Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
torbalan - Дървен философ
и защо съветваш така, след като на гърба на кутията с боя пише да се грундира с разреден латекс и вода 1:1?

ако пропуснеш грунда (правил съм и това) - на места се отлепва латекса на люспи...
Тани - модератор
На коя боя го пише това! Не съм боядисвал с всички марки , но не съм попадал на такава!
housedoktor - майстор
По рано се използваше това с разреждането 1:1 .Вече има грундове ,който са много по удачни.Вярно е ,че трябва да се нанасят внимателно и точно да се зпазват инструкциите на производителя
краси иванов - специалист
Не ми се влиза в спорове,но накратко докато текат релкамите..
Грунда не е бял за да покрива после боята,а заради съставките му(акрили или силикони).
Свойството му е да импрегнира,обезпрашава и обезмаслява.Да създаде контактен филм между старото и новото,като навлезе в дълбочина.(повечето грундове не са дишащи).
Аз лично в различни случаи използвам грундове,но ги нанасям с пистолет,за да има равномерно нанасяне по повърхноста.
При нанасянето му с валяк ,често се стича и на места попива неравномерно,има места с пренасищане на грунд.
Тези различни фактори водят до различна асорбация на боята,даже и на отблъскване на боята от пренаситени участъци на грунд.(получават се петна).
Когато боята е разредена (примерно1/1,за гъста боя),тя също импрегнира повърхноста,точно заради това,че е рядка.Навлиза в дълбочина и акрилите или .....се стягат и се получава подобен ефект на грунда.
Плюсовете са,че няма риск от петна,по лесна покривност(заради цвета),и намаляване на риска от портокалов ефект.
Тани написа:
На коя боя го пише това! Не съм боядисвал с всички марки , но не съм попадал на такава!

Надали някой ще го напише това на опаковката.Знам,че звучи несериозно,но фактите повечето пъти сочат на там.

Мога да дам примери.
Тани - модератор
А ще ми изтъкнеш ли предимствата , освен цената за използване на разредена боя а не на праймър или плътен грунд за гипскартон? От опит ти казвам , че Борогрунда за гипскартон покрива от една ръка по-добре и става по-бяло, отколкото една ръка разреден около 5% Леко на Оргахим , и изпъва много по- добре от него! Също така ползвам и бял гръцки грунд за гипскартон , който също покрива по-добре. Ефектите(дефектите) за които говориш се получават при използването на универсален прозрачен грунд , който се разрежда минимум 1:1 с вода.При него има вероятност дори да нанасяш с пистолет да пропуснеш някъде и пак се получават петна!За тази цел преди , когато нямаше грунд за гипскартон слагах боя в грунда!
toni_g79 - специалист
Предимството е в основата,една и съща е....... при използването на праймер от една фирма и финиш от друга вероятността за несъвпадък е по-голяма.Проблема в бг е,че не всички производители на бои предлагат и съответен праймер с плътен бял цвят за ГК.В практиката ми когато почнах да боядисвам ползвахме праймер,в последствие по препоръка на други стари бояджии и дори и на бояджийските магазини се научихме,че за матови бои праймерите могат да се заменят със бял мат.Незнам дали сте се мъчили да миете хубаво изсъхнали кофи от праймер и матова боя,да видите че еднакво не се мият.Праймери се ползват задължително при покриването на петна или под всички други видове бои които са с покритие различно от МАТ.Петната се получават по ред причини,най-често при неправилно разнасяне на боята или неподходящо мече,или недообработени фуги на ГК които бояджията също трябва да дооправи след праймера.Който има опит ще се сети какво имам предвит.
Тани - модератор
Тони , недей говори така с недомлъвки де! :) Нали за това е форума - да обменяме идеи. Сподели как работиш! Който иска да направи нещо качествено ще последва съветите ти , а някои дори няма да грундират и ще са доволни!
toni_g79 - специалист
Тани написа:
Тони , недей говори така с недомлъвки де! :) Нали за това е форума - да обменяме идеи. Сподели как работиш! Който иска да направи нещо качествено ще последва съветите ти , а някои дори няма да грундират и ще са доволни!
Тани не казвам да не се грундира.Дори и в английските форуми текат люти спорове дали трябва или НЕ.Казвам,че за който е решил да грундира поне да ползва плътен цвят грунд(праймер) на една и съща фирма(както доктора препоръча).Проблема е,че всеки вика грундирай,ама грундове много и ако нямаш опит ще се натресеш на нещо което не е за тази цел.Всичко това го имам предвит при чисто нов ГК,защото при пребоядисване или поправки случаите са индивидуални и решението зависи от конкретната ситуации.
Под основната боя дали ще е праймер за ГК или МАТ решението си е ваше.От практиката твърдя,че само с мат без праймер под него никога не съм имал проблем.Ако дори и веднъж ни се е случило да падне мата сега нямаше да пиша тези неща..........
Последна промяна от toni_g79 на вт юли 19, 2011 1:05 am, променено общо 1 път.
Сякаш малко объркахте темата.Питането е от аматьор да си боядиса в къщи.Аз му давам съвет не на професионално ниво,а по-най безболезния начин за него,за да остане доволен.
А за грунда мога да кажа,че много ми е навредил и малко ми е помогнал(специялно при боите).
В мазата ми още се подмятат грундове Крилукс от славните години в Ойкос.Един колега беше събрал над 100л.,че ни беше неудобно да казваме на клиентите,че прави поразии-особено на сатенените бои.Ойкос знаеха за проблема и пак го изписваха в поръчката само и само да го пласират,защото се разваля много бързо.Нещата в Атриа стоят по същия начин.Те препоръчват грунда да се слага в първата ръка боя,за да не носят гаранция за последиците,а в Ойкос направо ни предупреждаваха да го пребираме да не стават фалове.

Тема "Какъв латекс да избера за ГК" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: