Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Никой не те задължава ,но ето рпичината да го направиш ЗУТ чл.153 ал.2 :
(2) Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от неговото издаване не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от издаването му не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. Това се установява писмено от органа, който го е издал.
bulhomes2 - майстор
А има ли точка от ЗУТ по която да се задължавам да регистрирам грубия строеж. Ясно е, че в срока на разрешителното предвиждам да завърша съвсем къщата. "

Дърпането" ми да го направя сляпо и безропотно сега е, че ми предстои изграждане на басейн в двора, имам и барбекю, което също искам да узаконя и ми се ще да мине с една разправия.
Tsilkov - майстор
Според моите бегли познания няма причина която да те кара да го нарпавиш точно сега :? Иначе тва с басейне и барбекюто не знам дали ще те улесни ,или ще те затрудни - те имат ли вече издадени разрешения за строеж?
OwnerBG - специалист
bulhomes2 написа:
А има ли точка от ЗУТ по която да се задължавам да регистрирам грубия строеж. Ясно е, че в срока на разрешителното предвиждам да завърша съвсем къщата. "

Дърпането" ми да го направя сляпо и безропотно сега е, че ми предстои изграждане на басейн в двора, имам и барбекю, което също искам да узаконя и ми се ще да мине с една разправия.
Така кажи де.
Наеми геодезист да ти ги заснеме.Всички вкупом и ги нанеси.Не се набутвай за удостоверение от общината а нанеси постройката като СТРОЕЖ.
bulhomes2 - майстор
Басейна не съм го правил. Чакам архитекта да се "накуми". Дал съм му скица с виза за проектиране и май втори месец го чакам да дойде да си заснеме барбекюто. То ще се води паянтова постройка, защото отвън е ОСБ, а вътре гипскартон, тъй че узаконяването му било елементарно, но все пак смятам да го узаконя.

ПП. Ако някой следи постовете ми и в темите за басейни - в действителност и сега имам басейн, но той е купешки от Метро. За него не се изисква нищо, но ще правя истински.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Басейна не съм го правил. Чакам архитекта да се "накуми".
Ако басейна ти е до 100 кубически метра защо ти таз хаймана архитекта :lol: :

Чл. 147. (1) (Доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
1. (изм., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) стопански постройки със селскостопанско предназначение и строежите от допълващото застрояване по чл. 44 и по чл. 46, ал. 1, освен ако с решение на общинския съвет е предвидено друго;
2. (изм. и доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) монтаж на инсталации, съоръжения и уредби, с изключение на съоръженията с повишена степен на опасност, подлежащи на технически надзор от Главна дирекция “Инспекция за държавен технически надзор";
3. оранжерии с площ до 200 кв.м;
4. басейни с обем до 100 куб.м в оградени поземлени имоти;
5. подпорни стени с височина до 2 м над нивото на прилежащия в основата им терен, когато не са елемент на транспортни обекти;
6. (изм., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) ремонт на елементите на техническата инфраструктура;
7. огради, градински и паркови елементи с височина до 2,20 м над прилежащия терен;
8. изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1 м и с площ до 30 кв.м;
9. пневматични (надуваеми) складове или покрития с площ до 100 кв.м;
10. (изм., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) строежите по чл. 55;
11. (изм., ДВ, бр. 65 от 2003 г.; доп., бр. 65 от 2004 г.; отм., бр. 61 от 2007 г.);
12. остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа;
13. (отм., ДВ, бр. 65 от 2003 г.).
(2) (Изм., ДВ, бр. 65 от 2003 г., бр. 61 от 2007 г.) За строежите по ал. 1, т. 1, 3, 5, 7 и 12 се представя становище на инженер-конструктор с указания за изпълнението им.
(3) (Нова, ДВ, бр. 61 от 2007 г.) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат за недвижими паметници на културата и за обекти в техните граници и охранителни зони.
(3) (Нова, ДВ, бр. 61 от 2007 г.; изм., бр. 19 от 2009 г. – в сила от 10.04.2009 г.) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат за недвижими културни ценности и за обекти в техните граници и охранителни зони.
bulhomes2 - майстор
Ха. Че от къде ли ми е дошло заблуждението, че се прави с разрешение за строеж или поне някакво разрешение от общината. Или ще е от такава графа в данъчната декларация или от постоянното говорене за незаконни басейни по телевизията.
Tsilkov - майстор
Не си в заблуждение - разрешение за строеж ти трябва - иначе няма узаконяване.Просто обекта е 6-та категория и за него не се изисква "инвестиционен проект" в обхват и съдържание какъвто си свикнал да виждаш.То за това вероятно архитекта ти се куми какво да прави точно :wink: .Отиваш в общината с една скица(в смисъл чертеж с местоположението и габаритите на басейна) върху визата/скицата на имота и го пускаш за разрешение за строеж по описания член.Може от там да ти поискат конструктивно становище ,или някакъв друг чертеж в последствие ,но това само можем да гадаем.
bulhomes2 - майстор
ОК. Благодаря Ви. Предполагам, че архитекта ги знае тия работи, но го чакам да снима барбекюто, че да мине с едно...
ArturDent - Почти Безобиден
Забравих да ти пиша, подадох документите в кадастъра. Точно такова се оказа - нанасяне на кадастралната карта на сградата и издаване на удостоверение по чл. 52.
Виках геодезист (познат) и му казах да се оправя.
Дойде, мери, направи една папка с документи и CD и ги занесох в кадастъра. Сега чакам да отлежат там 10 работни дни. За да не се презорят бюрократите.

После ще се ходи в общината - "Местни данъци и такси", че да ми увеличат данъка.

П.П. Може при вас кадастъра, все още да е общинска служба. Ако е така, пази си оригиналите от всички издадени документи както и съответните CD-та. Да не се окаже после при прехвърлянето на на данни към Агенцията по геодезия, картография и кадастър, че са се "загубили" данни. На мен ми се случи два пъти.

Тема "Узаконяване на редовен груб строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: