• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
elby75 - специалист
Здравейте,имам въпрос,който ме касае много.
Купихме стара къща ,почти на 100г е.
Искам да разбера,към кого да се обърна за мнение,дали подлежи на дълъг живот от тук нататък.
Покривът е за смяна,трябва да се подсили и основата.Ще направя снимки.Но възниква въпросът,това достатъчно ли ще е да живея там без страх ,че може да пропадна както си спя ?
Извинете ако темата не е за тук или не съм обяснила точно.но съм жена и блондинка/по природа/ :rolleyes:
housedoktor - майстор
Любимият ми лаф:"100г. си е ново строителство"А сега по- сериозно Конструктивният живот на къща гредоред е около 300 г.Самият аз съм оправял на по 500-700 г.Вече зависи от общото състояние ,поддръжката и доколко е била изложена на агресивни влияния(сеизмична дейност,влага,дървояд,гъби ).Между другото -някой ходил ли в Нормандия ?Там бетонните бункери от ВСВ вече се разпадат.Любимия на много хора "бетоний":) се руши заради корозията на арматурата .
Stefan2000 - специалист
И без да си специалист, може да си направиш първия оглед и преценки сам.
Казваш гредоредна къща и покрива е за ремонт. Погледни къде е текла водата и в какво състояние са гредите. Ако са много нагнили, започват да приличат на гъба и да изтъняват там където гниенето е най-интензивно. Дървояди сигурно също не липсват, но е важно все пак до колко са нападнали дървесината. Ако къщата е с централна опорна греда - куприя, виж я до колко е масивна и в какво състояние е, много е важна! Предполагам че къщата е на каменна основа. Трябва да се прецени и нейното състояние, дали е слепвана с глина, дали има места на които се саморазрушава, и така. Въобще, като гледаш,всичко трябва да ти изглежда солидно и надеждно. А при съмнения се допитай до специалист, но такъв който обича старите къщи и държи на автентичния им вид, а не такъв който веднага ще ти предложи да се излее една бетонна плоча, примерно.
В момента и аз се разправям с нещо подобно. Наложи се да разчистя до основите, а и те се оказаха тръгнали да подават и калта ерозирала. Така че започвам от кота 0, но всико ще бъде направено максимално близо до автентичния вид, и крайните решения си ги взимам сам.
Давай снимки, че съм много любопитен кво правят съмишлениците ми :cool:
marian1 - майстор
Докторе моля кажи къде има толкова стари къщи и ако може снимки - ти ме хвърли в джаза!
jekasus - майстор
marian1 написа:
Докторе моля кажи къде има толкова стари къщи и ако може снимки - ти ме хвърли в джаза!
Зависи какво дърво се използва, Венеция построена през V-IX векове на дървени пилони, камък са, трион не ги реже. Къщата ми на 100 и повече години, гредореда и покрива е от салкъм, къса видии, като ги навивам с винтоверта. Ако не падне покрива, ще стои още 200-300 години, ако не повече (стени са от камък).
stenmark - специалист
Това за видийте е абсолютно вярно изпитал съм го на собствен гръб.Правих едни тавани на една стара постройка и направо се изненадах.Изглежда уж старо и си викаш егати гредата ,обаче като почнеш да навиваш разбираш че гредата е супер.
housedoktor написа:
Любимият ми лаф:"100г. си е ново строителство"А сега по- сериозно Конструктивният живот на къща гредоред е около 300 г.Самият аз съм оправял на по 500-700 г...
.
Докторе, Градски-посмали малко! Да не си оправял Патриаршията...?
nihonjin - специалист
Тушира Микура написа:
housedoktor написа:
Любимият ми лаф:"100г. си е ново строителство"А сега по- сериозно Конструктивният живот на къща гредоред е около 300 г.Самият аз съм оправял на по 500-700 г...
.
В Англия има такива, виждал съм ги с очите си.
torbalan - Дървен философ
Тушира Микура написа:
housedoktor написа:
.

да ти кажа - къщи има не само в българия...

лично аз съм бил във франция в град, където постройките по центъра са въз стари...
и не дават нищо да се пипа... каквото се ремонтира, ремонтира се така, че да изглежда по същия начин, както е било...
tretre - специалист
Тушира Микура написа:
housedoktor написа:
.

Болярската (Византийска) къща се намира в източната част на град Мелник, на десет минути от центъра на града. Тя е паметник с национално значение на българската средновековна жилищна архитектура и е най-старата запазена византийска къща на територията на Балканите.
Болярската къща е била построена през първата половина на XIII век, когато Мелник е бил столица на княжеството на деспот Алексий Слав.
  • 1
  • 2

Тема "Пределна конструктивна възраст на къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: