто изпълнение – без 4 пътни вентили. Превключването на режима – отопление и охлаждане става с кранове ръчно.
- Пак тип вода-вода, но с 4-пътен вентил и автоматично обръщане на режимите отопление/охлаждане. Не се налага превключване на режимите с кранове – някой от тях имат БГВ кръг.
- Преработени външни тела на климатици. И тук има няколко схеми на преработка.
2. Какви са топлообменниците на термопомпата? Най-големият хидравличен пад е обикновено в тях. За да избера помпата трябва да знам от кой тип са.
3. Какъв е тоя „Вход подпочвена вода”? Подземна серпентина или кладенец? Ако е серпентина, ще ти кажа как да я направиш. Ако е кладенец – ти ми кажи колко дълбок и каква е температурата вътре (ще връща ме ли отработената вода в друг попивен кладенец)?
Като уточним тези неща ще ти кажа как да свържеш нещата и какви помпи ти трябват.

П.П. Личното ми мнение е, не пускай студена вода по пода! Гадно е да се ходи по студен под дори и през лятото. Остави възможната поява на кондез – просто, въздуха не се охлажда. Дишаш топъл въздух, а ходиш на студен под. С допълнителен вентилатор (стандартен) малко се пооправят нещата, но си е неприятно. Щом имаш конвектори – карай на тях. И без това те се оразмеряват на охлаждане при делта Т=5°, а на отопление се кара на по-голямо делта Т=7-10°. Като затвориш циркулацията през подовото това става от самосебеси без превключване на скоростите на помпата.
gench - специалист
Ще се опитам да отговоря на въпросите ти.
1. ТП ще е вода-вода няма да има функция охлажданесамо за бгв (охлаждането както споменах смятам да е директно от сондажа)
"" Ние използваме само компресори Copeland scroll и то произведени в европейските заводи. Хладилната ни автоматика е на Danfoss. Топлобменниците в термопомпите са наше производство и са оптимизирани за работа с подземна вода от сондажи, нямат нужда от филтри и са устойчиви на замръзване.
При системи с подземна вода са неприемливи популярните евтини пластинчати топлообменници, защото те лесно се запушват с пясък от сондажа което води до замръзване и спукване. Ние използваме обилно оразмерени топлообменници, усточиви на пясък и замръзване.. ""
- Това е от сайта на геосолар.

2. За топлообменниците знам само че НЕ са пластинчати, но ако е важно мога да се обадя на човека който ги произвежда-Коликовски

3. Водата ще е от сонда на дълбочина около 16м.(не е изкопана все още) Ще има и втора сонда за отработената вода евентуално с преливник към канализацията.

Към ТП няма да има буферен съд.
filmatoplo - майстор
Аз не разбрах , сега ще измъча Антон :) вместо да си почива с бира в ръка на плажа :wink: . Бат Коликовски не даде ли идея за вътрешната инсталация :? :) .
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "Помощ за водно подово отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: