• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
torbalan - Дървен философ
хихи - уместен въпрос :)

телесна температура съм имал предвид.
Чук - помощник
Проблемното на Живака са парите.Имаше някакъв случай на хора консумирали хляб с Живак и т.н... не съм 100% сигурен де, например за хората с пломби от амалгама(най-добрите пломби, които съм имал) казват, че имат повишено съдържание на Живак и явно има някаква зависимост от продължителността на периода, на който си изложен... не е полезно яденето на Живак, но основно съм чувал за парите, чувал съм и за ограничителни и забранителни наредби за осветителни тела съдържащи живачни пари в затворени помещения и т.н.
Интересно е в тази тема някой да каже с какво се посипваше разпиления от термометър Живак- посипваше се с нещо и се неутрализираше(обезопасяваше), ама какво...
velsi - Почетен майстор
Сяра се посипва. Пише го по-нагоре в темата.
stiv1961 - майстор
Със сяра.От взаимодействието на живака със сярата се получава живачен сулфид след химична реакция(която е достатъчно бърза бърза), където живака не е вече в свободно състояние и не е опасен! Само със сяра се събира живак! Не с кърпи и прахосмукачки! Като се наръси със сяра се оставя поне 1/2 час за да реагират двата химични елемента напълно.
П.П.Извинявам се-с velsi сме писали едновременно.
filmatoplo - майстор
И мен ме пати тая преди месец със живачен термометър :shock: посреднощ се счупи в спалнята -още имам кошмари . :snakeman: Веднага евакуация на бебета и майки :wink: чистене до сутринта и през деня , сяра нямах но четох в нета че и сода става -ръсих като луд .Проветрявах 2 дена с отворена балконска врата , а навън беше минус 2-3 поне .Не искам да си спомням , остъй това ами преди 10 години пак в тази стая счупихме термометър с живак :lol: ама тогава си го изметох с метлата и хич не проветрявах :lol: А като деца много пъти сме си играли с лъскавите топченца :wink: .Остана ми още 1 такъв термометър :lol:
mirk - майстор
И аз строших преди време един живачен направо се птъсна за зрънца по пода, събрах го с метлата после един парцал и готово. К'во са няколко грама живак.
mladkal - майстор
torbalan написа:
:)

чак пък да му мериш температурата на водата...

аз на моя змей на ръка му я глася...
+1
....и така вече три години(почти)...Дали е топла се усеща, а дали е гореща (болезненаза чевето) се пробва с лакът -там кожата е по-чувствителна от премръзналите и загрубели длани.

Топлата вода идва от котела (газов) и винаги е до една определена температура. Запомнил съм позицията на душбатерията и нейния "кран"..а и в края на краищата с едната ръка държа душ-"телефона", а с другата разтърквам(и усещам ако има нещо нередно)...отделно малкия мастор вече е достатъчно голям и си казва ако му пари на гъзягата.. :-D
iva6ki - специалист
Да ползвам темата да питам мой познат в квартирата имаше много стар бойлер с
живачна ампула ,бойлера отиде за вторично но ампулата го е страх да я хвърли в кофата да не стане беля
има ли някъде където да я занесе или изхвърли без да натрови някой ,че то си е опасно и за съхранение :?: :?
ttt - специалист
iva6ki написа:
Да ползвам темата да питам мой познат в квартирата имаше много стар бойлер с
живачна ампула ,бойлера отиде за вторично но ампулата го е страх да я хвърли в кофата да не стане беля
има ли някъде където да я занесе или изхвърли без да натрови някой ,че то си е опасно и за съхранение :?: :?
Гледам, че си от София. Занеси я в Химическия факултет или в Института по обща и неорганична химия. Те имат връзка с фирми които изкупуват химически отпадъци.

P.S. Не си заслужава да търсиш фирмата, която ги изкупува т.к. цените са безумно ниски (нещо от сорта 1лв/кг).
  • 1
  • 2

Тема "Помагайте!Какво имаше в термометъра?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: