Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
topurov - специалист
Здравейте майстори!

Предстои ми борбата с ел. инсталацията. Проблема е, че по проект инсталацията е монофазна, а всъщност имам трифазен ток. В електромерното табло на 'енергото' има три АП по 25А и нулевият проводник е свързан със заземителната шина. От там до къщата стига кабел СВТ 3х10+1х6. Как да се процедира от тук нататък? Къщата е на три етажа (1-ви - антре, 'холотрапезарокухня', тоалетна, гараж; 2-ри - три спални, две бани, 3-ти - две спални и една баня). Кабелите, които ще се ползват ще са по проект (трипроводни, осветления 1.5, контакти 2.5, печка и бойлер 4 и т.н.), като най вероятно ще са мостови защото след това ще се маже.

Желая на всеки етаж да има табло.
Може ли някой да даде схема на главното табло на първия етаж и на другите две на етажите с нужните АП и ДТЗ. Как точно да стане разделянето и разпределението на фазите (по етажи ли, по кръгове ли)?

Сърдечно багодаря!
lz1tar - специалист
Щом е ново строителство,трябва да имаш план част ел.,гледаш и изпълняваш по плана,понеже ще трябва да се вадят актове 15 и 16.Нещата не са толкова прости и не са за мазачи и кнауфаджии.Временната строителна партида трифазна ли е.В плана трябва да имаш и договор за присъединяване там какво пише.Хайде сега питаи как се свързват ДТЗ ,девиаторен и кръстат ключ.Апропо къде ще ти е табло мерене,след него имаш РТ и чак тогава са Таповете
lz1tar - специалист
Виждам че си от Пловдив звънни на 0878739088,ще доида да погледна и ще ти обясня.Спокойно консултацията е безплатна
topurov - специалист
За девиаторен, кръстат и ДТЗ няма да питам.

По договор съм с трифазен ток 15КВ ( 3х5 КВ ). Всичко е изградено и до седмица ще ме 'присъединят'. Табло 'мерене' е на границата на парцела. В него на трите фази има главни предпазители по 25А, нулата е заземена (свързана е към заземителната шина). От него до къщата стига кабел 3х10+1х6. Това е. Сега въпроса ми е как да си организирам и разпределя тези три фази за ел. инсталацията в къщата, като по възможност има три РТ (едно главно и по едно на втория и третия етаж). Няма да е лошо да има и един-два трифазни контакта някъде...

Трябва ми схема, подобна на тази (цитирал съм от друга тема във форума), но съобразена с моите особености.
sasooooooooo написа:
Ето моето виждане по въпроса, при положение, че линиите са вече изтеглени.
Няма да коментирам дали крива В или крива С, каквото си решиш. Кой ще го подвързва? Ти? Имаш ли нужните познания?
Смятам, че табло 24ка ще ти стигне, на Вико са прилични.

_Главен: АП В63А/0.3А
|__ДТЗ 40А/0.03А
| |__АП В20А - (2.5мм2) пералня, вана и контакт в баня
| |__АП В25А - (4.0мм2) сушилня
| |__АП В20А - (2.5мм2) бойлер
|__ДТЗ 25А/0.03А - контакти
| |__АП В25А - (4.0мм2) (спалня) климатик, тв и няколко контакта до нощни шкафчета
| |__АП В25А - (4.0мм2) (стая) климатик, тв и 3-4 контакта за бъдещи ползвания
|__ДТЗ 40А/0.03А - контакти
| |__АП В25А - (4.0мм2) климатик, (хол) тв и др. електроника и част от кухня (скара, микровълнова + др. уред в работни к-ти)
| |__АП В25А - (4.0мм2) фурна и стъклокерамичен плот
| |__АП В25А - (4.0мм2) (друга част кухня) хладилник, съдомиялна, мелница за отпадъци и работни контакти
|__АП В10А - (1.5мм2) осветление 1-ва част
|__АП В10А - (1.5мм2) осветление 2-ра част
|__ИР1
|__ИР2
|__резерва В25А
|__резерва В20А

Успех
Както казах в първия си пост, проекта, който имам е неизползваем, защото е правен за монофазно захранване от енергото до къщата. Само като пример ще спомена, че по проект съм с едно ГРТ и главния ми АП е 50А. Ами как да сложа един главен АП 50А, като в момента имам три фази, всяка защитена с АП 25А в табло мерене? Иначе ще спазя частта от проекта, касаеща използването на трижилен кабел (то нали си е и стандартно вече), дебелините на проводниците и т.н.

Акт 15/Акт 16 не са проблем (няма да навлизам в подробности).

Благодаря предварително!
Virtuozo - специалист
Ми то не е хубаво това бе! Тя къщата голяма три етажа /цяла прогимназия :rock: / а обща мощност 15 кв. Ако пуснеш различни фази за всеки етаж и ги ползваш монофазно какво ще правиш с тоя главен 25 и какви ще слагаш след него?
Нашата къща е така 3 фази влизат от алуминиевата кутия на фасадата ама яки и трите ни етажа които са на различни собственици/съседи/ ползват различна фаза ама след електромерите имаме 63 А вложка и след това си правим квото си искаме иначе сме монофазно без право на трифазен ток.
c5pro - специалист
поста е редактиран
Последна промяна от c5pro на ср юли 13, 2011 2:33 pm, променено общо 1 път.
topurov - специалист
Вече обясних, че проект част ел. имам, но не ме устройва. И нямам намерение да давам пари за втори такъв.
Пак ще кажа - нуждая се от технически насоки по разпределянето на фазите и мощностите. Забравете за фактора Акт 15/16/17/18...
topurov - специалист
Става ли така:

ГРТ

_Главен 1: АП В25А/0.3А
|__ДТЗ 25А/0.03А
| |__АП В20А - (4.0 мм2) хидрофор и контакти мазе
| |__АП В20А - (4.0 мм2) пeчка
| |__АП В16А - (2.5мм2) контакти гараж
| |__АП В20А – резерва 1
| |__към РТ втори етаж (6 мм2)__________________________________
_Главен 2: АП В25А/0.3А
|__ДТЗ 25А/0.03А
| |__АП В16А - (2.5мм2) контакти столова
| |__АП В16А - (2.5мм2) контакти хол
| |__АП В20А - (4.0мм2) контакти кухня
| |__АП В16А – резерва 2
_Главен 3: АП В25А/0.3А
|__ДТЗ 25А/0.03А
| |__АП В10А - (1.5мм2) осветление 1
| |__АП В10А - (1.5мм2) осветление 2

РТ 2-ри етаж

_от Главен 1
|__АП В10А - (1.5мм2) осветление 1
|__АП В10А - (1.5мм2) осветление 2
|__към РТ трети етаж (4мм2)_______________________________
_от Главен 2
|__АП В16А - (2.5мм2) контакти спалня
|__АП В16А - (2.5мм2) контакти гостна
|__АП В20А - (4мм2) бойлер 1
|__към РТ трети етаж (4мм2)_______________________________
_от Главен 3
|__АП В16А - (2.5мм2) контакти детска
|__АП В20А - (4мм2) бойлер 2
|__АП В16А – резерва 3
|__към РТ трети етаж (4 мм2)_______________________________

РТ 3-ри етаж

_от Главен 1
|__АП В16А - (2.5мм2) контакти 1
_от Главен 2
|__АП В10А - (1.5мм2) осветление 1
_от Главен 3
|__АП В16А - (2.5мм2) контакти 2
|__АП В16А – резерва 4
evil - специалист
ммм,дааа кофти работа :-)
Според мен трябва да уточниш 3 въпроса за да се мисли по-нататък:
1-Едно семейство ли ще ползва къщата?
2-Тея 3 бани а и за кухнята водата как ще се нагрява,централно или локално по места с бойлери?
3-Как ще се отоплява къщата?
Ние също сме с 3*97кв къща но като сме едно сем с един 120 л бойлер и отопление на въглища с едно монофазно 6кв мм захранване се оправяме а ти имаш повече мощност така че всичко е въпрос на разпределение.
topurov - специалист
Къщата е еднофамилна, семейство с две деца. На първо време топла вода от бойлер, след това от камина с водна риза и слънчев колектор. Отопление - първо 'чудо', след това въпросната камина с водно подово.

Ето и малко по-нагледно какво измъдрих днес:

Прикачен файл

grt.jpg
grt.jpg (58.04 KиБ) Видяна 13253 пъти

Тема "Ел. инсталация на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: